Trening

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Art.Jan
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Biegam 4 razy w tygodniu PON, ŚR, PT, SOB i chcialbym dwa razy w tygodniu chodzic na siłownię tj. WT, CZW. I tu moje pytanie jaki trening powinienem zrobić na siłowni? Możecie podać przykładkowe plany ćwiczeń albo linki do stron z takimi planami. Nie mogę nic konkretnego pod bieganie znaleść. I jeszcze jedno czy to nie za duży wysiłek i nie za mało odpoczynku ?
PKO
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zestawów na stronie jest sporo. Na pewno coś wybierzesz
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zależy co wcześniej robiłeś i jakie obciążenia stosowałeś tzn. ile kilometrów biegałeś, czy wykonywałeś jakieś ćwiczenia oprócz biegu. Czym się zajmujesz, to ma znaczenie czy będziesz wstanie efektywnie wypoczywać po treningach. Oczywiście że można stosować ćwiczenia na siłowni, a nawet trzeba dla ogólnej obudowy mięśniowej. Możesz na przykład biegać 4 razy w tygodniu i w tych 4 razach wpleść siłownie. Tylko wtedy przed siłą ograniczyć kilometraż i potraktować to jako rozgrzewkę. Jest wiele rozwiązań. Najważniejsze żeby się nie przetrenować.
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
Awatar użytkownika
CríostóirSweeney
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 03:56:13

Nieprzeczytany post

Ja raczej przed siłownią nie biegłabym, żeby nie stracić glikogenu w mięśniach, jak już to raczej po siłownie lekki trening biegowy.
Jeśli o mnie chodzi to w dni wolne od biegania ćwiczę Pilates zamiast siłowni, co bardzo mi pomaga w bieganiu. Oczywiście mam jeden dzień wolny od wszelkich ćwiczeń aby się zregenerować.

pozdro
Obrazek

Run first, train later...
truchcik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Myślę,że na siłowni będzie jakiś opiekun,który Tobie doradzi w kwestii ćwiczeń. Był taki czas,że chodziłam na siłownię nawet 5 razy w tygodniu i biegałam też 5 :usmiech: Było ciężko,ale przynajmniej jadłam jak smok i nie tyłam. Pamiętam,że trener mi polecał ćwiczenia na bosu,które bardzo fajnie wzmacniają mięśnie,ale łatwe nie są.Tak samo z piłkami i na różnego typu niestabilnych platformach.Mój trening był nastawiony na wzmacnianie mięśni,a przy okazji wzmacniania też się troszkę zaznaczyły. Pamiętaj o brzuchu i plecach,są bardzo potrzebne biegaczom:)

Pozdrawiam:)
Bieganie mnie uszczęśliwia:))
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

CríostóirSweeney pisze:Ja raczej przed siłownią nie biegłabym, żeby nie stracić glikogenu w mięśniach, jak już to raczej po siłownie lekki trening biegowy.
Jeżeli miałbyś tak biegać żeby spalić glikogen przed siłownia to lepiej nie biegać :hahaha:. Bieganie przed siłownią jest bardziej wskazane niż po, ponieważ bieg cię rozgrzeje, chodź po siłowni też nie będą mocno zmęczone, zależy co na niej zrobisz. Jeśli ma to być tylko uzupełnienie biegania to nawet nie może być męczący.
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
Awatar użytkownika
CríostóirSweeney
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Still RuNNer pisze:
CríostóirSweeney pisze:Ja raczej przed siłownią nie biegłabym, żeby nie stracić glikogenu w mięśniach, jak już to raczej po siłownie lekki trening biegowy.
Jeżeli miałbyś tak biegać żeby spalić glikogen przed siłownia to lepiej nie biegać :hahaha:. Bieganie przed siłownią jest bardziej wskazane niż po, ponieważ bieg cię rozgrzeje, chodź po siłowni też nie będą mocno zmęczone, zależy co na niej zrobisz. Jeśli ma to być tylko uzupełnienie biegania to nawet nie może być męczący.

Jak zwykle skrajność.
To mówisz o treningu biegowym czy o rozgrzewce? Bo to są chyba dwie różne sprawy...

Bo lepiej chyba zachować siły na jeden porządny trening niż mieć dwa żałosne.

pozdro
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

CríostóirSweeney pisze:
Still RuNNer pisze:

Jak zwykle skrajność.
To mówisz o treningu biegowym czy o rozgrzewce? Bo to są chyba dwie różne sprawy...

Bo lepiej chyba zachować siły na jeden porządny trening niż mieć dwa żałosne.

pozdro
A ty mówisz o bieganiu czy treningu? Bo mylisz trochę pojęcia.
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
Awatar użytkownika
CríostóirSweeney
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Still RuNNer pisze:[...] Tylko wtedy przed siłą ograniczyć kilometraż i potraktować to jako rozgrzewkę. Najważniejsze żeby się nie przetrenować.
Umknęło mi to mojej uwadze. O tym samym myślałem.

pozdro
Obrazek

snuf
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich mam pytanko co Sadzicie o treningu pon.bieganie wt.silownia cwiczenia ogolnorozwojowe sr.basen i tak do soboty do tej pory biegalem trzy razy w tygodniu po 12km i trzy razy basen pozdrawiam
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

snuf pisze:Witam wszystkich mam pytanko co Sadzicie o treningu pon.bieganie wt.silownia cwiczenia ogolnorozwojowe sr.basen i tak do soboty do tej pory biegalem trzy razy w tygodniu po 12km i trzy razy basen pozdrawiam
Nie ma żadnych przeciwwskazań żeby takowy cykl stosować, chyba że medyczne ;)
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
snuf
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dzieki :usmiech: a jak sie to bedzie mialo do startu w polmaratonie? Nie za malo biegu?
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ale chcesz biegać raz w tygodniu ??? Jeżeli tak to będzie ciężko na połowce:) a nawet bardzo ciężko:) ale nie nie możliwe:) jeżeli 3 razy w tygodniu bieganie to już będzie dużo przyjemniej podczas startu :)
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
snuf
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

zle sie zrozumielismy wszystko po dwa razy w tygodniu
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ