Bieganie a trening silowy (redukcja) - pomocy :)

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
kociek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 59:45
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie,

Zaczne od tego ze nadal trwam w moim postanowieniu noworocznym. 1 stycznia wazylem 93,3 KG, waga na dzis, czyli 22 sierpnia to 80,5 KG.

Wczesniej mialem wiele podejsc do odchudzania ale wszystko konczylo sie zle, efektem jojo etc.

Teraz do tematu podszedlem bardziej zdroworozsadkowo i chudne powoli, nie rezygnujac od czasu do czasu z dobrodziejstw typu burger etc.

Na poczatku roku ustalilem sobie punkt docelowy - 80KG. Jestem bardzo blisko mojego celu i widze ze musze zmodyfikowac ta cyfre, bo jeszcze do efektu wizualnego wiele brakuje.

Do tej pory moja aktywnosc fizyczna opierala sie glownie na bieganiu + od czasu do czasu cwiczenia przed TV typu tabata etc. Korona wirus troche powstrzymal mnie przed chodzeniem na silownie. Staram sie brac udzial w biegach gorskich i biegach OCR typu runmagedon, dlatego tyle biegania w mojej aktywnosci.

Na ta chwile obawiam sie jednego - ze za bardzo spadnie moja masa miesniowa. Poki co jest chyba OK ale z kazdym kolejnym zrzuconym kilogramem nie chcialbym wygladac jak typowy chuderlak.

Wiem, ze to forum biegowe ale ktos moze bedzie w stanie mi pomoc w jaki sposob moge wprowadzic treningi silowe do mojej aktywnosci. Wymyslilem sobie ze trening biegowy bedzie 3 razy w tygodniu a 2 razy wprowadze trening FBW.

Zdaje sobie sprawe ze na deficycie kalorycznym nie zbuduje miesni ale czy wprowadzenie takich treningow ma sens? Czy jestem w stanie cokolwiek zdzialac zeby nie tracic az tak masy miesniowej?

Nie znam sie w ogole patrzac z kulturystycznego punktu widzenia i chcialbym poznac zdanie bardziej doswiadocznych osob.

Silownie domowa mam wyposazona bardzo skromnie - lawka, hantle, sztanga :D.

Z gory dziekuje za wszelkie komentarze.
New Balance but biegowy
koperek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42:29

Nieprzeczytany post

Ja lecę 3 razy FBW, 3 razy treningi biegowe i dieta na ok. 200-300 kcal poniżej zapotrzebowania. Przy takim podejściu waga idzie powolutku w dół, wyniki siłowe raczej constans, więc udaje się to jakoś podtrzymać. Przy dwóch treningach siłowych w tygodniu powinno być podobnie ;) tylko na deficycie kalorycznym nie liczyłbym na Twoim miejscu na spektakularne efekty jeśli chodzi o przyrosty ciężaru i obwodów.
kociek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 59:45

Nieprzeczytany post

Heja,

Dzięki za odpowiedz.

A jak z regeneracja? Bieganie dzień po Fbw jest Ok? Naczytałem się ze po dniu treningowym powinien być dzień przerwy i tak myśle żeby nie przedobrzyć...

Pozdro
Kociek
koperek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42:29

Nieprzeczytany post

Myślę, że sam musisz sprawdzić. Ja mieszam ćwiczeniami na dół ciała i po dniu z przysiadami i mam w tygodniu ustawiony dzień przerwy. Pozostałe dwa treningi mają albo ćwiczenia na nogi jako akcesoryjne, albo na małej objętości (tylko MC). Z doświadczeń najgorzej mi się biegało dzień-dwa po przysiadach, w obecnej konfiguracji tego unikam.
Awatar użytkownika
sultangurde
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Moje pierwsze wrażenie jest takie: spada waga, ale ni cholerę nie wiemy co tam naprawdę spada.
Proponuję kupić sobie taką wagę z poglądowym pomiarem % tłuszczu, %tranki mięśniowej itd. albo raz na 1-2 miesiące odwiedzać dietetyka i robić dokładne badania proporcji ciała. Będziesz wiedział co tak naprawdę się redukuje. Bo na tą chwilę gdybasz. Poza tym ja bym zrobił tak. Najpierw doprowadził wagę do satysfakcjonującego poziomu % truszczowej i potem przeszedł na trening budujący mięśnie/rzeźbiący.
Blog: viewtopic.php?f=27&t=60020
Komentarze: viewtopic.php?f=28&t=60021
2024 [M40] 18:41//40:12//1:31:02
ODPOWIEDZ