Ile km podczas robienia bazy tlenowej

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Wuj Phyll
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Imponujące to mało powiedziane.... to wywarło na mnie piorunujące wrażenie :orany:
Ludzie robiący tyle samochodem robią dosyć sporo. Co tu mówić o bieganiu.
PKO
halfkillah
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czyli generalnie wszystko zalezy od osobistych predyspozycji i wytrzymałości organizmu, a sprawa kilometrazu jest sprawa indywidualna.
Czyli mogę dymac do oporu ;-)
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

halfkillah pisze:Czyli mogę dymac do oporu ;-)
Owszem, tylko najpierw zabezpiecz się odpowiednio ; )
tomasz

Nieprzeczytany post

Nagor pisze:
halfkillah pisze:Czyli mogę dymac do oporu ;-)
Owszem, tylko najpierw zabezpiecz się odpowiednio ; )
:hahaha: :hahaha: :hahaha:
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Panowie, rozmawiacie o "bazie tlenowej" i ja jako laik zadam fundamentalne pytanie - co to jest ta baza tlenowa? Co daje? Co dzieje się z organizmem podczas jej budowania? Czy to jest to, o czym traktuje nowy artykuł pt."VO2max"?
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Podstawową cęcha budowania bazy tlenowej jest systematyczna jak najdłuższa czasoowpraca. Oczywiscie taka pracę łatwiej wykona kolarz szosowy gdzie zawodowi kolarze robia długie tlenowe treningi nawet do 8 godzin. Oczywiście bieganie jest bardziej cieżkie mieśniowo stawowo. I 8 godzin to jakiś kosmos. Drugą ważną cechą treningu bazy tlenowej jest stopniowe zwiększanie czasu trwania tych treningów a nie zwiekszania ich intensywności. Objawem długich treningów tlenowych jest malenie tętn aspoczynkowego nawet u zawodowców oraz wzrost prędkosci tlenowej. Np. na poczatku trenowania bazy tlenowej biegamy na tętnie 140 z predkoscią 5 min/km a np. po mięsiacu 4,30 min/km.
Minusem duzej pracy tlenowej jest zamulenie organizmu, dlatego dobrze raz na jkaiś czas zrobić akcent bardziej szybkosciowy by odmulić organizm.

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Jumper, w skrócie, co daje, najpopularniejsze i najbardziej sprawdzone argumenty:

- poprawa pracy układu krwionośnego (w bardzo szerokim zakresie, więcej niedługo w tekście)
- wzrost gęstości mitochondriów

Mówiąc ogólnie - wzrost możliwości tlenowych organizmu, podstawa wytrenowania niemal w każdym biegu poza krótkimi sprintami.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

http://www.kolarstwo-szosowe.gda.pl/tzpm.html

jest to link tłumaczenia Tomk aTarchali o treningu wkolarstwie szosowym poprzez pomiar mocy

ale w tym tekście jest fajna tabela pokazująco co w jakim stopniu zmienia trening na poszczególnych zakresach tętna w organizmie.

Tompoz
Tompoz
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ