jakie znacie ćwiczenia na stabilizację stopy?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
ODPOWIEDZ
Wastoponcen
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Cześć,
jakie znacie ćwiczenia na stabilizację stopy? Z uwagi na problemy z uciekaniem stopy podczas chodzenia i biegania(stara kontuzja powracająca co jakiś czas) zacząłem dodatkowe treningi na siłowni.
Moje najnowsze odkrycie to wyciskanie sztangi na barki w pozycji żurawia czyli stoję na jednej stopie (bez buta), druga noga przed sobą zgięta w kolanie, kąt 90 stopni. W tej pozycji wyciskam ciężar nad głowę kilkanaście razy. Obciążeniem jest sam gryf olimpijski bez krążków, za to w miejscu obciążenia doczepiam z obu stron gumy z lekkimi ketlami, aby mnie przy każdym ruchu destabilizowało.

Szukam jakichś dodatkowych ćwiczeń - dostęp na siłowni mam praktycznie do wszystkiego z wolnych ciężarów plus gumy i wyciągi.
PKO
Jajo
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Po pierwsze, nie wiem jak ćwiczenie na barki ma pomóc stopie. Rozumiem, że stabilizacja, ale chyba skuteczniejsze byłoby obciążenie tych mięśni, które rzeczywiście chcesz wzmocnić.

A po drugie co to znaczy, że stopa ucieka? Razem z butem ucieka i na samych kostkach lądujesz? A wraca chociaż na noc? :hejhej:

Ciężko coś napisać, jak nie napisałeś za dużo o swoim problemie, nawet nie wiem czy coś Cię boli, a jeśli tak, to czemu o ten ból oskarżasz figlarną stopę.
Awatar użytkownika
Biegający Palacz
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 50:58
Życiówka w maratonie: 4:24:10

Te na stabilizację stawu skokowego powinny być dobre.
Bieganie to jedyna rzecz, która sprawia mi radość w życiu :spoczko:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ