Pulosmetr w treningu
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam wszystkich,
Biegam (to za duże słowo) truchtam sobie od maja.
W trosce o zdrowie wszedłem w posiadanie pulsometru POLAR.
Niestety nie jest on najnowszy i instrukcja się zapodziała.
Zainstalowałem drania i hajda na moja trasę cwałować.
Wróciłem -> klikam po guzikach i dostaje takie informacje:
exe. time 01.05
tot. time 32,09
in zone 44.05
limits: 164/125
average 161
kcal/fat: 1174/25%
tot. kcal 2630
No i szczerze przyznam jestem jak tabaka w rogu:
cała trasa zajęła mi 01.05 (exe. time) to skąd się wzięło tot. time 32,09?
limits 164 -> sam widziałem na podbiegach ze skipami 178 na pulsometrze
25% tłuszczu jest zagadka ale umiarkowaną.
Czy ktoś mógłby mnie oświecić -> najchętniej przyjąłbym jakąś legendę do tych oznaczeń. Zignorowałbym tę zabawkę?/gadżet?/użyteczne narzędzie? ale chciałbym się sumiennie przygotować do startu 11.11
Mam nadzieje że nie nadużywam Waszej cierpliwości,
pozdrawiam
Biegam (to za duże słowo) truchtam sobie od maja.
W trosce o zdrowie wszedłem w posiadanie pulsometru POLAR.
Niestety nie jest on najnowszy i instrukcja się zapodziała.
Zainstalowałem drania i hajda na moja trasę cwałować.
Wróciłem -> klikam po guzikach i dostaje takie informacje:
exe. time 01.05
tot. time 32,09
in zone 44.05
limits: 164/125
average 161
kcal/fat: 1174/25%
tot. kcal 2630
No i szczerze przyznam jestem jak tabaka w rogu:
cała trasa zajęła mi 01.05 (exe. time) to skąd się wzięło tot. time 32,09?
limits 164 -> sam widziałem na podbiegach ze skipami 178 na pulsometrze
25% tłuszczu jest zagadka ale umiarkowaną.
Czy ktoś mógłby mnie oświecić -> najchętniej przyjąłbym jakąś legendę do tych oznaczeń. Zignorowałbym tę zabawkę?/gadżet?/użyteczne narzędzie? ale chciałbym się sumiennie przygotować do startu 11.11
Mam nadzieje że nie nadużywam Waszej cierpliwości,
pozdrawiam
- pusz73
- Stary Wyga
tot.time to chyba total time, zapewne sumaryczny całkowity czas biegu od pierwszego włączenia pulsometru.
in zone -czas spędzony w strefach treningowych podczas treningu.
Strefy te to u ciebie przedział tętna od 125 do 164.
średnie tętno wyniosło 161/
Dwie ostatnie linijki to ilość kalorii która spaliłes na treningu i w sumie od początku "życia" pulsometra.
Oczywiście jest szansa że coś źle zrozumiałem
. Ważne żebyś właściwie spersonalizował pulsometr. Czyli musisz wprowadzić do niego swój wiek wzrost wage. Na tej podstawie pulsometr wylicza HRmax oraz wyznacza strefy"polar own zone"
in zone -czas spędzony w strefach treningowych podczas treningu.
Strefy te to u ciebie przedział tętna od 125 do 164.
średnie tętno wyniosło 161/
Dwie ostatnie linijki to ilość kalorii która spaliłes na treningu i w sumie od początku "życia" pulsometra.
Oczywiście jest szansa że coś źle zrozumiałem

-
- Zaprawiony W Bojach
Ja się już czuję jak Don Kichot, walczę z tymi wiatrakami "wyliczania" HRmax i walczę, ale jak to w tej historii bywa - nie mam jak widać szanspusz73 pisze: Czyli musisz wprowadzić do niego swój wiek wzrost wage. Na tej podstawie pulsometr wylicza HRmax oraz wyznacza strefy"polar own zone"

Ale jeszcze raz - wyliczone HRmax rzadko się zgadza z prawdziwym. Te wzory to są dla ludzi, którzy nie chcą się nawet spocić wyznaczając poprawne HRmax (co nie jest _żadnym_ problemem!) i wystarczy im, że mają nową zabawkę, bo pulsometr z niepoprawnie podanym HRmax jest TYLKO nieużyteczną zabawką.
-
- Stary Wyga
Witaj Bachuu. Też mam polara, z tym, że mam również instrukcję.
Te 178 które widziałeś jest ok; z ponad godziny biegu 44 min miałeś w zakresie. Co było poza tym jest mało ważne, czyli między innymi te 178
. Zaloguj się może na polarpersonaltrainer.com - to ich strona firmowa więc może tam mają instrukcję w pdf.
Tak ogólnie to przyciskasz guziczki po prawej stronie aż dojdziesz do ustawień czyli SETTINGS. Naciskacz duży czerwony guzior i jedziesz dalej, w Twoim przypadku EXERCISE. Jedziesz dalej guziczkami z prawej aż dojdziesz do Add New. Walisz czerwony guzior i ustawiasz co ci przyjdzie do głowy, czyli własny trening.
Bardzo intuicyjne menu. Jak nie znasz angielskiego, to może faszystowski lub jakiś inny. Masz parę języków do wyboru. Może ktoś w rodzinie zna hiszpański?
Spróbuj; jest naprawdę łatwo.
I sukcesów w pomiarach

Te 178 które widziałeś jest ok; z ponad godziny biegu 44 min miałeś w zakresie. Co było poza tym jest mało ważne, czyli między innymi te 178

Tak ogólnie to przyciskasz guziczki po prawej stronie aż dojdziesz do ustawień czyli SETTINGS. Naciskacz duży czerwony guzior i jedziesz dalej, w Twoim przypadku EXERCISE. Jedziesz dalej guziczkami z prawej aż dojdziesz do Add New. Walisz czerwony guzior i ustawiasz co ci przyjdzie do głowy, czyli własny trening.
Bardzo intuicyjne menu. Jak nie znasz angielskiego, to może faszystowski lub jakiś inny. Masz parę języków do wyboru. Może ktoś w rodzinie zna hiszpański?
Spróbuj; jest naprawdę łatwo.
I sukcesów w pomiarach

- pusz73
- Stary Wyga
Myślę że zbyt radykalnie rozprawiasz się z tymi wzorami na HRmax. W końcu z powietrza się nie wzięły. Stworzyli je ludzie którzy w tym temacie wiedzą dużo. Na pewno więcej ode mnie i zapewne od Ciebie. Tak jak są osoby (zwłaszcza młode) których Hrmax różni się wyraźnie od tego wyliczanego według wzoru, tak też są osoby których HRmax pokrywa się idealnie bądź bardzo nieznacznie odbiega od wyliczonego. Ja jestem przykładem takiej osoby. Mój HRmax pokrywa się idealnie z tym co wyliczył mi mój polar. Oczywiście do wszystkich wyliczeń w sporcie należy podchodzić z odpowiednim dystansem.bansen pisze:Ale jeszcze raz - wyliczone HRmax rzadko się zgadza z prawdziwym. Te wzory to są dla ludzi, którzy nie chcą się nawet spocić wyznaczając poprawne HRmax (co nie jest _żadnym_ problemem!) i wystarczy im, że mają nową zabawkę, bo pulsometr z niepoprawnie podanym HRmax jest TYLKO nieużyteczną zabawką.
Tak z ciekawości zapytam o ile ci się różni twoje HRmax od wyliczanego według wzoru: 220-(wiek) ?
-
- Zaprawiony W Bojach
W moim przypadku różnica jest _kolosalna_ - z wzoru wychodzi 220-33=187, a faktycznie mam 206. Gdybym wpisał 187 to cała zabawa z pulsometrem byłaby _bez_sensu_. Kilku moich znajomych ma podobnie - zawsze rzeczywiste HRmax jest o co najmniej 15 większe od wyliczonego. A inaczej - nie znam nikogo, komu by się to zgadzało!pusz73 pisze: Tak z ciekawości zapytam o ile ci się różni twoje HRmax od wyliczanego według wzoru:220-(wiek) ?
Wielokrotnie na tym forum rozprawiano się z tymi magicznymi wzorami. Ale niektórzy uparcie początkującym wmawiają, żeby od tego zacząć, nie mogę zrozumieć dlaczego. Owszem, czasem wyniki się pewnie zgadzają, ale przecież dopóki tego nie sprawdzisz, to nie wiesz! Czyli wychodzi na jedno - trzeba samemu zmierzyć sobie HRmax, co przeciez nie jest żadnym problemem! Sam pulsometr ci przecież HRmax zapamiętuje, wystarczy je potem tylko wpisać w odpowiednie miejsce w ustawieniach.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Wzory są przydatne dla osób które ze względów kardiologicznych nie powinny robić testu na HRmax.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2009, 09:44 przez Adam Klein, łącznie zmieniany 1 raz.