Bieganie w wieku 15 lat

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Figler12
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie,

Aktualnie mam 15 lat biegam regularnie od 2 miesięcy i pływam od pięciu lat raz w tygodniu. Moje przygoda z bieganiem rozpoczęła się dzięki mojemu Tacie który zaproponował mi, abym poszedł nim na parkrun gdzie chciał wypróbować tempo swoje półmaratonu osiągnąłem tam wynik 23:46 dodam że nie był to bieg kompletnie bez przygotowań w dwa tygodnie poprzedzające ten start przebiegłem około 50km w tempie około 6:00 min/km. Nawet mi się to spodobało więc postanowiłem sobie że przebiegnę kiedyś 5km w 20 minut. Poczytałem trochę na temat trenowania biegania i stwierdziłem ze na razie będę wykonywać biegi w drugiej strefie oraz podbiegi i rytmy. po 4 tygodniach takiego treningu udałem się ponownie na parkrun z tatą gdzie uzyskałem wyniki 22:24. w tym okresie biegałem około 25-30 km/tyg w tym jeden dłuższy bieg 10km i trzy krótsze. Po tym starcie zwiększyłem delikatnie kilometraż do 30-35km/tyg po 3 tygodniach takiego treningu uzyskałem wynik 21:35 dodam ze byłem mniej zmęczony niż 3 tygodnie temu. Nie wiem co mam teraz robić czy raczej zostać przy spokojnych biegach w drugiej strefie jeżeli nadal daje mi to szybki progres czy może dodać jakieś akcenty a jeżeli tak to jak to zrobić aby nie przeciążyć młodego organizmu i nie poddać go zbyt mocnym bodźcom.
New Balance but biegowy
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Idź do klubu LA. Nie biegaj z dorosłymi. Biegaj szybko. W ten sposób za 3 miesiące 19 na 5km co nie będzie ważne, bo będziesz miał inne cele biegowe.
Saulani
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Twój progres jest naprawdę imponujący jak na tak krótki czas z 23:46 do 21:35 w kilka tygodni to świetny wynik.

Na Twoim miejscu dalej trzymałbym się spokojnego budowania bazy — biegi w 2. strefie, dłuższe rozbiegania i ewentualnie dorzucił raz w tygodniu coś delikatnego jak rytmy (np. 6×100 m na koniec rozbiegania). W Twoim wieku najważniejsze jest, żeby nie przesadzić z intensywnością, a organizm i tak pięknie odpowiada na objętość i systematyczność.

Trzymam kciuki za złamanie 20 minut — z takim podejściem na pewno Ci się uda!
Bartek_91
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

21.35x2 + 1.5 -2min daje jakieś 45 minut na dychę

Ja w Twoim wieku byłem na 33.20

Zobaczymy w jakim punkcie będziesz za 20 lat
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja bym chętnie za 32 lata zobaczył, ale obawiam się, że może mi się nie udać. ;-)
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Saulani pisze: 27 maja 2025, 01:07 Twój progres jest naprawdę imponujący jak na tak krótki czas z 23:46 do 21:35 w kilka tygodni to świetny wynik.

Na Twoim miejscu dalej trzymałbym się spokojnego budowania bazy — biegi w 2. strefie, dłuższe rozbiegania i ewentualnie dorzucił raz w tygodniu coś delikatnego jak rytmy (np. 6×100 m na koniec rozbiegania). W Twoim wieku najważniejsze jest, żeby nie przesadzić z intensywnością, a organizm i tak pięknie odpowiada na objętość i systematyczność.

Totalne bzdury!
W wieku 15 lat nie robi sie absolutnie nic, co opisujesz!!

(to mówiłem ja, Jarząbek Waclaw, trener drugiej klasy...)
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bartek_91 pisze: 27 maja 2025, 13:33 21.35x2 + 1.5 -2min daje jakieś 45 minut na dychę

Ja w Twoim wieku byłem na 33.20

Zobaczymy w jakim punkcie będziesz za 20 lat
Dlaczego za 20 lat? Bardziej interesujące są następne 3-4 lata i nie sub20 tylko sub15 (a może nawet szybciej)
Bartek_91
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

U mnie na parkrunie też są młodziaki, na podobnym poziomie a starsi bracia dochodzą na SUB 19
gokish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rolli pisze: 27 maja 2025, 14:17
Saulani pisze: 27 maja 2025, 01:07 Twój progres jest naprawdę imponujący jak na tak krótki czas z 23:46 do 21:35 w kilka tygodni to świetny wynik.

Totalne bzdury!
W wieku 15 lat nie robi sie absolutnie nic, co opisujesz!!

(to mówiłem ja, Jarząbek Waclaw, trener drugiej klasy...)
Te boty coraz niby mądrzejsze i człowiek nie wie czy to bot czy nie i głupio wywalać :P
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To raczej nie bot, tylko osoba, która cos tam truchta ale nie ma zielonego pojęcia jak sie trenuje młodzież.
gokish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rolli pisze: 27 maja 2025, 21:01 To raczej nie bot, tylko osoba, która cos tam truchta ale nie ma zielonego pojęcia jak sie trenuje młodzież.
Tylko zobacz, że każda jej wypowiedź jest bez sensu i nie zdziwi jak zaraz zniknie. Najczęściej takie "osoby" piszą w starych tematach aby je podbić sztucznie co to ma na celu nie wiem.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wątpię, bo wiem, ze tak myśli większość hobbistów, którzy nigdy nie mieli kontaktu z treningiem klubowym.
banama
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:38

Nieprzeczytany post

Wrzuciłem do Perplexity (głęboki research) takie zapytanie: "Czy odpowiedź użytkownika Saulani w wątku „Bieganie w wieku 15 lat” jest napisana przez bota?"

Analiza kontekstu wątku i wypowiedzi Saulani
Profil użytkownika Saulani: Nowe konto (2 posty, rejestracja 27 maja 2025), brak życiówek, brak historii aktywności na forum.

Treść odpowiedzi: Wypowiedź jest bardzo ogólna, schematyczna, zawiera typowe frazy motywacyjne i porady treningowe, które łatwo znaleźć w ogólnodostępnych artykułach lub wygenerować przez AI („Trzymam kciuki za złamanie 20 minut — z takim podejściem na pewno Ci się uda!”).

Powtórzenia: Post zawiera powtórzone fragmenty (niemal identyczny akapit pojawia się dwa razy), co jest typowe dla automatycznych generatorów treści lub błędów wklejania, ale rzadkie w naturalnych wypowiedziach doświadczonych użytkowników.

Styl: Brak osobistych odniesień, brak szczegółowych nawiązań do własnych doświadczeń, wypowiedź jest neutralna, poprawna językowo, ale pozbawiona charakterystycznych cech indywidualnych.

Reakcje społeczności: Inni użytkownicy wyrażają podejrzenia, że to może być bot lub osoba nieznająca się na treningu młodzieży („Te boty coraz niby mądrzejsze i człowiek nie wie czy to bot czy nie...”, „każda jej wypowiedź jest bez sensu i nie zdziwi jak zaraz zniknie”). Pojawia się też typowa dla forów opinia, że to może być po prostu laik, a nie bot.

Brak interakcji: Saulani nie wchodzi w dalszą dyskusję, nie odpowiada na zarzuty czy pytania, co często jest cechą kont-botów lub kont służących do jednorazowego „podbijania” wątków.

Wnioski
Wysokie prawdopodobieństwo, że to bot lub treść generowana automatycznie:

Schematyczność, powtórzenia, brak personalizacji i bardzo ogólne porady są typowe dla botów lub AI.

Nowe konto, brak historii, brak odpowiedzi na reakcje społeczności wzmacniają te podejrzenia.

Sposób wklejenia wypowiedzi (duplikaty) sugeruje automatyzację lub nieuważne kopiowanie, co rzadko zdarza się aktywnym forumowiczom.

Alternatywa: Istnieje niewielka szansa, że to po prostu niedoświadczony użytkownik, który korzysta z gotowych poradników lub narzędzi AI do generowania odpowiedzi, ale nie jest to typowa aktywność człowieka zaangażowanego w dyskusję.

Podsumowanie:
W kontekście całego wątku odpowiedź użytkownika Saulani niemal na pewno została napisana przez bota lub przy użyciu narzędzia AI. Wskazują na to powtórzenia, schematyczność, brak indywidualnych cech wypowiedzi oraz brak dalszej interakcji z innymi użytkownikami.
@Saulani jesteś botem? :oczko:
1500 - 5:10 | 3000 - 11:14 | 5k - 19:05 | 10k: 39:38 | HM - 1:28:05

Blog: viewtopic.php?f=27&t=65140
Komentarze: viewtopic.php?f=27&t=65141
gokish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No i o tym mówię :P trochę temat młodego człowieka zaśmiecamy ale właśnie takich użytkowników jest pełno i staram się wywalać to szybko
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

OK. Nie znam sie. :hahaha:
ODPOWIEDZ