Restytucja tętna

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Robert Zwola
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Chciałby się zapytać doświadczonych zawodników i tych co wiedzą na ten temat jaka powinna być restytucja tętna po interwale 1km (pomiar zaraz po wysiłku i po nim-1’, 2, czy 5 km oraz po biegu tempowym (inaczej bc2). Analizując swoje treningi doszedłem do wniosku, że jeśli po którymś interwale czy biegu ciągły tętno wzrasta to znaczy, że organizm nie nadąża za wymaganiami i trzeba trening przerwać. Ja po interwałach 1km (robię ich 8) po biegu mam tętno w granicach 90 %hr max (180-185, a nawet 190)) a po minucie ostatniego 120 (choć miałem nawet 130). Po biegu ciągłym ze 165-170, na 115-120, ostatnio po tempie 11,5 km tętno po wysiłku 175, po 1min-125. jak uważacie, czy to dobra restytucja, czy za duża objętość treningowa.
Robert
PKO
Robert Zwola
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ostatnio zrobiłem 8x1km w tempie pod 10 km z przerwami 2min 20sec. Podczas tych interwałów nie czułem się za dobrze, ale tętno było w porządku. Co w tym jest, czy był sens kontynuowania treningu.
Robert
tomasz

Nieprzeczytany post

Jaką przewidujesz prędkość starową i z jaką robiłeś te interwały?
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Restytucja jak najbardziej w porzadku. Ale mysle ze lepiej sugerowac sie tetnem i predkoscia na 1km. Jezeli biegasz odcnki 1km powiedzmy po 4' i robisz ich 8 a po 6 zauwazasz ze tetno rosnie a predkosc spada to wtedy jest to informacja ze trzeba przerwac trening i zweryfikowac predkosci na interwalach lub zastanowic sie czy trening dzien lub 2 dni wczesniej nie byl za mocny.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
Robert Zwola
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Interwały 1km w tempie startowym na 10 km przy przerwie 2.20.
Robert
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Po pzrerwie 2.20 tetno ze 180-190 powinno ci zejsc na 125-130. Ale nie stoj i nie czekaj az ci spadnie, te pzrerwy powinienes miec aktywne zeby kolejne odcinki ruszac na poziomie 140. Bez sensu rozpedzac sie znowu
Mateusz
Dare for more!
tomasz

Nieprzeczytany post

Dokładnie.
Tym właśnie różni się interwał ekspensywny od intensywnego.
Pierwszy beiga się na niepełnym wypoczynku. Organizm musi ciągle pracować "na długu, niedostatku, na braku" aby te braki przez superkompensację i adaptację były mniejsze w przyszłości.
Drugi biega się na pełnej świżości, głównie chodzi o odnowę fosfokreatyny i glikogenu w trenngu sprinterskim.

Wniosek? Rób przerwy krótsze od czasu pracy jak rzecze Fist.
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ruszanie z tetna 120 jest nieporzyjemne, jestes parwie w letargu i nagle musisz gnac prawie na maxa. (No niektorzy maja 180 jak wstaja z krzesla...) Fizjologicznie to rowniez strata czasu choc oczywiscie w tym wysliku tetnoi jets mniej istotne, a po starcie osiagnie ono docelowa wartosc troche pozniej choc juz od startu jedziesz na wysokich obrotach
Mateusz
Dare for more!
Robert Zwola
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

INTERWAŁY POD 10 KM 8*1 KM 3.16-20. przerwa 2'20", restyrucja tętna tętno po wysiłku 185-190, po 1' 120-125, po przerwie w truchcie ok 120.
Robert
Robert Zwola
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

W treningu do 10 km w przygotowaniu specjalnym (1 miesiąc) stosuję dwa treningi interwałowe 200/400m i 1/2/3 km oraz bieg ciągły ok. 10 km w tempie 15 sek wolniej niż w tempie startowym (tempo trochę wolniejsze od tempa półmaratonu). Dochodzi do tego siła biegowa 2 razy w tyg. (krótka na górce 60 m stromej i długa na 130-150m mniej stromej) w formie podbiegów. Co o tym powiecie. Znam takiego u którego w treningu są dwa ciągłe w tyg, jeden interwałowy (6*1km) oraz DZB 12*400 m, jedna siła (2.5 km) też podbiegi, oraz przebieżki. Czy taki trening przypadkiem nie doprowadzi do przetrenowania choćby trwał tylko miesiąc, na pewno to zależy od doświadczenia zawodnika. Zaznaczam że jest to doświadczony zawodnik. Jakie są treningi najlepszych w Polsce pod 10 km(ogólnikowo).
Robert
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Khem, khem, ja tylko dodam, że zdaniem większości trenerów, wartośc tętna w wysiłkach tempowych nie jest miernikiem obciążenia. Przy prędkości tempowej tętno zachowuje się dziwnie, czasami przy zakwaszeniu 15 mmol jest niższe niż podczas biegu w drugim zakresie.

Dlatego zaleca się pomiar tętna podczas TRENINGÓW TLENOWYCH. Nie słyszałem, żeby ktoś biegał tempo z pulsometrem.

P.S. No chyba że prędkośc tempowa jest wartościa tlenową, np. w maratonie :)

Spadek tętna po wysiłku beztlenowym też wiele nam nie powie. Bo tętno spada szybko, a zakwaszenie krwi niekoniecznie.

Spadek jest też zależny od tego, czy stoimy, czy truchtamy w przerwie.
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tylko ze tu chodzi o odcinki 1km. Mysle ze przy takich odcinkach mozna sie sugerowac tetnem. Wiadomo jak ktos biega 200 czy 400m odcinki to patrzenie na tetno nie ma sensu.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
Bartas91
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja właśnie się załatwiłem zbyt krótkimi prerwami podczas tempa 2X2km po 6.30 (ok 92% hrmax) robiłem tylko dwie minuty przerwy i tętno spadało do ok 125 no więc chyba dobrze. Ale zawodnikom niedoświadczonym którzy nawet potrafią to wykonać na takich prędkościach i tak krótkich przerwach tego nie polecam bo skutki mogą być fatalne :ojnie:
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie bądź nekrofilem i nie odkopuj tematów sprzed 3 lat...
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ