Piszę tego posta, gdyż chciałbym poradzić się Was w sprawie mojego treningu. Ale może na początek kilka słów o mnie. Mam 18 lat, lekkoatletykę trenuję od ponad 3 lat. Przez ten czas próbowałem wielu różnych konkurencji - 100, 200, 400m., 110 i 400 przez płotki, 800, skok w dal, trójskok. Jednak chyba nie miałem do żadnej z nich talentu, albo po prostu za późno zacząłem trenować. W każdym razie jakieś 2 tygodnie temu podjąłem decyzję, która narzucała mi się od dawna - chcę pobiec maraton. I od słów przeszedłem do czynów. Kupiłem sobie Sigmę PC-15, znalazłem fajny teren do biegania niedaleko domu. Powiedziałem też o tym mojemu trenerowi, który to zaakceptował. Powiedział jednak, że on nie zna się na treningach do maratonu (moją grupę tworzą sprinterzy i płotkarze) i powinienem przenieść się do innej grupy. Tego robić nie chcę, więc zdecydowałem się, że będę trenował sam. Tylko, że... nie za bardzo się na tym znam

Dzisiaj zmierzyłem sobie HRmax - 195 (czy to prawda, że w skutek treningu HRmax maleje?), jest to trochę mniej niż wychodzi z wzorów. Tętno spoczynkowe - ok. 50 (ale to chyba nie ma znaczenia). Na obozach, na które jeździliśmy zawsze przykładałem większą wagę do wytrzymałości, więc nie jestem aż tak początkujący. Myślę, że podbiegi na Gubałówkę coś dały

A teraz o moim planie tygodniowym. Chciałbym trenować 6 dni w tygodniu (bez niedzieli), nie musi być to tylko bieganie, ale także np. pływanie (czy rower będzie także pomocny?). We wtorki będę miał dostęp do siłowni, w soboty do stadionu żwirowego. Pozostałe dni chciałbym sobie jakoś zagospodarować. Czy macie jakieś propozycje (chodzi mi tu nie tylko o rodzaj treningu, ale także o liczby, czyli np. "20 minut biegu na 65%, 40 minut na 75% itp.")? Biegam od kilku dni i sam nie wiem już, co mam robić

A teraz główny cel mojego treningu (miejmy nadzieję, że nie ostatni) - Cracovia Marathon w maju 2008. Nie zastanawiam się na razie nad czasem, chcę po prostu nie umrzeć na trasie.
P.S. Przepraszam za tak długiego posta, ale musiałem wszystko dokładnie opisać.
P.S.2 Zamieszczam na www.biegajznami.pl takiego samego posta (chcę po prostu dowiedzieć się jak najwięcej), więc jeśli ktoś odwiedza oba fora, to nie odpowiadajcie na obu

Jeśli ktoś mimo wszystko dotarł do końca, to będę wdzięczny za wszelkie porady.
Pozdrawiam
Piotrek