Trening-wiedza książkowa

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Roland8
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Właśnie dzisiaj w moje rence wpadły dwie książki pt. "Trening wytrzymałościowy w biegach średnich i długich" Jerzego Maciantowicza i ''Trening w biegach średnich, długich i maratońskich" Grzegorza Prusa jako że w dziedzinie treningu nie jestem ekspertem chce dowiedzieć się czy ktoś z was przeczytał te dwie pozycje i co o nich sądzi.
PKO
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

nie mam ale jak w pdfie to chetnie poczytam :-)
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Roland8
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

piter82 pisze:nie mam ale jak w pdfie to chetnie poczytam :-)
Niestety nie posiadam w pdfie ale te książki nie są za drogie.
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pierwsza do bani, a druga podobno dobra nawet swego czsu polowalem na nia, ale byl wyczrpany naklad.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Co do Maciantowicza się nie wypowiem - choć mam.
Co do Prusa - Michal - dobrze, że nie kupiłeś, nawet u nas na forum była kiedyś na jej temat dyskusja, cytowałem fragmenty w których Prus pisze, że "energia powstaje z powietrza" itd - chodziło mu o wisiłek tlenowy. :)
Więc Prus to jest totalna wpadka.
Roland8
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Moj angielski niestety nie jest wystarczający dla czytania książek w tym języku mam nadzieje że za 2 lata będzie to możliwe ale do tego czasu chciałbym poczytać troche literatury dotyczącej spraw treningowych i okołotreningowych. Jakie książki polecilibyście w naszym języku ojczystym?
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przeczytaj wszystkie artykuły treinngowe na naszej stronie i powinienes złapać podstawy. Generalnie nie propagujemy na naszej stronie polskich książek o treningu, ktore zostaly napisane tylko po to zeby ktos zostal doktorem lub profesorem i nie niosa za soba zadnej tresci poza naukowymi wywodami w niezrozumialym naukowym jezyku, ktory stara sie tlumaczyc proste pojecia w jak najbardziej zagmatwany sposob. Jedyna ksiazka ktora zasluguje na jakis splendor to cytowany przez ciebie Gorski i troche artykulow z gazety sport wyczynowy. Reszta to niestety Jezyk angielski. Według mnie latwiej czytac po angielsku niz po polsku poniewaz tamci autorzy pisza w prostym jezyku.
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
deckard
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no jeszcze z tych po polsku pozostaje Skarżynski...
SBBP.WAW.PL
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No to musimy sie wziac do roboty zebys mial lekture.
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
Awatar użytkownika
russian, white russian
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Roland8 pisze: Jakie książki polecilibyście w naszym języku ojczystym?
Danielsa przez translator eng-pl. i tak będzie bardziej zrozumiały niż większość polskich ksiązek fachowych.

btw. kończę myśleć na jackiem. zamawiać 'Lore of running', czy jest coś lepszego?

zdrówko
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Co do Prusa to cały wywód bardzo mi sie podobał - nad jedna tabelka cała dyskusja była, ale to była jedna strona i to prawdopodobnie wzieta z innej publikacji - przeczytac warto i nie ma zdań typu kali mieć biegac i lubić treshoshold dwa razy tydzień wolny.
Roland8
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

MichalJ pisze:No to musimy sie wziac do roboty zebys mial lekture.
Bez przesady zamówiłem jak na razie Górskiego więc co nieco do czytania będa miał.
Roland8
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

russian, white russian pisze:
Roland8 pisze: Jakie książki polecilibyście w naszym języku ojczystym?
Danielsa przez translator eng-pl. i tak będzie bardziej zrozumiały niż większość polskich ksiązek fachowych.

btw. kończę myśleć na jackiem. zamawiać 'Lore of running', czy jest coś lepszego?

zdrówko
Danielsa posiadam mimo słabej znajomości angielskiego ta książka jest tak zachwala na że skusiłem się na nią za szybko jednak jej przerabianie mi nie idzie. Jeśli chodzi o translator to zbytnio za dobrze nie tłumaczy ja posługuje się słownikiem oraz podręcznikami do angola.
Awatar użytkownika
lorak75
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cześć
Mogę wypowiedzieć sie na temat książek, które przeczytałem (a to niestety prawie wszystko co można kupić w języku polskim)

1. Jerzy Skarżyński - "Biegiem przez życie". Naprawdę polecam. Kompendium wiedzy dot. teorii i praktyki biegania. Tak naprawdę moje bieganie dopiero zaczęło się po przeczytaniu tej książki. Wcześniej to było bezsensowna gonitwa bez rozgrzewki, rozciągania i całej tej otoczki.

2. Jerzy Skarżyński - "Maraton". Również polecam. Przede wszystkim opisana jest Metoda Skarżyńskiego w wielu wariantach - w zależności od czasu jaki zakładasz na mecie.

3. "Chi running rewolucja w bieganiu" - pozycja też ciekawa. Zmienia technikę biegania na bardziej naturalną a mniej siłową. (Mojej jeszcze nie zmieniła, bo nie wgłębiłem się zanadto, ale zamierzam). Generalnie też niezła.

4. "Praktyczny Poradnik dla Biegaczy" Runner's World. Nie za bardzo. Deko chaotyczna, ale pokazała mi zagrożenia jakie czyhają na biegacza nieprzestrzegającego pewnych zasad. Ogólnie książka taka sobie.

5. Maratony Europejskie - właśnie czytam.
Opis osobistych przeżyć uczestników maratonów w latach 90-tych i na początku dwutysięcznych (a propos - są takie lata?)
Generalnie ciekawa, deko za mało szczegółów technicznych np. człowiek opisuje, że ma z torebce pożywkę witaminową własnej produkcji i nie napisze potem jaka to mikstura (a przecież każdy kto czyta chętnie by się dowiedział). Ale generalnie pozycja ciekawa.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ