3km
-
Neline
- Rozgrzewający Się

Witam!
Mam 20 lat, studiuje i pewien obszar wolnego czasu chciałbym przeznaczyć na bieganie (4 x w tygodniu).
Moja waga to 65 kg przy 180 cm wzrostu, kiedyś przez krótki okres czasu trenowałem i osiągałem wyniki: 1 km - 2:45, 1,5 km - 4:30
Moje pytanie: Jak w zarysie powinien wyglądać trening, powiedzmy na czas 10:30
Mam 20 lat, studiuje i pewien obszar wolnego czasu chciałbym przeznaczyć na bieganie (4 x w tygodniu).
Moja waga to 65 kg przy 180 cm wzrostu, kiedyś przez krótki okres czasu trenowałem i osiągałem wyniki: 1 km - 2:45, 1,5 km - 4:30
Moje pytanie: Jak w zarysie powinien wyglądać trening, powiedzmy na czas 10:30
-
Rolli
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
1. Wybieganie 8->12km, luźno
2. Szybkość, bardzo szybko (max)
3. Interwały progowe, luźno/szybko
4. Interwały Vo2max, szybko/bardzo szybko
2. Szybkość, bardzo szybko (max)
3. Interwały progowe, luźno/szybko
4. Interwały Vo2max, szybko/bardzo szybko
- pawo
- Wodzirej
A ja mogę tylko trzy dni biegać, to który trening mam wywalić? 
- pawo
- Wodzirej
Czyli, trzy dni i trzy akcenty. To to, ja rozumem.
- pawo
- Wodzirej
Rolli @Rolli jak już jesteś, to:
Ciekawe co zaproponowałbyś?Zainspirowany rozmową o wyższości longów nad piętnastominutowym treningiem (albo odwrotnie), ogłaszam konkurs na propozycję treningu, którego część główna po rozgrzewce potrwa maksymalnie 15 minut.
Trening ma być mocny i sensowny — tak, by przydał się zarówno początkującym, jak i wytrawnym biegaczkom oraz biegaczom.
-
Rolli
- Zaprawiony W Bojach

Co my byc w tym sensownego. Co to ma być za trening, który ma pasować i dla poczatkującego i dla zaawansowanego. A może taki sam trening pod panią Basie i pod Ingebrigtsena?Trening ma być mocny i sensowny — tak, by przydał się zarówno początkującym, jak i wytrawnym biegaczkom oraz biegaczom.
- pawo
- Wodzirej
Dokładnie ten sam.
Nie zaproponujemy pani Basi 2x6minut tempem 90% z przerwą 3 minutową,
Ale np. 300m/ p 2min+500m/p3min+500m/p 3min +300m, już by się dało.
W 15 minut to i szybkość się zrobi, a i wytrzymałość szybkościową też.
No nie żartuj że się nie da.
ą poza tym nazwać Ingebrigtsena wytrawnym biegaczem,
wytrawnym biegaczem to ja jestem
edit: mówimy o amatorach
Nie zaproponujemy pani Basi 2x6minut tempem 90% z przerwą 3 minutową,
Ale np. 300m/ p 2min+500m/p3min+500m/p 3min +300m, już by się dało.
W 15 minut to i szybkość się zrobi, a i wytrzymałość szybkościową też.
No nie żartuj że się nie da.
ą poza tym nazwać Ingebrigtsena wytrawnym biegaczem,
edit: mówimy o amatorach
-
Rolli
- Zaprawiony W Bojach

W sumie masz racje, ale dla pani Basi najpierw jednak 20' ciągłym a resztę zobaczymy.
Co bym jednak podkreślił, to ABC, bo pani Basia koordynacyjne w szkole często na zwolnieniu, bo w tym wieku takich rzeczy sie nie robiło, bo nie cool. A teraz 20 lat później, ani skipy nie wychodzą ani boczne przeplatanie nogami, i często potyka sie o własne nogi. A żeby ramiona koordynacyjnie ruszały sie z nogami, albo wieloskok... no to już wyższą szkoła lotnicza.
Niestety to są obserwacje z treningów.
Ostatnio mam nowego młodego. Ambitny. Ale na zwykłych Hopsa i Skipy A, B, C kupa ubawy dla innych. Tragedia! Nie daje rady nic zrobić i co krok sie potyka. Co oni robią w szkołach? Ale ktoś mu powiedział ze on musi co niedziele 30km biegać i brać udział w HM, bo taki dobry... w wieku 14 lat!!!!!!
Co bym jednak podkreślił, to ABC, bo pani Basia koordynacyjne w szkole często na zwolnieniu, bo w tym wieku takich rzeczy sie nie robiło, bo nie cool. A teraz 20 lat później, ani skipy nie wychodzą ani boczne przeplatanie nogami, i często potyka sie o własne nogi. A żeby ramiona koordynacyjnie ruszały sie z nogami, albo wieloskok... no to już wyższą szkoła lotnicza.
Niestety to są obserwacje z treningów.
Ostatnio mam nowego młodego. Ambitny. Ale na zwykłych Hopsa i Skipy A, B, C kupa ubawy dla innych. Tragedia! Nie daje rady nic zrobić i co krok sie potyka. Co oni robią w szkołach? Ale ktoś mu powiedział ze on musi co niedziele 30km biegać i brać udział w HM, bo taki dobry... w wieku 14 lat!!!!!!
- pawo
- Wodzirej
Wiem To, Ostatnio trochę wróciłem do zabawy z ludźmi i nie jest dobrze. Z 60 osób tylko ja nie namawiam innych na ultra.
Pamiętam jak kilka lat temu na siłowni, podszedł chłopak i "proszę pana, pan te przysiady tak rob, pan mi coś podpowie" mówię mu a kucnij, to się wypierdzielił łeb se o stojak rozbił i tyle z tego wyszło.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 42
- Życiówka w maratonie: 3:55
- Kontakt:
Nie od dziś powszechnie wiadomo, że każdy fachowiec by zrobił lepiej. Inni zawsze partaczą.
- pawo
- Wodzirej
Ja partaczę, dlatego pytam.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 42
- Życiówka w maratonie: 3:55
- Kontakt:
A ja nie, bo nie jestem fachowcem w żadnej dziedzinie.