Prośba o radę
-
- Rozgrzewający Się
Witam wszystkich. Za trochę ponad miesiąc mam wazny test sprawnościowy ktory musze godnie zaliczyc, moja szczegolna uwage zwracaja w nim dwa biegi krotkodystansowe na 300m i 60m. Mam pytanie jak powininem trenowac zeby poprawic moja szybkosc? Dodam ze od ponad 2 tyg biegam wytrzymalosciowki na kilka km by poprawic wytrzymalosc , chodzilem na basen , cwicze ogolnorozwojowke troche na silowni, wiec jakis asportowy nie jestem a biegam tez w miare szybko, tylko chcialbym sie dowiedziec jak sie polepszyc jak mam cwiczyc sprint, czy moze pozostac przy trenowaniu wytrzymalosci, bo wiem ze czasu niewiele i slyszalem ze do trenowania sprintu wskazana jest obecnosc trenera, ale z gory mowie ze jakiegos wykfalifikowanego opiekuna sobie raczej nie zalatwie :P
-
- Zaprawiony W Bojach
1. Po co Ci wytrzymałość na dystansach sprinterskich?
2. Więcej treningów interwałowych w różnych kombinacjach na bazie długich, wolnych wybiegań.
2. Więcej treningów interwałowych w różnych kombinacjach na bazie długich, wolnych wybiegań.
-
- Zaprawiony W Bojach
1. Interwały to krótkie odcinki przespieszeń do max z różnymi przerwami między tymi odcinkami (są różne kombinacje); ogólnie przerwy nie są dłuższe od trwania interwału; chociaż są różne szkoły - musisz sam trochę doczytać bo Ja biegam biegi długie, więc interwały są Mi potrzebne w mniejszym stopniu.
2. Baza długich, wolnych wybiegań = interwały traktujesz jako akcenty w tygodniu treningowym (np. biegasz tylko środa i sobota), pomiedzy nimi w pozostałe dni masz bazę długich wolnych wybiegań w tzw tempie easy lub dni wolne. Do określenia prędkości poszczególnych treningów posłuż się tym kalkulatorem - wbij do niego czas swoich ostatnich zawodów lub sam zrób test ile pojedziesz na maxa np. 1000m lub 3000m lub inne. Im dystans dłuższy i Ty wiesz że dałeś z siebie wszystko tym lepiej wyjdzie kalkulator. (dlatego najlepsze są zawody)
http://www.mcmillanrunning.com/mcmillan ... ulator.htm
Pozdro...
2. Baza długich, wolnych wybiegań = interwały traktujesz jako akcenty w tygodniu treningowym (np. biegasz tylko środa i sobota), pomiedzy nimi w pozostałe dni masz bazę długich wolnych wybiegań w tzw tempie easy lub dni wolne. Do określenia prędkości poszczególnych treningów posłuż się tym kalkulatorem - wbij do niego czas swoich ostatnich zawodów lub sam zrób test ile pojedziesz na maxa np. 1000m lub 3000m lub inne. Im dystans dłuższy i Ty wiesz że dałeś z siebie wszystko tym lepiej wyjdzie kalkulator. (dlatego najlepsze są zawody)
http://www.mcmillanrunning.com/mcmillan ... ulator.htm
Pozdro...