Szybkość i siła biegowa
-
- Rozgrzewający Się
Moze nie typowa sila ale napewno pomocna. Najlepiej jak bys znalazl w lesie miesce gdzie najpierw jest podbieg (nie za duzy) i odrazu za nim zbieg. Wtedy mozesz robic kilka takich odcinkow.
Innym moze byc tzw. siodelko- znajdujesz teren w lesie gdzie jest spadek i na koncu spadka wzniesienie, oczywiscie nie za duze. Zaczynasz zbiegiem i konczysz podbiegiem.
Lub poprostu znajdz gorke okolo 100m o nie duzym nachyleniu i grzejesz np 10x100m pod nia na przerwie w marszo-truchcie; po tym wszystkim dluzsza przerwa i zrob zbiegi z tej gorki.
Innym moze byc tzw. siodelko- znajdujesz teren w lesie gdzie jest spadek i na koncu spadka wzniesienie, oczywiscie nie za duze. Zaczynasz zbiegiem i konczysz podbiegiem.
Lub poprostu znajdz gorke okolo 100m o nie duzym nachyleniu i grzejesz np 10x100m pod nia na przerwie w marszo-truchcie; po tym wszystkim dluzsza przerwa i zrob zbiegi z tej gorki.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
każdy podbieg tak ma - wystarczy na górze zrobić odwrótAdamooo pisze:Moze nie typowa sila ale napewno pomocna. Najlepiej jak bys znalazl w lesie miesce gdzie najpierw jest podbieg (nie za duzy) i odrazu za nim zbieg. Wtedy mozesz robic kilka takich odcinkow.

-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
przeczytaj jeszcze raz co napisałem - potem jeszcze raz i tak do skutkuAdamooo pisze:Nie kazdyczasami tak jak u mnie w lesie jest podbieg a pozniej jest w miare plasko bez zbiegu

- lorak75
- Zaprawiony W Bojach
dyndel pisze:Biegam 5 razy w tygodniu, raczej na luzie i na pełnym odpoczynku, więc chciałem dołożyć sobie jeden dzień w tygodniu treningu siły i szybkości, co powinienem biegać?? Interwały, powtórzenia??
Osobiście trenuję metodą Skarżyńskiego. W tygodniu poza lekkimi treningami typu wybiegania OWB1+Gimnastyka rozciągająca mam dwa mocne akcenty:
1. Trening siły biegowej (wtorek) czyli OWB1+ skip A na podbiegu o nachyleniu 2%
http://gabrysiak.wordpress.com/2008/02/11/sila-biegowa/
2. Bieg ciągły WB2 (czwartek)
http://gabrysiak.wordpress.com/2008/02/ ... eg-ciagly/
Kolejność jest nieprzypadkowa.
Są to podstawowe środki biegowe, które z pewnością urozmaicą zamulone treningi polegające jedynie na bieganiu.