Teraz już rozumiem.
Jeszcze jedna rzecz narzuca Mi się przy oglądaniu tych filmów. Dibaba obszerniej ale i też z większym luzem pracuje w obręczy barkowej. Kiedyś oglądałem bieg Gebraselesie i też powaliła Mnie przede wszystkim luźna i obszerna praca ramion. Jeśli chodzi o zwłokę była podobna jak u Dibaby.
co by tu można jeszcze z priopercepcji wycisnąć pożytecznego
- russian, white russian
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
ładnie macha nogami ta Lady Di (baba, rzecz jasna).
jak silnik dizla. widać, że chce sama, a nikt jej do niczego nie zmusza.
-------------------------
tylko że z tą sprawnoscią dieselków, to żeście chłopaki przesadzili odrobinę.
sprawdźcie sami. współczesne silniki parowe, z kogeneracją mają lepszą sprawność.
tak chcę biegać, a nie jak byle terkot.
zdrówko
jak silnik dizla. widać, że chce sama, a nikt jej do niczego nie zmusza.
tylko że z tą sprawnoscią dieselków, to żeście chłopaki przesadzili odrobinę.
sprawdźcie sami. współczesne silniki parowe, z kogeneracją mają lepszą sprawność.
tak chcę biegać, a nie jak byle terkot.
zdrówko
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
endurable
-
rosomak
- Zaprawiony W Bojach

Po pierwsze to jestem sam. Za dużo chyba tych zdrówek ...russian, white russian pisze:tylko że z tą sprawnoscią dieselków, to żeście chłopaki przesadzili odrobinę.
Po drugie - nie zaglądałem od czasów studiów "w ten temat" wprawdzie, ale krótkie googlanie pokazało, że się nie walnąłem, Sulzerowski RTA to ponad 50% sprawności. Nic dziwnego, że czasem Cegielski sprzedawał go z przeznaczeniem na elektrownię stacjonarną.
Po trzecie - silniki parowe z kogeneracją kierują mnie do stron mniej lub bardziej zielonych. Człowiek się uczy całe życie (choć i tak podobno głupi umiera), więc z przyjemnością poczytałbym sobie o tych silnikach parowych (turbiny ?) o wysokiej sprawności. Biorąc pod uwagę jak długo silnik parowy jest w użyciu i doskonaleniu, że w ubiegłym wieku sprawność (IIRC miał nawet gorszą niż szybkoobrotowy) była w konstrukcji siłowni okrętowej poważną wadą, nie zaletą, to jestem ciekaw obecnego przełomu.
Chyba że polega on na metodologii liczenia ...
russian, white russian pisze:tak chcę biegać, a nie jak byle terkot.
Zabawne, bo wolnoobrotowy dwusuw ma zdecydowanie niższy poziom wibracji i hałasu niż średnio bądź szybkoobrotowy czterosuw. Znaczy się chcesz biegać nieekonomicznie i głośno przy tym sapać i dyszeć ?
Nazwanie psa Cezar nie robi z niego Imperatora
- russian, white russian
- Zaprawiony W Bojach

hrsg engine
http://209.85.129.132/search?q=cache:f4 ... ient=opera
tu ale nie wiem, na ile w to wierzyć:
http://vganapathy.tripod.com/cogen.html
-----------------------
a tu ładny artykuł o zwykłych turbinach parowych, raptem 49% sprawności.
http://pepei.pennnet.com/display_articl ... fficiency/
----------------------------
żeby było śmieszniej, zacząłem sobie czytać, po robocie w oczyszczalni ścieków w koziegłowach. mają tam 3 ładne generatorki do spalania odsiarczonego biogazu - prąd robią z byle gówna, jak to się mówi.
ino dość głośno w tej siłowni...
szeryf obiektu ładnie mi wszystko opowiedział, ale o typ silnika i sprawność niestety wtedy nie spytałem... ale fakt, mówił że 'wykorzystywane oryginalnie jako generatory okrętowe' , pewnie coś sulzero-podobnego.
wiesz, że ta oczyszczalnia ma prawie zerowy bilans energii elektrycznej?
prawie:)), ale jak na Polskę i tak mega pozytyw.
-----------------------------------------------------------------------------------
reasumując mogę dyszeć, charkać i zagłuszać karetki, ale za 85%sprawności(choćby na dzisiaj hipotetyczne) w stosunku do tych 54-55sulzerowskich chyba warto...
zdrówko
---------
EDIT na studiach mnie nie uczyli co to cykl carnota. nie znam się. jestem prosty chłopak, kiedy zobaczyłem jak z mojej kupy powstają megawaty, zainteresowałem się. coś tam przeczytałem, w większości pewnie 'śmieciowej wiedzy'. jeśli znasz się lepiej, wyklaruj proszę czy te 58% sprawności(1 art.), 85%sprawności(2) i 49%z trzeciego to też crap, czy nie.
---------
za to dzisiaj znajomy z liceum prowadzący firmę(szybkie czytanie, mind mapping, itd) utwierdził mnie w przekonaniu, że kinezjologia to ściema.
nadal jestem ciekaw, czy propriocepcja w konteście biegania również...
http://209.85.129.132/search?q=cache:f4 ... ient=opera
tu ale nie wiem, na ile w to wierzyć:
http://vganapathy.tripod.com/cogen.html
-----------------------
a tu ładny artykuł o zwykłych turbinach parowych, raptem 49% sprawności.
http://pepei.pennnet.com/display_articl ... fficiency/
----------------------------
żeby było śmieszniej, zacząłem sobie czytać, po robocie w oczyszczalni ścieków w koziegłowach. mają tam 3 ładne generatorki do spalania odsiarczonego biogazu - prąd robią z byle gówna, jak to się mówi.
ino dość głośno w tej siłowni...
szeryf obiektu ładnie mi wszystko opowiedział, ale o typ silnika i sprawność niestety wtedy nie spytałem... ale fakt, mówił że 'wykorzystywane oryginalnie jako generatory okrętowe' , pewnie coś sulzero-podobnego.
wiesz, że ta oczyszczalnia ma prawie zerowy bilans energii elektrycznej?
prawie:)), ale jak na Polskę i tak mega pozytyw.
-----------------------------------------------------------------------------------
reasumując mogę dyszeć, charkać i zagłuszać karetki, ale za 85%sprawności(choćby na dzisiaj hipotetyczne) w stosunku do tych 54-55sulzerowskich chyba warto...
zdrówko
---------
EDIT na studiach mnie nie uczyli co to cykl carnota. nie znam się. jestem prosty chłopak, kiedy zobaczyłem jak z mojej kupy powstają megawaty, zainteresowałem się. coś tam przeczytałem, w większości pewnie 'śmieciowej wiedzy'. jeśli znasz się lepiej, wyklaruj proszę czy te 58% sprawności(1 art.), 85%sprawności(2) i 49%z trzeciego to też crap, czy nie.
---------
za to dzisiaj znajomy z liceum prowadzący firmę(szybkie czytanie, mind mapping, itd) utwierdził mnie w przekonaniu, że kinezjologia to ściema.
nadal jestem ciekaw, czy propriocepcja w konteście biegania również...
we gather energies
endurable
endurable
- yacool
- Zaprawiony W Bojach

- Kontakt:
Ten silnik w Koziegłowach to przeróbka przeciętego na pół Sulzera (6 cylindrów w rzędzie). Pierwotnego Diesela przerobiliśmy na biogaz. Byłem wówczas odpowiedzialny za dobranie i zabudowę układu zapłonowego i opracowanie koncepcji wtrysku bezpośredniego. 10 ludzi i blisko rok pracy w "Ceglorzu" nad finezją, która w ostatecznym rezultacie miała spalać gówno, dając z tego prąd.
Teraz szukam prądu gdzie indziej. Dibaba elektryzuje świat jak mało które odnawialne źródło.
Teraz szukam prądu gdzie indziej. Dibaba elektryzuje świat jak mało które odnawialne źródło.
-
rosomak
- Zaprawiony W Bojach

Temat przestałem zgłębiać teoretycznie z piętnaście lat temu, a praktycznie to dziesięć. A na tankowiec "turbinowy" w końcu nie dotarłem ... nie wiem, czy mam żałować
Reasumując - jak coś zrozumiem z tych mądrości linkowych to zapodam, ale może raczej na priwa, bo się już mocny OT zrobił (do czego się, przyznaję, mocno przyczyniłem).
A co do propriocepcji ... Ja tam wierzę w (ciężki, chamski, finezyjny) trening.
Reasumując - jak coś zrozumiem z tych mądrości linkowych to zapodam, ale może raczej na priwa, bo się już mocny OT zrobił (do czego się, przyznaję, mocno przyczyniłem).
A co do propriocepcji ... Ja tam wierzę w (ciężki, chamski, finezyjny) trening.
Nazwanie psa Cezar nie robi z niego Imperatora