Zwiększenie progu tlenowego

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Xander
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Mam 16 lat, biegam od kilku miesięcy miesięcy czysto rekreacyjnie (najpierw raz, potem 2 w tygodniu, teraz co 2-3 dni). Dystans półmaratonu przebiegam w nieco ponad 2 godziny. Biegałem dotąd niemal wyłącznie rekreacyjnie nie przekraczając progu tlenowego (nie mylę nazwy? chodzi mi o bieg ok. 70-75% HRmax gdzie można jeszcze rozmawiać z pewnym niewielkim wysiłkiem). Chciałbym podnieść ten próg, tak aby na dłuższych trasach biec szybciej nie męcząc się bardziej. Czy wystarczy do tego bieganie tak jak dotąd z prawidłowym odżywianiem i odpoczynkiem, czy też warto rozejrzeć się nad jakimś konkretnym planem treningowym?
PKO
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja jestem zwolennikiem planowanie. Nawet jezeli to nie bedzie do konca wykonane. Plan treningowy napewno usystematyzuje twoj trening i urozmaici. Poznasz nowe bodzce treningowe i prawdopodbnie wyniki pojda w góre.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
Xander
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Więc jaki trening byłby najlepszy aby osiągnąć poprawę szybkości na progu 70-80% HRmax? Spokojne biegi długodystansowe, interwały, biegi szybkie i częste?
igorz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Krosy aktywne, Skarżyński poniżej 3h.

Dla porównania: 25 km tempem 6:40 w owb1, końcówka 7:15 wb2, kiepskie samopoczucie,
po 5 tygodniach krosów 5:58 - 30 km, dobre samopoczucie, ostatnie 8 km 5:40-5:50

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Xander pisze:Więc jaki trening byłby najlepszy
Trening do maratonu
Xander
Dyskutant
Dyskutant