pierwsze zawody - pytania nowicjusza

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
miodas007
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

W związku z tym, że w przyszłą niedzielę mam zamiar wystartować po raz pierwszy w jakichkolwiek zawodach (pzu cracovia półmaraton) mam kilka lamerskich pytań co zawodów ogólnie :)
1. Czy strój jest dowolny, ważne tylko żeby numer startowy był dobrze zamocowany? Widzę, że ma wtedy padać i zastanawiam się nad kurtką, w której czasami trenuje.
2. Czy telefon na ramieniu jest akceptowalny? Nie pytam tu tylko o regulamin, ale też o to, czy nie byłbym jakiś dziwnym ewenementem :) Zegarka się jeszcze nie dorobiłem (na wiosnę planują zakup), a na telefonie aktualnie kontroluje tempo itp.
3. Na stronce zawodów pisze, że punkty odżywcze są na 5, 12, 19 km, a odświeżające na 8.5 oraz 15.5 - ale co tak naprawdę na tych punktach jest? Na odświeżających rozumiem, że jakaś woda, a na odżywczych? W jaki sposób jest to podawane zawodnikom? Na ostatnim wybiegu na 21km nawet, po raz pierwszy wziąłem batonika którego właśnie na 5,12 i 19 km konsumowałem w ratach, żeby zobaczyć co na to mój żołądek - było ok, ale w ogóle warto z tego korzystać. Jakieś porady?
4. Ostatni wybieg na 21 km planuję w tą sobotę, jakie i ile potem treningów przez te 7 dni do zawodów byście proponowali? Ja myślałem tylko o jednym w środku tygodnia, krótszym na max 10km

Z góry dzięki za odpowiedź
PKO
Awatar użytkownika
Tillo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:32
Życiówka w maratonie: 2:51:06

Nieprzeczytany post

1. Ubierz się jak chcesz, byle wygodnie i adekwatnie do pogody.
2. Telefon na ramieniu to normalny widok na zawodach, nie każdy śmiga z zegarkiem :)
3. Jedzenie, jak jest, leży na stołach wzdłuż trasy, możesz chwycić i biec dalej. Woda czasem jest na stolikach, czasami podają ją wolontariusze. Spodziewasz się jakiegoś konkretnego czasu? Na półmaratonie często nie ma potrzeby nic jeść, a żołądek może źle zareagować na nieprzetestowane jedzenie.
[Blog] [Komentarze] [Endomondo] [Strava]
5 km: 00:16:25 - 25.01.2020 - City Trail Wrocław
10 km: 00:34:27 - 08.03.2020 - 7 Dziesiątka WROACTIV
HM: 01:18:42 - 03.11.2018 - 4 RST Półmaraton Świdnicki
M: 02:51:06 - 20.10.2019 - 20. PKO Poznań Maraton
miodas007
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

3. Jedzenie, jak jest, leży na stołach wzdłuż trasy, możesz chwycić i biec dalej. Woda czasem jest na stolikach, czasami podają ją wolontariusze. Spodziewasz się jakiegoś konkretnego czasu? Na półmaratonie często nie ma potrzeby nic jeść, a żołądek może źle zareagować na nieprzetestowane jedzenie.
Trenuję dopiero od niecałego roku, a zaczynałem od treningu minuta marszu, minuta biegu :) taka była moja kondycja. Po drodze miałem dwie przerwy w tym niecałym roku :
5 tyg (coś w rodzaju Shin Splints, przynamniej tak mi sie wydaje - w każdym bądź razie po zmianach w treningu śladu brak)
3 tyg - jakaś paskudne choróbsko
Dlatego, też najważniejsze dla mnie to po prostu przebiec :) Dobrze by było poniżej 1h50min, ale jak będzie więcej to rozpaczy nie będzie :)

A jak wezmę tą wodę, napiję się, to mam z nią zrobić ? Gdzie wyrzucić butelkę?
Awatar użytkownika
Tillo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:32
Życiówka w maratonie: 2:51:06

Nieprzeczytany post

Woda podawana jest w plastikowych kubeczkach, które najczęściej rzuca się po prostu na pobocze :)
[Blog] [Komentarze] [Endomondo] [Strava]
5 km: 00:16:25 - 25.01.2020 - City Trail Wrocław
10 km: 00:34:27 - 08.03.2020 - 7 Dziesiątka WROACTIV
HM: 01:18:42 - 03.11.2018 - 4 RST Półmaraton Świdnicki
M: 02:51:06 - 20.10.2019 - 20. PKO Poznań Maraton
pawikr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tillo pisze:najczęściej rzuca się po prostu na pobocze :)
ważne! na pobocze, nie pod nogi :)

Tutaj masz garść pożytecznych informacji jak to wszystko wygląda.
14 punktów (2 i 3 możesz pominąć) to bardzo ładna check-lista.
Weź pod uwagę, że była pisana 5 dni przed imprezą.
Awatar użytkownika
Arasso
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

miodas007 pisze: 1. (...) Widzę, że ma wtedy padać i zastanawiam się nad kurtką, w której czasami trenuje.
Nie wiem co to za kurtka, ale choćby nie wiem jak dobrze oddychała to przy tempie startowym i tak będziesz cały mokry od potu. Rzadko widuje się zawodników biegnących w kurtkach (no chyba że z końcówki stawki biegnących rekreacyjnie).
Kwestia indywidualnego odczuwania temperatury, ale ja osobiście powyżej 10 stopni startuję w krótkiej koszulce choćby i w deszczu.
Kurtkę obowiązkowo załóż przed startem. Rano na pewno będzie chłodno.
"Life can pull you down but running will always lift you up."
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

miodas007 pisze: 2. Czy telefon na ramieniu jest akceptowalny? Nie pytam tu tylko o regulamin, ale też o to, czy nie byłbym jakiś dziwnym ewenementem :) Zegarka się jeszcze nie dorobiłem (na wiosnę planują zakup), a na telefonie aktualnie kontroluje tempo itp.
Nie wiem jak jest akurat na tym biegu, ale na niektorych zabronione jest uzywanie sluchawek, zeby sie nie wygluszac na dzwieku z zewnatrz.
Nigdy jeszcze nie widzialem, zeby komus zwrocono uwage z tego powodu, ale tak czesto jest napisane w regulaminie.
Z reszta jest to moim zdaniem zasada zdroworozsadnkowa. W biegach masowych przynajmniej.
miodas007
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Nie wiem co to za kurtka, ale choćby nie wiem jak dobrze oddychała to przy tempie startowym i tak będziesz cały mokry od potu. Rzadko widuje się zawodników biegnących w kurtkach (no chyba że z końcówki stawki biegnących rekreacyjnie).
Kwestia indywidualnego odczuwania temperatury, ale ja osobiście powyżej 10 stopni startuję w krótkiej koszulce choćby i w deszczu.
Kurtkę obowiązkowo załóż przed startem. Rano na pewno będzie chłodno.
Zwykła kurtka do biegania - czasami w niej biegam na treningach, jak mocno wieje, albo pada troche (bo jak jest bardzo mocny deszcz to i tak nie da rady) - choć masz rację, że się człowiek mimo wszystko bardziej w niej poci.
Piszesz żeby założyć przed startem? Ale gdzie ją potem oddać? Jest wprawdzie depozyt, ale jak rozumiem do depozytu nie oddam jej minute przed startem tylko z pol godziny choćby, żeby zdarzyć na start się ustawić itp...

Nie wiem jak jest akurat na tym biegu, ale na niektorych zabronione jest uzywanie sluchawek, zeby sie nie wygluszac na dzwieku z zewnatrz.
Nigdy jeszcze nie widzialem, zeby komus zwrocono uwage z tego powodu, ale tak czesto jest napisane w regulaminie.
Z reszta jest to moim zdaniem zasada zdroworozsadnkowa. W biegach masowych przynajmniej.
W regulaminie nic nie ma na ten temat. Na treningach biegam ze telefonem i słuchawkami gdzie mam muzykę i informacje o tempie itp. Zastanawiam się właśnie czy brać ten telefon (najwyżej bez muzyki, tylko co jakiś czas żeby mi mówił jakie tempo, czas itp) czy wogóle go nie brać (zostawić w depozycie) i trzymać się jakiegoś pacemakera
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

miodas007 pisze:W regulaminie nic nie ma na ten temat. Na treningach biegam ze telefonem i słuchawkami gdzie mam muzykę i informacje o tempie itp. Zastanawiam się właśnie czy brać ten telefon (najwyżej bez muzyki, tylko co jakiś czas żeby mi mówił jakie tempo, czas itp) czy wogóle go nie brać (zostawić w depozycie) i trzymać się jakiegoś pacemakera
Brac czy nie brac, to juz tylko ty mozesz sobie na to pytanie odpowiedziec.
Jedni na zawodach lubia leciec bazujac tylko i wylacznie na wlasnych odczuciach, a inni (jak ja) lubia miec mozliwie duzo informacji na biezaco.
Moge sie tylko powtorzyc jesli chodzi o sluchawki: zostaw je prosze w domu, nie sluchaj muzyki w czasie zawodow i ciesz sie atmosfera, ktora tam panuje.
W koncu po to sie w zawodach startuje, prawda? :usmiech:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ