Norwegowie udowodnili, ze progowe tak samo ważne jak VO2max. A może nawet ważniejsze.RysK0 pisze: ↑29 paź 2025, 10:03Jak trenować pod 3 km (4 dni biegania) według tempa " życzeniowego ":mimi pisze: ...
to jakie będzie np. progowe bieganie dla takiego zawodnika?
A druga sprawa to jaka objętość?
...
Dzień 1: Interwały 6-8 x 400 m ( 4 x 800 ) w tempie szybszym od docelowego z 1-2 min przerwą między powtórzeniami.
Dzień 2: Bieg spokojny 5-8 km w komfortowym tempie.
Dzień 3: Bieg tempowy 2-3 km nieco wolniej niż tempo celu.
Dzień 4: Bieg spokojny lub fartlek 5-6 km z krótkimi przyspieszeniami.
Rozgrzewka i schłodzenie przy akcentach.
Edit:
Progowe niepotrzebne, moim zdaniem, ważne VO2max
![]()
3km
-
Rolli
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
-
RysK0
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
To może tak?Rolli pisze: ...
Norwegowie udowodnili, ze progowe tak samo ważne jak VO2max. A może nawet ważniejsze.
Początkowy trening pod dystans 3 km ma na celu zwiększenie VO2max w ramach indywidualnych możliwości genetycznych. Po osiągnięciu "szczytu VO2max" przesuwamy akcent na trening progowy (LT), nie zaniedbując jednak dalszej pracy nad VO2max.
-
Rolli
- Zaprawiony W Bojach

To ja napisze tak: V02max zostaw na ostatnie 6 tygodni przygotowania, bo szybko podbijesz, ale utrzymać sie długo nie da. Poprawa progu wymaga długiego okresu pracy i powinna mieć miejsce w treningu przez cały rok.RysK0 pisze: ↑29 paź 2025, 16:16To może tak?Rolli pisze: ...
Norwegowie udowodnili, ze progowe tak samo ważne jak VO2max. A może nawet ważniejsze.
Początkowy trening pod dystans 3 km ma na celu zwiększenie VO2max w ramach indywidualnych możliwości genetycznych. Po osiągnięciu "szczytu VO2max" przesuwamy akcent na trening progowy (LT), nie zaniedbując jednak dalszej pracy nad VO2max.
-
Siedlak1975
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 37:59
- Życiówka w maratonie: 2:59:13
Chłopak wrzuca temat(pytanie) 22X. Koledzy odpisują, radzą ale zero interakcji od autora pytania.
Nie raz już coś takiego na forum widziałem. Czat boty jakieś czy co?
viewtopic.php?f=28&t=58398 Komentarze
-
gokish
- Zaprawiony W Bojach

Boty są czyszczone. Tu masz przykład takich użytkowników jak na facebooczkach itp stronach. Rzuci pytanie i czeka na odpowiedzi 0 interakcji bo po co.Siedlak1975 pisze: ↑31 paź 2025, 07:31 Chłopak wrzuca temat(pytanie) 22X. Koledzy odpisują, radzą ale zero interakcji od autora pytania.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 42
- Życiówka w maratonie: 3:55
- Kontakt:
Bo mu się wiele należy, tylko dlatego, że istnieje. Zatem mu dawajcie...
-
Rolli
- Zaprawiony W Bojach

Przypuszczam ze zapomniał, ze postawił tu jakieś pytanie. A nawet zapomniał, ze chce pobiec 3km.gokish pisze: ↑31 paź 2025, 08:45Boty są czyszczone. Tu masz przykład takich użytkowników jak na facebooczkach itp stronach. Rzuci pytanie i czeka na odpowiedzi 0 interakcji bo po co.Siedlak1975 pisze: ↑31 paź 2025, 07:31 Chłopak wrzuca temat(pytanie) 22X. Koledzy odpisują, radzą ale zero interakcji od autora pytania.
Ale to nie przeszkadza, ze można na takie tematy porozmawiać i wymienić zdanie.
-
RysK0
- Zaprawiony W Bojach

Pisałem podobną odpowiedź, tylko mi przerwaliRolli pisze: ...
Ale to nie przeszkadza, ze można na takie tematy porozmawiać i wymienić zdanie.
problemem w pracy.Moja propozycja skierowana była dla autora wątku, który jak zrozumiałem ( może błędnieRolli pisze:To ja napisze tak: V02max zostaw na ostatnie 6 tygodni przygotowania, bo szybko podbijesz, ale utrzymać sie długo nie da. Poprawa progu wymaga długiego okresu pracy i powinna mieć miejsce w treningu przez cały rok.RysK0 pisze: ↑29 paź 2025, 16:16To może tak?Rolli pisze: ...
) chciał szybko osiągnąć podany cel. Zakładałem, że skupienie się na VO2max to najszybsza droga.Sam, jako amator tereotyk, eksperymentujący wyłącznie na sobie, przy maksymalnie 4 dniach biegowych w tygodniu z celem 5 km, stosuję chyba wszystkie "typy" treningu - LT, VO2max, long, economy/recovery, podbiegi (od niedawna) itd...
Z zostawieniem VO2max na ostatnie 6 tygodni byłby u mnie problem bo planowane 4 starty w cyklu mam mniej więcej co 6 tygodni.
, ważne VO2max