1500 m

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
bodzoo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich forumowiczów. Mam pewną prośbę. Potrzebuję do lipca poprawić mój wynik na 1500 metrów. Czy moglibyscie mi doradzic jaki typ treningu stosowac i ile razy w tygodniu(pon. i czw. trenuje na basenie wiec te dni wolałbym miec wolne od biegania:D)Z góry dziękuje
PKO
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na razie biegaj 3 razy w tygodniu, powoli przyzwyczajaj swój organizm do wysiłku. Potem możesz skorzystać z planu:
http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=385
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
Rapacinho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja w zeszłym roku przygotowywałem się właśnie na lipiec na 1500m. Mniej więcej wyglądało to tak, listopad-grudzień biegałem 3 razy w tygodniu, coraz więcej aż w końcu doszedłem do 10km. Od stycznia zacząłem biegać 4 razy w tygodniu, w tym 2 treningi szybsze. No a pózniej chyba pod koniec kwietnia zacząłem realizować plan z tej stronki pod 1500m. Efekty były widoczne. Jak zrobiłem sobie rok temu w grudniu sprawdzian, czas był 5:48(!!!), co było wynikiem gorszym od sierpniowego rekordu o 26sek. 09.07.2008 pobiegłem 5:01, choć do wymarzonego wyniku brakło 2sek...

PS. Też miałem wtedy basen (raz w tygodniu) i wtedy nie biegałem w ten dzień.
bodzoo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

rozumiem ze na AWF startowałes?? czyli te 5 minut to będzie w miare optymalnie??
Rapacinho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No próbowałem się dostać na AWF, ale niestety się nie udało. Co do czasu to dla mnie złamanie 5 minut było maksimum co mogłem wycisnąć na chwilę obecną. Natomiast jeśli chodzi o Ciebie to wszystko zależy od tego jaki czas jesteś w stanie zrobić teraz na tym dystansie. Jeśli pójdziesz teraz zrobić te 1500m i pobiegniesz np. 5:10, to na pewno jesteś w stanie zejść spokojnie do 4:50, wszystko zależy od tego od jakiego poziomu będziesz zaczynał trening. Ja myślę, że w moim wypadku szczytem możliwości jest 4:50, ale pewnie tego wyniku nigdy nie osiągnę, bo na AWF już nie startuję, a przestawiłem się teraz na dystanse dłuższe.

PS. Zauważyłem właśnie, że jesteś z Krakowa, tak więc pewnie będziesz startował na AWF Kraków. Co do czasów, to masz na stronce AWF tabelkę z wynikami, z tego co pamiętam za te 5:01 dostałem chyba 60pkt, tak więc w sumie przyzwoicie (gorzej było z pływaniem...). Ogólnie ja tym z tym czasem byłem najlepszy w swojej 27 osobowej grupie, no i wygrałem swój bieg :)
bodzoo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No ja mam nadziej nadrobić na pływaniu i osiągnąc te 30 sekund maksymalne natomiast z 60-70 punktów byłbym zadowolony za bieganie, teraz mam czas około 5:30 na te 1500
Rapacinho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak teraz masz 5:30 to myślę, że spokojnie możesz w lipcu zakręcić się w okolicach 5 minut.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ