Przebieżki 400m czy 100m?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
jotkas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 39:40
Życiówka w maratonie: 3:08:44

Nieprzeczytany post

Ostatnio zasatnawiałem się nad przebieżkami-mianowicie czy stosowanie np. 400 metrowych przebieżek będzie lepsze w przygotowaniu do półmaratonu niż stosowanie 100 metrowych przebieżek, robiąc na terningu interwałowym ten sam dystans (3x400m/p.400 lub 12x100m/p.100)?
Dzięki za dyskusję
Pozdrawiam
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
Gawron
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

No pod polmaraton to chyba beda 400m, chociaz 100m tez powinny miec swoje miejsce w treningu. takie moje zdanie.
Run 4 Fun

Biegam w Joma Carrera VI /
Puma Complete Infinitus
DaaD
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Myślę że odpowiedź nie brzmi ani 100m. ani 400m. Ja powiem tak, musisz w czasie całego treningu (przebierzek) czuć moc! Do końca!
Awatar użytkownika
Gawron
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

trening powinien byc urozmaicony i przemyslany, jak masz slabszy dzien i wiesz ze nie dasz rady 400 to biegaj 100, jesli na 400 za mocno sie zajezdzasz (nie czujesz mocy jak to wzpomnial przedmowca) to biegaj 200-300, wszystko sparawa indywidualna nie ma potrzeby sie zajezdzac.
Run 4 Fun

Biegam w Joma Carrera VI /
Puma Complete Infinitus
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jotkas pisze:Ostatnio zasatnawiałem się nad przebieżkami-mianowicie czy stosowanie np. 400 metrowych przebieżek będzie lepsze w przygotowaniu do półmaratonu niż stosowanie 100 metrowych przebieżek, robiąc na terningu interwałowym ten sam dystans (3x400m/p.400 lub 12x100m/p.100)?
Dzięki za dyskusję
Pozdrawiam
jedne i drugie są potrzebne i jedne i drugie mają inne zadanie
jotkas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

gasper pisze:
jotkas pisze:Ostatnio zasatnawiałem się nad przebieżkami-mianowicie czy stosowanie np. 400 metrowych przebieżek będzie lepsze w przygotowaniu do półmaratonu niż stosowanie 100 metrowych przebieżek, robiąc na terningu interwałowym ten sam dystans (3x400m/p.400 lub 12x100m/p.100)?
Dzięki za dyskusję
Pozdrawiam
A możesz mi napisać jakie mają zadania krótsze przebieżki, a jakie dłuższe?
Obrazek
Awatar użytkownika
PiotrekMarysin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki za dyskusję
Pozdrawiam
Jotkas, w swoim pytaniu połączyłeś ze sobą 2 różne sprawy. Trening interwałowy to jedno, a przebieżki to drugie.
Jeśli chodzi o interwały, to ja osobiście do półmaratonu (nawet pod 10) nie stosuję krótszych odcinków niż 200 m, i to też bardzo rzadko. Raczej 400, 800 czy 1600. Uważam też, że 3 odcinki po 400 to sporo za mało. Wydaje mi się, że 6 to absolutne minimum, a osobiście biegam 10 . Czasami zakładam że zrobię 8, ale pod koniec treningu zazwyczaj i tak zbieram siły na 2 dodatkowe, bo to często kwestia psychiki. Ważne jest też, żeby wszystkie odcinki być w stanie wykonać w podobnym tempie - nie podpalać się na pierwszym, czy drugim odcinku.
Przebieżki z kolei biegam po każdym rozbieganiu i wolnym biegu w I zakresie. Długość 100-150 m. powtarzana 4-8 razy. Przebieżki biegam wolniej, na większym luzie i skupiam się na technice. Ułożeniu głowy, tułowia, rąk i pracy nóg. Czyli biegnę na tyle szybko, żeby być w stanie zapanować nad tymi elementami.
[url=http://team.entre.pl]ENTRE.PL TEAM[/url]
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jotkas pisze:
gasper pisze:
Dzięki za dyskusję
Pozdrawiam
A możesz mi napisać jakie mają zadania krótsze przebieżki, a jakie dłuższe?
krotsze - sa dynamiczniejsze, zywsze - odmulaja.
dluzsze - wytrzymalosc szybkosciowa, wolniejsze.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
jotkas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki PiotrekMarysin za wyczerpującą odpowiedź. Właśnie takiej odpowiedzi szukałem.
A jeśli chodzi o ilość odcinków 400m które biegam to właśnie zacząłem od 6 i będę zwiększał o 1 przy każdym terningu interwałowym.
Obrazek
Awatar użytkownika
Jog
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

PiotrekMarysin pisze:
Dzięki za dyskusję
Pozdrawiam
Jotkas, w swoim pytaniu połączyłeś ze sobą 2 różne sprawy. Trening interwałowy to jedno, a przebieżki to drugie.
Jeśli chodzi o interwały, to ja osobiście do półmaratonu (nawet pod 10) nie stosuję krótszych odcinków niż 200 m, i to też bardzo rzadko. Raczej 400, 800 czy 1600. Uważam też, że 3 odcinki po 400 to sporo za mało. Wydaje mi się, że 6 to absolutne minimum, a osobiście biegam 10 . Czasami zakładam że zrobię 8, ale pod koniec treningu zazwyczaj i tak zbieram siły na 2 dodatkowe, bo to często kwestia psychiki. Ważne jest też, żeby wszystkie odcinki być w stanie wykonać w podobnym tempie - nie podpalać się na pierwszym, czy drugim odcinku.
Przebieżki z kolei biegam po każdym rozbieganiu i wolnym biegu w I zakresie. Długość 100-150 m. powtarzana 4-8 razy. Przebieżki biegam wolniej, na większym luzie i skupiam się na technice. Ułożeniu głowy, tułowia, rąk i pracy nóg. Czyli biegnę na tyle szybko, żeby być w stanie zapanować nad tymi elementami.
Pozostaje jedynie się pod tym podpisać. Swoją drogą pierwsze słyszę, żeby 400 m nazywać przebieżką.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ