Wczoraj przebiegłem półmaraton warszawski i generalnie 18km biegłem z alarmem na tętno ustawionym na 168. Przez cały ten czas rozmawiałem z kolegą biegnącym obok, także pomimo wysokiego tętna było komfortowo. Na 18km zacząłem biec dużo szybciej i ostatnie 0,5km praktycznie biegłem na maksa. Wykres tętna na linii mety to 198. Szczegóły z Garmin Connect jak poniżej:
http://connect.garmin.com/activity/75740136
I teraz mam pytanie czy to był skuteczny test na maksymalne tętno i czy mogę teraz przyjąć to 198 do wyznaczania stref treningowych?
Czy mam HR max = 198?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 53
- Życiówka w maratonie: brak
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
Nie był to dobry test. Gdy zacząłeś dochodzić do maksymalnego wysiłku byłeś już na tyle zmęczony, że nie mogłeś osiągnąć maksymalnego tętna. Twoje Hrmax jest prawie na pewno większe.
Jednym z warunków aby test dał wiarygodny wynik jest to aby przystępować do niego wypoczętym.
Jednym z warunków aby test dał wiarygodny wynik jest to aby przystępować do niego wypoczętym.
Krzysiek
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Kontakt:
Możesz spokojnie przyjąć to tętno jako maksymalne
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl
-
- Rozgrzewający Się
Dziękuję za odpowiedzi. A teraz napiszcie mi proszę jakie tętno mogę bezpiecznie (kardiologicznie) utrzymywać podczas godzinnego treningu. Czy mogę mieć długotrwałe tętno na 80% czyli 158-160? Biegam z alarmem na tętno i dostosowuję prędkość do tętna mając na celu bieganie danego czasu np. 45 minut albo godzinę.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Oczywiście, że możesz 80% przez godzinę- ale masz jakiś plan treningowy?
Pytam się, bo nie chciałbym, żebyś uznał, że biegasz codziennie w taki sposób b byłoby to za mocno.
A plan rozkłada akcenty.
Pytam się, bo nie chciałbym, żebyś uznał, że biegasz codziennie w taki sposób b byłoby to za mocno.
A plan rozkłada akcenty.
-
- Rozgrzewający Się
Adam, chciałbym na jesieni przebiec maraton. I właśnie kombinuję jaki jest dobry plan treningów na te pół roku od teraz do października / listopada. Potrzebuję czegoś na 3 razy w tygodniu do wgrania do mojego G 305.