Liczba biegów masowych w krajach europejskich

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
tomoon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej :)

To mój pierwszy wątek na forum. Stąd proszę o wyrozumiałość.

Studiuje wychowanie fizyczne i zobowiązałem się przygotować zestawienie dot. liczby biegów w krajach europejskich i osób w nich startujących (może być z rozszerzeniem na zawody w krajach spoza Europy). Jeśli chodzi o liczbę biegów w Polsce to sugerowałem się danymi ze strony maratonypolskie.pl - słusznie?

Jeśli chodzi o liczbę startujących w tych zawodach osób - niestety nie znalazłem a liczyć "na piechotę" uczestników za takiej ilości imprez to droga przez mękę...

Byłoby mega dodatkowo zebrać dane na temat liczby osób biorących udział w tych biegach (ale zdaje sobie sprawę, że może to być trudne). Czy ktoś z Was, posiada może wiedzę na ten temat lub ma wskazówki jak ugryźć ten temat?

Mam stresa, że wziąłem to na siebie nie analizując wcześniej dostępnych danych na ten temat i że nie wywiąże się z zadania...
Pomożecie ?:)
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Nie ma raczej szans.
kkkrzysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Może enduhub? Mają dane (nie wiem jak z kompletnością, ale wszystkie moje starty tam są, więc może nie jest tak źle), są gotowi na udostępnienie API, więc może Ci pomogą?
tomoon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A w enduhub jest dostęp do zagranicznych zawodów?
kkkrzysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z tego co widzę, to nawet jak są, to zbierają wyniki tylko Polaków.
tomoon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No właśnie... choler* to widzę, że w niezłą minę się wpakowałem...

Ktoś, coś jeszcze? Może choć polecicie jakieś zagraniczne wartościowe kalendarze, jak na maratonypolskie.pl?
PawelS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja bym spróbował ograniczyć zakres danych do jednego dystansu, np. maratonu i znanych imprez. Co ci da porównanie liczby startujących w maratonie z wysokiej półki, np. we Frankfurcie (w tym roku ponad 13 tysięcy sklasyfikowanych, limit zgłoszonych 15 tysięcy nie wyczerpał się) ze stosunkowo prowincjonalnym na skalę europejską Biegiem Niepodległości w Warszawie, gdzie limit był 18 tys. i wyczerpał się już dawno? A ilu dobiegnie, połowa? Potem szukasz imprez europejskich przede wszystkim w kalendarzu AIMS (aims-worldrunning.org). Polskie mogą być z kalendarza maratonypolskie.pl lub kalendarzbiegowy.pl. Przez link w kalendarzu wchodzisz na stronę biegu i sprawdzasz wyniki ostatniej edycji (szukasz ostatniego sklasyfikowanego i masz liczbę zawodników - nie ważne ilu się zgłosiło, ważne ilu sklasyfikowano). Mając liczbę zawodników łatwo znaleźć medianę wyniku i możesz zrobić ranking pod względem poziomu sportowego w zależności od kraju. Żeby było jeszcze lepiej porównujesz współczynnik będący stosunkiem mediany do wyniku zwycięzcy albo np. jaki procent sklasyfikowanych zmieścił się w limicie czas zwycięzcy x 2. Mogą być ciekawe wyniki. Ja bym do tego tak podszedł.
tomoon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

PawelS ciekawa propozycja. Niemniej jednak niestety temat mojej pracy ma raczej odzwierciedlać liczbę osób startujących, a nie poziom sportowy. Poczekam jeszcze na propozycje innych użytkowników, a jeśli się nie uda spróbuję zmienić temat pracy.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

MOże tutaj znajdziesz to czego szukasz:

http://distancerunning.co.uk/worldmap.html
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
tomoon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki Yahoo, ale niestety są tu zawarte tylko biegi w największych miastach. W samej Polsce jest ich tylko 9.

Mimo to, bardzo dziękuję :)
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

tomoon pisze:Dzięki Yahoo, ale niestety są tu zawarte tylko biegi w największych miastach. W samej Polsce jest ich tylko 9.

Mimo to, bardzo dziękuję :)
Myślałem, że ci chodzi o duże miasta w Europejskich krajach.
Po co ci miejscowości małe i nie znane ?

Jak chcesz mniejsze miasteczka i wioski. To wpisz w googlach danego kraju szukaną frazę na temat zawodów w tym kraju i w języku danego kraju. Powinno ładnie ci to wszystko 'wypluć'.

A google.translate przetłumaczy ci to co chciałbyś wyszukać.
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
krabul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:10

Nieprzeczytany post

Koleżanki, Koledzy, proszę pomóżcie.
Mam spór z pewnym znajomym na temat tego jak często biegi uliczne w Poznaniu (sam nie jestem z Poznania więc nie mam aż takiego rozeznania) powodują zmiany kursowania komunikacji miejskiej, objazdy, wymagają asysty służb itp.
Czy są w samym Poznaniu jakieś biegi poza WFL, Maniacką, połówką i maratonem, które mają duży wpływ na funkcjonowanie komunikacji w mieście?
Dzięki
37:52 1:25:24 3:12:11
biegiwpolsce.pl
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Może tutaj coś znajdziesz?

http://tiny.pl/gkw8k
Dodaj bieg na http://www.biegiwpolsce.pl
Polub nas na Facebooku - http://www.fb.me/biegiwpolsce
Awatar użytkownika
longtom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47'24"

Nieprzeczytany post

krabul pisze: Czy są w samym Poznaniu jakieś biegi poza WFL, Maniacką, połówką i maratonem, które mają duży wpływ na funkcjonowanie komunikacji w mieście
http://www.biegpowstaniawlkp.pl/
http://biegniepodleglosci.pl/dla-biegaczy/trasa/

Więcej grzechów nie pamiętam. :hejhej:

pzdr :usmiech:

A swoją drogą, skąd pomysł spierać się o miasto, którego nie znasz?
krabul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:10

Nieprzeczytany post

Miasto znam całkiem nieźle, o mało tam nie wylądowałem na studiach. Ostatecznie wybrałem Wrocław gdzie mieszkam do dziś. Ale w Poznaniu mam sporo znajomych i wiele razy tam byłem.
Podejrzewałem że z biegami jest podobnie jak we Wrocławiu jeśli chodzi o ilość i stopień uprzykrzenia życia mieszkańcom jakkolwiek to zabrzmi. Są to w końcu miasta podobnej wielkości i o podobnym potencjalne.
Moim zdaniem imprezy biegowe nie są ani bardzo częste ani bardzo uciążliwe.
Natomiast jeden ze znajomych z zupełnie innego forum, właśnie z Poznania, napisał w wątku o bieganiu w dziale Hyde Park że to jest obłęd żeby blokować kilkanaście razy w roku całe miasto aby kilka tysięcy biednych zmanipulowanych przez producentów sprzętu sportowego idiotów pobiegało sobie w smogu po asfalcie. I jeszcze im wciskać że to jest zdrowe. Trochę mu się chyba ulało po Maniackiej, może postał w jakimś korku na Śródce czy Ratajach.
No i chciałem mu udowodnić że trochę przesadza. Taka sytuacja.
Dzięki wielkie
37:52 1:25:24 3:12:11
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ