100m
-
- Rozgrzewający Się
Witam mam 14lat i uwielbiam biegac tzn robie to tylko na w-f ale chce zaczac ternowac poniewaz chce poprawic swoj wynik na 100m. Wynosi on 14:90s. Chialbym biec szybciej chociaz o 1s albo 1.5s Prosze czy moglby mi ktos podac jakis plan. Z tego co wiem to w moim meiscie nie ma zadnych klubow... Prosze o pomoc a jakby co to wedlug obliczen moje HRmax wynosi 206 ale nie weim czy dobrze obliczylem korzystalem ze wzoru HRmax=210 - 0.5 ● wiek - 0.022 ● waga + 4.
- olusl
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Cóż wynik do kariery sportowej się nie nadaje..
Bo sama biegam sprinty i to wiem. 
Szczerze powiem Ci, że bez trenera to krótkie dystanse nie są raczej do wytrenowania.. Jasne, można próbować ale na to raczej planów treningowych nie ma.
Poza tym bieganie krótkie to raczej bieżnie, tartan i ostre treningi by osiągać coraz lepsze wyniki.
Porozglądaj się za klubem, a jeżeli takowego nie znajdziesz... Możesz sam próbować ale uważam, że mało w tym jest sensu.

Szczerze powiem Ci, że bez trenera to krótkie dystanse nie są raczej do wytrenowania.. Jasne, można próbować ale na to raczej planów treningowych nie ma.
Poza tym bieganie krótkie to raczej bieżnie, tartan i ostre treningi by osiągać coraz lepsze wyniki.
Porozglądaj się za klubem, a jeżeli takowego nie znajdziesz... Możesz sam próbować ale uważam, że mało w tym jest sensu.
- Krzysztof Janik
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
HR max nie ma znaczenia przy trenowaniu sprintu. Główniw treningi sprinterskie opieraja się na ćwiczeniu szybkości, reakcji startowej, siły i ogólnej sprawności ( to tak po krótce, cieżko poprowadzić taki trening bez trenera). A jesli już tak naprawde nie masz gdzie trenować to zacznij regularnie biegać, a może odkryjesz w sobie długodystansowca 

- olusl
- Wyga
- Kontakt:
A moim zdaniem by być sprinterem trzeba mieć tą szybkość we krwi. 
A przynajmniej nazwane to jest : szybkość zależy od ilości włókien szybkokurczliwych w mięśniach.
:P

A przynajmniej nazwane to jest : szybkość zależy od ilości włókien szybkokurczliwych w mięśniach.

- Krzysztof Janik
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
Nie ma co się zniechęcać tylko trenować dalej lub próbować biegać coś dłuższego.dyndel pisze:A ja mam 14lat i 13.16 na 100m i sądze, że nie ma sensu trenować z moim czasem
-
- Rozgrzewający Się
Podam ci przykład treningu sprinterskiego, który wykonywałem uprawiając bieg na 100 m.
Przykład:
-lekki trucht np. 3 okrązenia na bieżni,
- gimnastyka rozciaganie (jak przy prawie każdym rodzaju treningu),
- 2,3 przebieżki ok. 120 m niezbyt szybko,
-część zasadnicza: np. 5razy po 120 m na 85 % możliwości powrót do punktu wyjścia szybkim marszem lub lekkim truchtem (do wyregulowania oddechu), przy czym przerwa pomiędzy odcinkami powinna wynosić 2,5 do 3 min.
- po bieganiu w/w odcinków można wykonać kilka serii skipów,
- na koniec lekie rozbieganie.
Muszę jednak powiedzieć,że wynik który masz na 100 m nie jest zapowiadający jednak nie znam ciebie i twoich ukrytych predyspozycji.
Aby być dobrym sprinterem trzeba się poprostu takim urodzić tzn. z wiekszą przewaga włókien mieśniowych tzw. szybko kurczliwych.Mój nr. gg jesli masz jeszcze jakieś pyt. 7023251
Przykład:
-lekki trucht np. 3 okrązenia na bieżni,
- gimnastyka rozciaganie (jak przy prawie każdym rodzaju treningu),
- 2,3 przebieżki ok. 120 m niezbyt szybko,
-część zasadnicza: np. 5razy po 120 m na 85 % możliwości powrót do punktu wyjścia szybkim marszem lub lekkim truchtem (do wyregulowania oddechu), przy czym przerwa pomiędzy odcinkami powinna wynosić 2,5 do 3 min.
- po bieganiu w/w odcinków można wykonać kilka serii skipów,
- na koniec lekie rozbieganie.
Muszę jednak powiedzieć,że wynik który masz na 100 m nie jest zapowiadający jednak nie znam ciebie i twoich ukrytych predyspozycji.
Aby być dobrym sprinterem trzeba się poprostu takim urodzić tzn. z wiekszą przewaga włókien mieśniowych tzw. szybko kurczliwych.Mój nr. gg jesli masz jeszcze jakieś pyt. 7023251
- Arti
- Zaprawiony W Bojach
Dokładnie to już ma się od urodzenia, można oczywiście polepszyć poprzez treningi, oszlifować ale to kto będzie lepszy w głównej mierze zalezy od tego komu natura więcej dała tego talentu. To jest od urodzenia i wielu trenerów sprintu to potwierdza. Inaczej jest w długich gdzie wiele rzeczy można wypracować latami treningu.
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
- bebej
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Z tonu wiekszosci wypowiedzi wynika, że nie ma co trenować sprintów, a tak nie jest. Trening szybkości jest możliwy, aczkolwiek duzo trudniej osiagnąć porównywalne efekty z wytrzymałoscią. Kasa dla wybitnych jest duża, jesli nie większa.
-
- Rozgrzewający Się
pozwólcie że się wtrącę
miałem na 1500m 4,56 min
na setkę 11.32 (bez bloku)
na 60m bez bloku (w klasie 1 gimnazjum)7,02s
nigdy nie trenowałem . biegałem 2 razy do roku na zawodach szkolnych w gimnazjum. mam 16 lat i teraz chodzę do 1 klasy technikum. tydzień temu pierwszy raz w życiu bięgłem na 1500m . zawsze biegałem na 1000m . mam 170cm wzrostu i 54kg wagi. co sądzicie o moich wynikach?
miałem na 1500m 4,56 min
na setkę 11.32 (bez bloku)
na 60m bez bloku (w klasie 1 gimnazjum)7,02s
nigdy nie trenowałem . biegałem 2 razy do roku na zawodach szkolnych w gimnazjum. mam 16 lat i teraz chodzę do 1 klasy technikum. tydzień temu pierwszy raz w życiu bięgłem na 1500m . zawsze biegałem na 1000m . mam 170cm wzrostu i 54kg wagi. co sądzicie o moich wynikach?
-
- Rozgrzewający Się
jarekzxc dobry jesteś.
Ja na 1000m mam czas 4.10 i caly czas go poprawiam,
jestem teraz w 1 klasie gimnazjum i zmienialam czas za kazdym razem co biegam najwiekszy czas mialam na 1000m 5.11 potem bylo 4.33
a teraz jest 4.10 mysle że jeszcze może mi sie udac poprawic na 4.00 . Codziennie biegam od 1-3km. ale teraz zaczne dodatkowo jeszcze z kolega biegac. Nie jestem krotko dystansowcem i nie radze sobie na krotkich dystansach jak także na terenach pagorkowatych i piaszczystych może jeszcze uda mi sie to zmienic. Jestem długo dystansowcem. A na 100m mialam czas 12.43 a co do sprintu nie jestem w tym dobra ale nie jestem tez najgorsza i bede póbowac coras lepiej biegac sprintem i mysle ze kiedys mi sie to uda. A co myślicie o moich wynikach?
Ja na 1000m mam czas 4.10 i caly czas go poprawiam,
jestem teraz w 1 klasie gimnazjum i zmienialam czas za kazdym razem co biegam najwiekszy czas mialam na 1000m 5.11 potem bylo 4.33
a teraz jest 4.10 mysle że jeszcze może mi sie udac poprawic na 4.00 . Codziennie biegam od 1-3km. ale teraz zaczne dodatkowo jeszcze z kolega biegac. Nie jestem krotko dystansowcem i nie radze sobie na krotkich dystansach jak także na terenach pagorkowatych i piaszczystych może jeszcze uda mi sie to zmienic. Jestem długo dystansowcem. A na 100m mialam czas 12.43 a co do sprintu nie jestem w tym dobra ale nie jestem tez najgorsza i bede póbowac coras lepiej biegac sprintem i mysle ze kiedys mi sie to uda. A co myślicie o moich wynikach?