razem z Kolegą runnerem2000 wpadliśmy na pomysł stworzenia tego bloga dokumentującego nasze przygotowanie do X Cracovia Marathon w wyniku 3:29:xx. W moim przypadku będzie to debiut, a dla runnera 26. maraton z rekordem życiowym 3:42:41 (2007) w Poznaniu. Oboje dążymy do tego samego celu, ale z zupełnie innych stron i całkowicie odmiennymi ścieżkami, zaczynając od geograficznego oddalenia, aż do stosowania różnych metod treningowych.... Co najciekawsze, nie mieliśmy jeszcze okazji się poznać, a znajomość rozpoczęliśmy od wspólnego wpisu w wątku “X Cracovia Marathon 2011”.
O nas:
lejek>
Mam 29 lat, mieszkam w Krakowie i X Cracovia Marathon będzie to moim debiutem. Próbowałem już się przygotować do maratonu w latach 2009 i 2010 , ale zdrowie nie pozwoliło (ach te stopy...).
Debiutowałem w biegu Run Warsaw (Jeden Bieg - Tysiące Powodów) na 5km w 2007 roku i od tego czasu sobie biegam z przerwami na leczenie stopy. W tym roku zmieniłem buty z Nike Vomero na Asics Kayano i kontuzja odeszła w zapomnienie (odpukać w niemalowane ). To spowodowało, że mogłem pomyśleć o debiucie w maratonie na wiosnę przyszłego roku.
Przygotowanie do maratonu traktuję też trochę jako podbudowę pod szybsze bieganie w przyszłym roku. Będe chciał poprawić się na wszystkich dystansach, ale to już materiał na następnego bloga... Teraz skupię się jednak na maratonie.
runner2000>
Mam już 48 lat i mieszkam w Olsztynie. Biegam od 2004 roku.Wcześniej jeździłem maratony MTB,chociaż nawet teraz jeszcze też parę w roku zaliczam ale już tylko dla przyjemności a nie wyniku.
Do tej pory zaliczyłem 25 maratonów z rekordem życiowym 3:41:41 (2007) w Poznaniu.
Od tamtej pory jeszcze parę razy próbowałem ale bez sukcesu.
W tym roku postanowiłem cały sezon przelatać na luzaku bez walki o wynik i bez trenowania na siłę tzn jak nie miałem ochoty to nie biegałem a zdarzało się nawet że przez parę tygodni biegałem tylko 1-2 w tygodniu.
Ale teraz już koniec i pora powalczyć o wynik.wiem że będzie ciężko bo organizm przez ten rok przestawił mi się całkowicie i biega mi się bardzo ciężko.
Wybrałem metodę Danielsa bo na Maratonie warszawskim kupiłem książkę "Bieganie Metodą Danielsa" i po przestudiowaniu wydaje mi się że to coś dla mnie.Zobaczymy.
W Krakowie tak jak pisałem wcześniej chciałbym złamać 3:29:... ale w ciemno wezmę też każdą życiówkę
- 25 maratonów z rekordem życiowym 3:41:41 (2007) w Poznaniu.
X Cracovia Marathon poniżej 3:30:00
lejek>
Trening metodą Skarżyńskiego na 3:20 z prędkościami dostosowanymi do możliwości ==> liczę, że wyjdzie z tego 3:30... Biegam zwykle przed pracą, (bardzo)wczesnym rankiem. Obecnie z kalkulatorów na bieganiu.pl wychodzi mi z uzyskiwanych prekości na treningach maraton w granicach 3:45...
runner2000>
Trening metodą Danielsa.
lejek>
- buty Asics Kayano 15
- buty Nike Trial Pegasus
- buty Nike Lunar Trainer (wygrane w bieganie.pl )
- zegarek Garmin Forerunner 405
- Puma Complete Ventis
- buty Salomon XA PRO 3D ULTRA
- buty Nike Marathoner
- buty Adidas AdiZero FS
- pulsometr Garmin Forerunner 305
lejek>
- 5 km 00:23:27.0 17.05.2008 InterRUN Cracovia
- 10 km 00:50:07.0 30.08.2008 NIKE Human Race
- 15 km 01:19:23.0 15.03.2008 Powitanie Wiosny
- 21.097 km 01:52:58.0 20.09.2008 Półmaraton 4 Energy
- 25 maratonów