Zapewne chodze poirytowana - poczytam troche forum, uwagi redaktora do mojego avara i wytarczy ;)
Zupelnie serio jednak dziekuje za info. Swoja droga po co takie informacje, skoro de facto do niczego nie sluza i nie bardzo moga byc wykorzystane.
Na marginesie jeszcze jedno pytanie - z jakich informacji w polarze korzystasz, chodzi mi o informacje w logach.
R-R
- cichy70
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Po co te informacje..dla amatora tio pewnie chłyt marketingowy , dla dobrego lekarza sportowego, bezcenna wiedza o stanie zawodnika.airda pisze:Zapewne chodze poirytowana - poczytam troche forum, uwagi redaktora do mojego avara i wytarczy
Zupelnie serio jednak dziekuje za info. Swoja droga po co takie informacje, skoro de facto do niczego nie sluza i nie bardzo moga byc wykorzystane.
Na marginesie jeszcze jedno pytanie - z jakich informacji w polarze korzystasz, chodzi mi o informacje w logach.
czytaj -potrzebne zawodowcom-
Z polara już nie korzystam -przesiadłem się na garmina a jako program treningowy darmowy sporttracks króluje u mnie. Bije wszelkie inne programy na głowę -z tego co wiem jest też wtyczka do importu z suunto T6 TC6-na pewno
tutaj polska strona
www.sporttracks.pl
polecam zdecydowanie !!!!!!!!
ps i zapomniałbym o najważniejszym
nie gol tej brody proszę -tak uroczo w niej wyglądasz

komenty : viewtopic.php?f=28&t=64974
- henley
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Jak zacząłem przygodę z Polarem Rs800 to zapytałem Kardiologa o parametry które wylicza Polar z analizy R-R. Oto odpowiedź:cichy70 pisze:do testu zmęczeniowego i wydolnościowego w polarze zapos r-r nie jest potrzebny.Adam Klein pisze:Wg mnie treningwe możliwości wykorzystania są małe.
Choc byc może overtraining test Polara można zrobic tylko jeśłi sie ma R-R.
PPP polara teoretycznie coś tam pokazuje -ale nie doczekałem się od nikogo ze strony sporkonsultigu jakichkolwiek informacji w tym temacie ,poza wyjaśnieniem ,że nie ma się co tym przejmować, amatorowi to i tak do niczego niepotrzebne.
Czyli kupując rs 800 lub cs 600 dostajemy coś co okazuje się,że potrzebne nam jak w tyłku koszula.
dziękujemy Ci o polarze....
tak wygląda tabelka z zapisem R-R
"WSkaźniki VLF, LF i HF są wyznaczane za pomocą analizy widmowej
(transformanta Fouriera) rytmu serca. Różnice między nimi odpowiadają
częstotliwości widma, jakie podlega analizie.
Praktycznie: HF - pasamo o częstotliwości ok. 6-9/min jest pośrednim wskaźnikiem aktywności układu przywspółczulnego (to ten dobry, im więcej, tym mniejsze ryzyko np. arytmii, zgonu sercowego itp.). Z kolei pasmo LF jest już mieszanków aktywności przy współczulnej i współczulnej (a więc słabo definiowalne). Ważnym jest tzw. balans, czylo LF/HF. Pośrednio wskazuje na przesunięcia w zakresie aktywności przy- i współczulnej. Cechą typową dla osób uprawiających sport jest wysokie spoczynkowe napięcie n. błędnego (stąd wolny rytm serca). Znam prace u sportowców wyczynowych, gdzie oceniano m.in. ww. zmienne i wykazano np., że intensywny trening pozostawia po sobie ślad w dniu następnym w postaci zwiększenia napięcia układu współczulnego. Jakie to ma znaczenie dla wyników, czy to dobrze, czy nie, trudno powiedzieć. Z pewnością można natomiast uznać, że opisany wyżej fenomen jest typowy dla sportowców (nie występuje u amatorów)."
Jak widać wszystko jest bardzo proste

pzdr
henley
,,Nie ma litości, zakładników nie bierzemy..."
henley
,,Nie ma litości, zakładników nie bierzemy..."
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
No właśnie - tylko pytanie - czy te wskazania - ("piki" czy to przesunięcie LF/HF) wskazuje na przemęczenie czy tylko na to, że realizujemy trening więc musimy być zmęczeni.