Pytanie nowicjusza ( dot. 10 km ioraz plany przygotowań)

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Mavje
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej, jestem tutaj nowy aczkolwiek forum oraz sam portal bieganie.pl przeglądam od dawna. Do biegania coś ruszyło mnie w połowie lutego, zacząłem od 6-10 km przebieżek co drugi dzień ( może jak na amatora całkiem sporo, ale gram w kosza i to w miarę często stąd jakąś tam kondycją dysponuję ;p)
8 marca wystartowałem w Radomskich Kazikach ( 10 km, czas to 45:15)
1)Chciałbym jednak zejść w okolice 40-41 minut tak mniej więcej do 20 czerwca kiedy jest kolejna 10stką w Radomiu. W związku z tym mam pytanie o trening, bo znalazłem taki -> http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=423
aczkolwiek nie jestem do końca pewien, czy jest on dla mnie odpowiedni. Co prawda ten bieg w Radomiu pobiegłem fatalnie taktycznie i wydaje mi się, że mogłem mieć te 44 minuty jednakże no patrząc na ten program to tam jest np 1,2 km w tempie 3:45/km. Dlatego moje pytanie brzmi : czy sprobować biegać to w takim tempie i jak wszystko będzie, to jechać dalej czy jak nie dam rady to zwiększyć to do np. 4 min/km.
2)Miałbym również pytanie związane z maratonem, bo jak cel postawiłem sobie start w maratonie trzeźwości , który odbędzie się bodajże w grudniu.
Co prawda, nie celuję w jakiś wielki wynik i chcę ten bieg po prostu ukończyć, ale marzy mi się coś poniżej 3:30. Czy więc przygotowania do 10 km pomogą mi niejako z maratonem?

Co do moich warunków fizycznych (nie wiem czy to może mieć jakiś wpływ ale podam na wypadek :p ) to 19 lat, 197/198 cm , 82-83 kg wagi.

Z góry dziękuję za udzieloną pomoc i pozdrawiam.

(Studiuję Lublina, więc jeśli ktoś też jest z tych okolic, to z chęcią skorzystam z porad gdzieś na trasie biegowej :)
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Po 3:45 będzie dla Ciebie jeszcze za mocno. Sprobuj narazie te odcinki biegać po około 4:10.
Pracuj pod dyszkę, do grudnia na maraton zdążysz się jeszcze przygotować.
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Proponuje ci nie patrzyć na czasy ktore tam sa podane. TYlko biegać według własnego tempa i próbować. Ja bym nawet powiedział, że w twoim wypaku jezeli juz chcesz sie sugerowac tempem na treningu to raczej 4.15 4.20 i co tydzien probowac to robic o około 3 sekundy szybciej
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
Mavje
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Jestem po pierwszym dniu według planu. Ciężko mi było biec w oznaczonym tempie dlatego każdy odcinek 1,2 km przebiegłem w różnych czasach co było spowodowane też zmiennym wiatrem. ( po kolei 4:25, 4:35 , 4:15, 4:45). Brakuje mi jeszcze wyczucia co do własnego do tempa.

Mam jeszcze pytanie związane z siłą biegową oraz ćwiczeniami na ogólną sprawność. Czy warto i jeśli tak, to gdzie wpleść te elementy do planu?

Pozdrawiam,
Wojtek. :)
ArekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tam gdzie masz długie spokojne wybieganie tam możesz po nim dołożyć sile
Żeby biegać trzeba biegać, żeby biegać dobrze trzeba biegać z głową.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ