Bieganie po raz kolejny...

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
zEl
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Cześć!! Mam 15 lat i chcialem poprawic swoja kondycje, skoczność i ogólnie koordynację ruchów oraz gibkość... Potrafię przebiec 30 min bez przerwy i na końcu "żyć" ... Wyszukałem taki plan w zakamarkach sfd
1. Trening wytrzymałościowy - 30 minut biegu w średnim tępie z przyspieszeniem na koniec
2. interwały - wytrzymałośc szybkościowa np. 10 razy sprint 100 m przerwy miedzy sprintami 20 sekund tylko nie na maxa, ostatni musi być na maxa.
3. interwały wytrzymałościowe np. 5 razy 300 metrów, przerwy po 40 sekund ostatnie 300 metrów na MAX..

Co myślicie?? Będę to łączył z a6w i chcialem jeszcze dodac skakanke ale nie jestem pewien kiedy? Plan bede realizował w pon wtorek i srode...
===========================
<b>Life 4 Life Dude...</b>
PKO
Awatar użytkownika
Enliven
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Skoro przebiegnięcie 30' jest dla Ciebie dość poważnym wysiłkiem, daj sobie na razie spokój z takimi interwałami i tempem. Proponuję skupić się na budowaniu bazy tlenowej, wolniejszym bieganiu.
~~ Niektóre nałogi czynią silniejszym! RUN! ~~
Xander
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Łączenie z a6w jest możliwe, wprawdzie raczej nic nie daje przy bieganiu ale na pewno go nie utrudnia (sprawdziłem). Skakanka to z tego co się orientuję dobry sposób na rozgrzanie stawów i ścięgien, jednak przyznam się że z niego nie korzystam. Jednak trenowanie przez trzy pierwsze dni tygodnia to bardzo zły pomysł, mogę to powiedzieć z całą pewnością nawet nie mając wiedzy dotyczącej układania planów treningowych. Lepiej to rozłożyć na np. wtorek, czwartek i sobotę, da lepsze efekty przy tym samym wysiłku i zmniejszy ryzyko kontuzji.

Może sie mylę, ale wydaje mi się że SFD to serwis skierowany raczej do miłośników sportów siłowych i "pakowania"? Może lepiej znaleźć coś dla siebie w serwisie stricte biegowym, takim jak ten?
tomasz

Nieprzeczytany post

Przychylam się do słów Enlivena. W Twoim wieku to masz się bawić bieganiem, a nie myśleć o żyłowaniu interwałami. Spokojne i powolne rozbiegania 2-3x w tyg. 1x w tyg. coś trochę mocniejszego, jakiś krosik (pofałdowany teren), zabawa biegowa (kilka 20-60s lekkich przyspieszeń podczas swobodnego biegu), kilka przebieżek. Do tego skup się na sprawności i gimnastyce rozciągającej. Zapomnij o tych kombinacjach z interwałami.

Skakanki nie polecam, A6W - różne są opinie, osobiście jednak też nie polecam.

No i oczywiście rozłóż to sobie na tydzień, a nie kumulujesz w trzy dni.
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Oto twoje cele i ich realizacja

1. Poprawa kondycji(rozumiem, że chcesz poprostu czuć się pewnie, że np. bez problemu przebiegniesz 60') pytanie jest jeszcze w jakim tempie przebiegasz te 30' o których pisałeś ( bo jak biegniesz bardzo szybko to nawet dobrze wytrenowany zawodnik po takim biegu bedzie zmeczony). W kazdym razie aby poprawic kondycje wystarczy, że 3 razy w tygodniu wyjdziesz sobie pobiegac nie ważne jakim tempem. Jak masz ochote biegniesz szybko. Jak jestes zmeczony to truchtasz. Czas wysilku od 20-60'

2. Poprawa skocznosci i koordynacji.
dużo skoczności i siły( przysiady z wyskokiem, podskoki lokomocyjne, podskoki nad płotkami. Świetną rzeczą mogą być ćwiczenia playometrczne. Możesz to robić 3x w tygodniu

3. Gibkość

Poprostu ćwiczenia rozciągające na te partie mięśni, które chcesz rozciągnąć. Ale w tym przypadku musisz być bardzo systematyczny najlepiej wykonywać je 5x w tygodniu po 10' ćwiczeń przez 2-3 miesiące, w zależności od poziomu wyjściowego, a zobaczysz że wyniki będą zaskakujące. Najgorsze będą pierwsze 2-3 tygodnie, gdyż często postępy są małe.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
tomasz

Nieprzeczytany post

Czyli mówisz, że populany "strecznig" przed, i po treningu daje efekty gdzieś dopiero po 2 miesiącach?
zEl
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

30 min w srednim tempie... po tym czuje sie tylko troche zmeczony sadze ze moglbym przebiec kolejne... test coopera mam wynik dobry...
Ale mi sie te interwałyt bardzo podobają :ble: moze jednak spróbuje tego bo chce tak miec w wrzesniu na 1000 ocene szesc i na 60 z 8 sekund teraz mam 10,5 jestem wolny;/ ale wytrzymały....
===========================
<b>Life 4 Life Dude...</b>
Xander
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Nawet źle dobrany trening jest lepszy niż żaden trening. Pytanie czy warto, bo można się zniechęcić.

A efekty rozciągania właśnie ok. 5 razy w tygodniu widać było (w moim przypadku) już po kilku(nastu) dniach - a zainteresowałem się wtedy "czystym" rozciąganiem, nie biegałem wtedy prawie wcale.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ