Koordynacja

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
ArekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Tak mnie jakoś tknęło czytając tą rozprawę an temat przebieżek i przypomniałem sobie że mam coś takiego, może się komuś przyda.
Tak właściwie nie pamiętam tego co tam napisane bo dawno to pisałem jak by co pytać :oczko: a i pisałem to na potrzeby 400m więc no jest jak jest

Jak zadbać o koordynację?

Wydawać by się mogło, iż koordynacją nie trzeba się zbytnio przejmować.
Otóż nic bardziej mylnego koordynacja podczas biegu na 400m ma bardzo duże znaczenie, to jak się poruszmy jak pracują nasze ręce, nogi, tułów ma w ostateczności niemały wpływ na nasz wynik.

Jak zadbać o poprawną koordynację a zarazem technikę biegu?..

••Pierwsza i najważniejsza zasada to: "Góra luźno, nogi rytmem"
chodzi tu o nic innego jak to iż nasz tułów i ręce mają być maksymalnie rozluźnione a zarazem pracować tak aby nie zakłócać rytmu biegu czyli po prostu cały czas musimy mieć kontrolę i świadomość naszych ruchów. Jest to jednakże proces dość długotrwały, wymagający dużo czasu i cierpliwości.

Co do nóg które mają pracować rytmem to chyba nie muszę tego tłumaczyć.

Ćwiczeniami, które pozwolą nam zadbać o naszą koordynację hmm... Ciężko tu znaleźć jakieś ćwiczenia poza ćwiczeniami na płotkach, które można pokonywać w różnoraki sposób: środkiem, z boku, bądź między płotkami, kiedy to płotki są ustawione w dwóch rzędach naprzemiennie (zygzakiem).

Kolejny sposób na zadbanie o naszą koordynację są następujące momenty w dużej części niektórych treningów, a są to trucht na rozgrzewkę: wtedy musimy kontrolować to, aby stawiać ją na śródstopiu, jeśli jednak dopiero zaczynamy trenować nie zaszkodzi troszkę przesadzić i trucht wykonywać możliwie wysoko na palcach, w pewnym momencie stanie się to dla nas zupełnie naturalne i bez problemu będziecie stawiać stopę na śródstopiu.

Kolejną sprawą jest to jak poruszacie tułowiem, dokładnie chodzi o to abyście nim nie poruszali, tułów powinien znajdować się stałej pionowej pozycji nie powinniście się odchylać ani do przodu ani do tyłu, niewskazane jest też tzw. bujanie się na boki, co zakłóca rytm biegu oraz powoduje niepotrzebną prace mięśni w następstwie niepotrzebną stratę energii.

Teraz troszkę na temat pracy rąk.
Ręce powinny pracować równolegle względem tułowia nie powinno się też nadmiernie zginać i prostować rąk w stawach łokciowych jest to oczywiście podyktowane zbyt długim czasem pracy w momencie, kiedy nadmiernie ruszamy ręką w łokciu i ma to oczywiście przełożenie na rytm biegowy oraz na oszczędność energii. Jeśli chodzi o dłonie to powinny one być przedłużeniem przedramienia w nadgarstku nie powinno dochodzić do żadnych ruchów, ponieważ takowe pociągają za sobą niepożądane ruchy w kolejnych stawach i zaburzają całą naszą pracę pozostałych części ciała. Jeśli chodzi o to czy dłonie powinny być otwarte czy zamknięte pozostawiona jest tutaj dowolność.

Kolejny moment w treningu, kiedy powinniśmy dbać o naszą koordynację to, przebieżki bądź, jak kto woli rytmy, które wykonujemy mniej więcej na 80-85% swoich maksymalnych możliwości oczywiście to zależ od ich ilości oraz okresu, w którym są wykonywane. Na co zwracamy uwagę podczas rytmów?, Dokładnie na to samo, co podczas truchtu stopień trudności jest tutaj większy, co jest zrozumiałe, bo biegniemy znacznie szybciej.

Pamiętajcie jednak, że trenując samemu ciężko będzie wam o to zadbać, ponieważ nie widzicie, jakie błędy popełniacie i co powinniście poprawić, dlatego najlepiej znaleźć sobie trenera (klub)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ