Otóż zastanawiam się czy warto(czy w ogóle można ? ) robić rozgrzewkę przed rozbieganiem :p ja tak z przyzwyczajenia zawsze robie taką 10-15 minutową mniej intensywną niż na treningu ;p.
Ale wiem, że lepiej się czuję gdy po ok. 10-15min biegu zrobię przerwę na ok. 10min i zrobię krążenia (szyja, ręce, biodra, kolana, stopy) z kilkoma przysiadami, skłonami, dociągnięciami łydek, kolano do piersi itp.
Na pewno po rozbieganiu trzeba się rozciągnąć- statyczne, leniwe ćwiczenia przez 15-30min (zależy ile masz czasu i jakie potrzeby mają twoje mięśnie).
Ostatnio zmieniony 22 paź 2009, 16:49 przez fotman, łącznie zmieniany 1 raz.
Myślę że właściwie brak rozgrzewki powoduje że nie zapierdzielamy tak szybko przez co automatycznie biegniemy tempem rozbiegania a nie szybciej, tak jak po rozgrzewce :p. Ja tam zawsze na początku nie moge sie opanować i biegne szybko (1700m. bo tyle ma kółko w okół jeziora gdzie biegam) przebiegam w 7:20 by potem wlec się przez następne 3-4 kółka po 8:20 ;d, jutro nie zrobie rozgrzewki, zobaczymy jak będzie .
Prawie wszystkie kontuzje, które zaliczyłem, a na pewno wszystkie głupie były przez brak rozgrzewki, co nie trenowałem przydawało się, może nie każdy potrzebuje, ale tych parę głupich wymachów czy skłonów to nie problem, a można zaoszczędzić na nerwach, zdrowiu i frustracjach
pozdr!
www.fotogromala.pl
=============
"Kto ustępuje głupiemu doprowadza do tryumfu głupoty".
a skad wnioskujesz ze prawie wszystkie urazy ktore miales sa spowodowane brakiem rozgrzewki??
poza tym rozgrzewka w bieganiu jest to iz poczatkowo np 2 km pokonuje sie stosunkowo wolno- predzej sobie krzywde zrobisz jak ni stad ni z owad zaczniesz krecic rekoma to w ta to w tamta strone
takze najlepsza rozgrzewka w beiganiu jest sam bieg tyle ze WOLNY- tzn na nizszej intensywnosci niz zaplanowana intensywnosc treningu
Quba Krauze
OCZYWISCIE ROZCIAGANIE ROBI SIE PO WYSILKU FIZYCZNYM ZANIM MIESNIE OSTYGNA!!!!!! DALEJ TYPOWE ROZCIAGANIE JEST DOBRE U DZIECI DO LAT 10 U STARSZYCH OSOBNIKOW ROBI SIE STRETCHING KTORY ZAPOBIEGA MIKROURAZOM!!!(dzieci maja bardziej elsatyczne wlokna, dlatego mozna u nich robic rozciaganie- u starszych sprawa wyglada odwrotnie)