Predyspozycje w budowie ciala do biegow dlugodystansowych
Witam,
Czy wiadomo cos na temat sklonnosci daneo typu budowy ciala czy elementow anatomii dla biegania na dlugich trasach? Ostatnio ktos mi mowil o typie 'twardym' i 'miekkim' tkanek. Ten twardy mialby byc bardziej sprezysty i nadawac sie bardziej na przyklad do skokow, mieki do biegania. Itp. Czy faktycznie istnieja takie teorie? Jesli tak to idac dalej jaka sylwetka jest dobra do biegow dlugodystansowych:
Duze/male stopy
Wysoko/nisko srodek ciezkosci
Szerokie/waskie biodra
Szerokie/waskie barki
Inne?
Czy wiadomo cos na temat sklonnosci daneo typu budowy ciala czy elementow anatomii dla biegania na dlugich trasach? Ostatnio ktos mi mowil o typie 'twardym' i 'miekkim' tkanek. Ten twardy mialby byc bardziej sprezysty i nadawac sie bardziej na przyklad do skokow, mieki do biegania. Itp. Czy faktycznie istnieja takie teorie? Jesli tak to idac dalej jaka sylwetka jest dobra do biegow dlugodystansowych:
Duze/male stopy
Wysoko/nisko srodek ciezkosci
Szerokie/waskie biodra
Szerokie/waskie barki
Inne?
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Pocztaj sobie to:
tu znajdziesz odpowiedz odnośnie wzrostu/wagi/bmi
http://jeb.biologists.org/cgi/content/full/208/14/2625
generalnie światowa elita w biegu na 400m ma średnio 185cm i 75kg a 10000m to już 170cm i poniżej 60kg. Przy dłuższych dystansach drobna budowa ciała jest przewagą. Co ciekawe nie samo niskie BMI jest istotne ale pewnien konkretny przedział wzrostu i wagi.
Jeśli chodzi o "twardość" i "miękkość budowy" to też coś w tym jest. Je bym to wytłumaczył wymaganiami biegu. Sprint wymaga bardzo dużego stosunku siły do masy. Czyli dużo użytecznych mięśni i bardzo mało tłuszczu (400m i Michel Johnson to ekstremalny przykład
). Natomiast dłuższe biganie nie wymaga już tak wysokiej proporcji siły do masy. Jak patrzę na czołówkę światową w biagach na 400m i 800m to właśnie te dwa dystanse wydają się być dystansami granicznymi. 800metrowcy wizualnie wyglądają na "bardziej otłuszczonych". A jeśli za przykłady podajemy światową elitę to te wizualne różnice w "twardości" czy "miękkości" budowy moim zdaniem wynikają bardziej z genetyki, predyzpozycji a pózniej adaptacji treningiem.
Na poziomie amatorskim ja już nie zaprzątam sobie takimi problemami głowy (mam to za sobą) bo poco się zadręczać. Ja mam 185 i rozmiar buta 45 co nie wydaje się cacy jeśli chodzi o długie dystanse. Pewnych rzeczy się nie zmieni.
tu znajdziesz odpowiedz odnośnie wzrostu/wagi/bmi
http://jeb.biologists.org/cgi/content/full/208/14/2625
generalnie światowa elita w biegu na 400m ma średnio 185cm i 75kg a 10000m to już 170cm i poniżej 60kg. Przy dłuższych dystansach drobna budowa ciała jest przewagą. Co ciekawe nie samo niskie BMI jest istotne ale pewnien konkretny przedział wzrostu i wagi.
Jeśli chodzi o "twardość" i "miękkość budowy" to też coś w tym jest. Je bym to wytłumaczył wymaganiami biegu. Sprint wymaga bardzo dużego stosunku siły do masy. Czyli dużo użytecznych mięśni i bardzo mało tłuszczu (400m i Michel Johnson to ekstremalny przykład

Na poziomie amatorskim ja już nie zaprzątam sobie takimi problemami głowy (mam to za sobą) bo poco się zadręczać. Ja mam 185 i rozmiar buta 45 co nie wydaje się cacy jeśli chodzi o długie dystanse. Pewnych rzeczy się nie zmieni.
- beata
- Ekspert/Trener
Tak, ale co było pierwsze - jajko, czy kura?piotras pisze:generalnie światowa elita w biegu na 400m ma średnio 185cm i 75kg a 10000m to już 170cm i poniżej 60kg. Przy dłuższych dystansach drobna budowa ciała jest przewagą. Co ciekawe nie samo niskie BMI jest istotne ale pewien konkretny przedział wzrostu i wagi.
Jeżeli ktoś w wieku lat 15 zaczyna trenować sprint, to nawet, jeśli po 5 latach intensywnego treningu przedłuży się i zacznie biegać, a nie machać sztangą, jego sylwetka będzie nieco inna, niż kogoś, kto w wieku 15 lat biegał rozbiegania.
W podanych przez Ciebie przykładach, obok pewnych cech osobniczych, na sylwetkę, proporcje ogromny wpływ ma rodzaj treningu.
Czym innym jest trenować sprint czy nawet średnie, a czym innym biegać po 200km tygodniowo i nie pozostaje to bez wpływu na sylwetkę.
Oczywiście, powstaje pytanie, co skłoniło daną osobę do tego, że skoncentrowała się na tej, a nie innej dyscyplinie - czyli dlaczego Michel Johnson nie został maratończykiem. I tu rolę odgrywają cechy osobnicze, pierwotny typ budowy, ilość włókiem szybko i wolno kurczliwych i temu podobne.
Ale zdarzają się wyjątki - zarówno w sprincie trafiają się stosunkowo smukli zawodnicy, jak i są przykłady dość przysadzistych i wizualnie ciężkawych maratończyków, i te wyjątki też odnoszą sukcesy.
-
- Wyga
racja w role wchodza tu wlokna miesniowe a wogole teraz nawet w sprintach nie przewazaja masywni sprinterzy tylko dosc szczupli gay czy powell nie sa zawodnikami typu gatlina a maja zarombiste wyniki na 400m mozemy podac warinera ktory postawa ciala przypomina etiopczyka jest to wszytko zalezne od wlokien miesniowych niektorzy rodza sie i bez treningu biegaja setke w 12 s a niektorzy 1500 m bez treningu lamia 4 min:P
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Tomasz, nie śmiej się. 
Antoni Niemczak z którym ostatnio rozmawiałem pierwszy bieg na 5 km pobiegł z marszu w 15 minut, podobnie Bogusław Mamiński kiedy w wieku 21 lat pierwszy raz wystartował wykręcił jakiś mocny wynik. Są rożni ludzie.

Antoni Niemczak z którym ostatnio rozmawiałem pierwszy bieg na 5 km pobiegł z marszu w 15 minut, podobnie Bogusław Mamiński kiedy w wieku 21 lat pierwszy raz wystartował wykręcił jakiś mocny wynik. Są rożni ludzie.
-
- Wyga
A Haile pierwszy maraton w 2:06...FREDZIO pisze:Tomasz, nie śmiej się.

- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
Haile pierwszy maraton 2.56 w wieku chyba 15 albo 16 lat
Chcialbym zobaczyc tych mlodych etiopczykow ktorzy bez treningu biegaja na 1500m ponizej 4min. Z tego co sie orientuje ich wyniki niczym nie odbiegaja od wynikow naszej utalentowanej mlodziezy. Czyli wyniki w granicach 2.45-3' na kilometr.
Chcialbym zobaczyc tych mlodych etiopczykow ktorzy bez treningu biegaja na 1500m ponizej 4min. Z tego co sie orientuje ich wyniki niczym nie odbiegaja od wynikow naszej utalentowanej mlodziezy. Czyli wyniki w granicach 2.45-3' na kilometr.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl