Przebieżka - łopatologicznie
- topcat
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Cześć,
W jakim tempie powinienem biegać przebieżki ?
Wiem, że ma być ładnie energicznie, każda kolejna na odpoczynku w tym samym tempie. Ale jakim ????
Załóżmy, że przebiegam 10km w czasie 47,37
Po włożeniu wyniku do kalkulatora :
5km - tempo 4'33
3km - tempo 4'24
1.5km tempo 4'25
przebieżka ????????
pozdrawiam
tc
W jakim tempie powinienem biegać przebieżki ?
Wiem, że ma być ładnie energicznie, każda kolejna na odpoczynku w tym samym tempie. Ale jakim ????
Załóżmy, że przebiegam 10km w czasie 47,37
Po włożeniu wyniku do kalkulatora :
5km - tempo 4'33
3km - tempo 4'24
1.5km tempo 4'25
przebieżka ????????
pozdrawiam
tc
-
- Zaprawiony W Bojach
Popatrz sobie na wpisy w blogach, można z nich wiele wyczytać. Z moich obserwacji wynika, że 20 sekundowe przebieżki ludzie na mniej więcej naszym poziomie biegają tempem mniej więcej 3:10 - 3:30/km.
Myślę jednak, że jeżeli zastosujesz się do wskazówek i będziesz biegał dbając o ładną technikę, to jeżeli będzie trochę wolniej/szybciej to nie będzie miało znaczenia.
Myślę jednak, że jeżeli zastosujesz się do wskazówek i będziesz biegał dbając o ładną technikę, to jeżeli będzie trochę wolniej/szybciej to nie będzie miało znaczenia.
- topcat
- Stary Wyga
No właśnie w tym jest problem - "ładnie" można biec zarówno w tempie 4'30 jak i 3'10Qba Krause pisze: będziesz biegał dbając o ładną technikę, to jeżeli będzie trochę wolniej/szybciej to nie będzie miało znaczenia.
różnica diametralna.
tc
-
- Zaprawiony W Bojach
No nie, to powinno się biegać zdecydowanie szybko, ale nie z maksymalną prędkością.
Tabel tempa nie ma, bo tu ważna jest technika.
Tabel tempa nie ma, bo tu ważna jest technika.
- Tomaszzz
- Zaprawiony W Bojach
Szybko, żwawo, dynamicznie ale luźno i bez ścigania.
Granicą wytrzymałości fizycznej jest granica twojej wytrzymałości psychicznej.
.............Dziennik treningowy autorstwa Konrada Różyckiego, polecam wersję 1.1.
..........................Dokładny pomiar odległości.
.............Dziennik treningowy autorstwa Konrada Różyckiego, polecam wersję 1.1.
..........................Dokładny pomiar odległości.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Topcat, przebieżka nie ma zdefiniowanego tempa.
Generalnie chodzi o to, żebyś czuł się w niej szybko, swobodnie i miał wrażenie, że biegniesz ładnie technicznie.
Pytanie jak szybko?
Ja na potrzeby osób które też się mnie często o to pytają, mówię, że trzeba sobie wyobrazić, że jesteś w stanie taki wysiłek utrzymać maksymalnie przez 2 minuty - czyli tak jak gdybyś miał 2 minutowy wyścig ale robisz go tylko przez 20 - 30 sekund. I potem odpoczywasz tak długo, aby kolejna przebieżka była równie dobra jakościowo.
Tu nie chodzi o konkretne tempo.
Generalnie chodzi o to, żebyś czuł się w niej szybko, swobodnie i miał wrażenie, że biegniesz ładnie technicznie.
Pytanie jak szybko?
Ja na potrzeby osób które też się mnie często o to pytają, mówię, że trzeba sobie wyobrazić, że jesteś w stanie taki wysiłek utrzymać maksymalnie przez 2 minuty - czyli tak jak gdybyś miał 2 minutowy wyścig ale robisz go tylko przez 20 - 30 sekund. I potem odpoczywasz tak długo, aby kolejna przebieżka była równie dobra jakościowo.
Tu nie chodzi o konkretne tempo.
- topcat
- Stary Wyga
Adam - wreszcie jakas łopatologiczna wskazówka. A więc wnioskuje, że jest to tempo teoretycznie szybsze niż bieg na 1km (wnioskuje z czasu trwania tempa). Oczywiście w jakiś sposób koreluje to z czasem odpoczynku.Adam Klein pisze:Topcat, przebieżka nie ma zdefiniowanego tempa.
Ja na potrzeby osób które też się mnie często o to pytają, mówię, że trzeba sobie wyobrazić, że jesteś w stanie taki wysiłek utrzymać maksymalnie przez 2 minuty - czyli tak jak gdybyś miał 2 minutowy wyścig ale robisz go tylko przez 20 - 30 sekund.
tc
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Ech, a ty znowu z tymi czasami.
1. Tak, na naszym poziomie jest szybsza niż na 1 km (dla Marcina Lewandowskiego mogłaby być w okolicach)
2. Koreluje i nie koreluje. : ) To znaczy życie sprawia, że koreluje ale nie ma problemu w tym, żeby raz zrobić przerwę 60 s, potem przerwę 120 s, potem 30 s - wszystko zależy od tego jak się czujesz po przebieżce ale nie musisz sobie tego definiować. Ja zaczynam następną kiedy wiem, że odpocząłem.
1. Tak, na naszym poziomie jest szybsza niż na 1 km (dla Marcina Lewandowskiego mogłaby być w okolicach)
2. Koreluje i nie koreluje. : ) To znaczy życie sprawia, że koreluje ale nie ma problemu w tym, żeby raz zrobić przerwę 60 s, potem przerwę 120 s, potem 30 s - wszystko zależy od tego jak się czujesz po przebieżce ale nie musisz sobie tego definiować. Ja zaczynam następną kiedy wiem, że odpocząłem.
- janior
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 00:53:45
To ja jeszcze w kwestii przebieżek, ale najpierw się przywitam, bo to mój 1 post 
Od czerwca Was czytam i od wtedy zacząłem przygodę z bieganiem. Na początek poszła "puma" teraz jestem w 1 tygodniu 14 tygodniowego planu do 10km dla początkujących. Zamierzam wystartować w Biegu Niepodległości w Warszawie a teraz pytanko.
Jeśli w danym dniu mam w planie 30min ciągłego biegu+4 przebieżki to czy mam je wykonać w trakcie tej 30-minutówki czy dopiero po jej ukończeniu ?
pozdrawiam

Od czerwca Was czytam i od wtedy zacząłem przygodę z bieganiem. Na początek poszła "puma" teraz jestem w 1 tygodniu 14 tygodniowego planu do 10km dla początkujących. Zamierzam wystartować w Biegu Niepodległości w Warszawie a teraz pytanko.
Jeśli w danym dniu mam w planie 30min ciągłego biegu+4 przebieżki to czy mam je wykonać w trakcie tej 30-minutówki czy dopiero po jej ukończeniu ?
pozdrawiam

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Tak, najlepiej PO, bo jesteś wtedy już rozgrzany po wolnym biegu.