Przygotowanie do półmaratony w specyficznych warunkach

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
othen83
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 59:30
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,

Potrzebuję pomocy w stworzeniu planu przygotowań do półmaratonu, który odbędzie się w trzecim tygodniu września. Biegam od półtora roku, ale raczej nieregularnie. Do tej pory przebiegłem 10 km poniżej godziny oraz półmaraton na własną rękę w czasie około 2 godzin i 35 minut w październiku. Od tego czasu biegam głównie 3-5 km oraz sprinty (praca pod sporty walki)

Mój cel na wrzesień to przygotowanie się tak, aby ukończenie półmaratonu nie było dla mnie męczarnią, szczególnie w końcowych kilometrach. Chcę po prostu być dobrze przygotowany do tego dystansu, bez konieczności gogginsowania po 12-15 km (typu bieganie z uda). Mam czas na regularne treningi od teraz do końca czerwca - planuję biegać 3-4 razy w tygodniu. Jednak w lipcu i sierpniu będę miał mniej czasu na treningi i będę mógł poświęcić jedynie niedzielę na dłuższy wybieg. We wrześniu, przed startem, być może będę mógł trochę zwiększyć intensywność treningów.

Jakieś sugestie co do planu?
Spisani w Księdze Rodzaju, zastani na skraju
New Balance but biegowy
Panzer_General
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 56:30
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Biegaj całe lato wybiegania niedzielne z narastające prędkością a w tygodniu pewno nie masz czasu bo napierdalasz pewno treningi sportów walki gdzie masz dużo pracy beztlenowej. Tylko nie szalej ostatnie te wolne 3 tyg bo nie nadrobisz czasu.
Tompoz
Tompoz
ODPOWIEDZ