Krzesełko and Małysz czyli ćwiczenia na wzmocnienie uda
- Ultimate_Runner
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 34:33
- Życiówka w maratonie: brak
Witam. Otóż miałem trochę problemów z kolanami (rok bardzo mocnych treningów w wieku 15-16 lat). Przy wyjściu na trening niekiedy czuje ogromny ból w dolnej części kolana, jak się rozgrzeje to jest już nieco lepiej, ale czytałem, żeby robić dużo ćwiczeń siłowych na uda jak się ma problemy z kolanami. Normalne przysiady już po prostu mi się totalnie znudziły, nie stanowią dla mnie wyzwania, kiedyś regularnie robiłem krzesełko i tych kłopotów z kolanami nie było, to ćwiczenie mi się bardzo spodobało i mocno dawało w kość. Jak myślicie ? Krzesełko i Małysz będą dobrymi ćwiczeniami w celu wzmocnienia mięśni czworogłowych i ograniczenia bólu kolan ? Zamierzam robić Małysza - 4-5 x 1min i Krzesełko - 2x 3 min : D Pytam się, bo to są statyczne ćwiczenia z długotrwałym napięciem mięśnia i nie wiem czy będą dobre : D Proszę pisać
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:40
Szczerze, nie za bardzo wiem co kryje się pod hasłem "krzesełko", z tego, co oglądnąłem na bieganie.pl "małysz".. "na czuja" wydaje mi się, że takie statyczne ćwiczenia jak najbardziej pomogą wzmocnić mięśnie i odciążyć kolano.
a tak w ogóle pełne przysiady są bardzo obciążające na kolano, więc lepiej robić półprzysiady. osobiście proponowałbym ci ćwiczenia, w których największe przyłożenie siły jest w kącie zgięcia nogi większym niż prosty, czyli na przykład wstępowanie na stopień z mocnym wybiciem, mocne i krótkie podbiegi. są one mniej obciążające dla stawu i bardziej podobne do ruchu podczas biegu. te sam stosuję i bardzo polecam. są one dobrze opisane w dziale trening
a tak w ogóle pełne przysiady są bardzo obciążające na kolano, więc lepiej robić półprzysiady. osobiście proponowałbym ci ćwiczenia, w których największe przyłożenie siły jest w kącie zgięcia nogi większym niż prosty, czyli na przykład wstępowanie na stopień z mocnym wybiciem, mocne i krótkie podbiegi. są one mniej obciążające dla stawu i bardziej podobne do ruchu podczas biegu. te sam stosuję i bardzo polecam. są one dobrze opisane w dziale trening
- Ultimate_Runner
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 34:33
Ok, wielkie dzięki, zastosuję się do rad : Dkamilj pisze:Szczerze, nie za bardzo wiem co kryje się pod hasłem "krzesełko", z tego, co oglądnąłem na bieganie.pl "małysz".. "na czuja" wydaje mi się, że takie statyczne ćwiczenia jak najbardziej pomogą wzmocnić mięśnie i odciążyć kolano.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
tu masz coś na nudę: http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... 8&start=90Normalne przysiady już po prostu mi się totalnie znudziły
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
Pomaga też skakanka bądz wysokie podskoki. Oczywiście dobre rozciągniecie i rozgrzanie mięśni to podstawa.