Cześć, chce żeby ktoś poradzil mi, jak trenować (...)
Biegam już od ponad 2 lat, ale ciągle biegam wolno ( 10 km w około 50 minut do 1h). Może dlatego, że nie wprowadzam do treningu przebieżek, interwałów czy tego typu podobnych.
Chciałbym to zmienić i zacząć biec coraz szybciej. W związku z tym chciałbym poprawić wytrzymałość jednocześnie poprawiając szybkość.
Narazie nie planuje biegać wg planów treningowych!
Obecnie biegam kilka razy tygodniowo po 4km (ok 23 min.! nie licząć rozgrzewki i tzw. schłodzenia)- i wydaje mi się, że biegne wystarczająco szybko męcząć sie przy tym.
Mam 18 lat
Co mi radzicie żeby pewnego dnia biec szybko, męcząc się ale z wynikiem np. ok. 18 minut na 4km. Taki przyklad.
Chyba wiecie o co chodzi. Rozpisałem sie bo chcę dokladnie napisać o co mi chodzi...
Czekam na odpowiedzi
odpowiedni trening
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Musisz coś zmienić.
Plan, może wbrew pozorom jest dobrą alternatywą bo wyznacza Ci cel biegowy i musisz realizowac różne składniki treningu w nim zapisane.
Plan, może wbrew pozorom jest dobrą alternatywą bo wyznacza Ci cel biegowy i musisz realizowac różne składniki treningu w nim zapisane.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.
Przebieżki po każdym wybieganiu i raz w tygodniu trzaśnij sobie jakiś akcent 2 albo 3 zakres, to tak propo biegania dla biegania bez konkretnego przygotowania pod żadne zawody
Przebieżki po każdym wybieganiu i raz w tygodniu trzaśnij sobie jakiś akcent 2 albo 3 zakres, to tak propo biegania dla biegania bez konkretnego przygotowania pod żadne zawody
Żeby biegać trzeba biegać, żeby biegać dobrze trzeba biegać z głową.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Najpierw musisz określić pod jaki dystans chcesz trenować bo najpierw piszesz że biegasz wolno 10 km a potem że chciałbyś biegać np. 4 km w 18 min.
Nikt tutaj nie da ci gotowej recepty na poprawę wyników ale możesz poczytać na forum i popatrzeć w plany treningowe umieszczone na stronie.
Z podstawowych wskazówek :
1. jeżeli chcesz biegać 10 km to raczej nie zrobisz progresji biegając kilka razy w tygodniu po 4 km.
2. trening masz strasznie monotonny. Jeżeli masz już 2 lata stażu biegowego to możesz coś kombinować z tempem ale ja na twoim miejscu raczej zacząłbym od zwiększenia przebieganego dystansu żeby zbudować lepszą bazę..
3. Co do BNP o który jak się domyślam pytasz to patrz pkt.2
Nikt tutaj nie da ci gotowej recepty na poprawę wyników ale możesz poczytać na forum i popatrzeć w plany treningowe umieszczone na stronie.
Z podstawowych wskazówek :
1. jeżeli chcesz biegać 10 km to raczej nie zrobisz progresji biegając kilka razy w tygodniu po 4 km.
2. trening masz strasznie monotonny. Jeżeli masz już 2 lata stażu biegowego to możesz coś kombinować z tempem ale ja na twoim miejscu raczej zacząłbym od zwiększenia przebieganego dystansu żeby zbudować lepszą bazę..
3. Co do BNP o który jak się domyślam pytasz to patrz pkt.2