Komentarz do artykułu Letni maraton wieczorową porą – propozycja zmian
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Skomentuj artykuł Letni maraton wieczorową porą – propozycja zmian
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Mi się pomysł oczywiście bardzo podoba. Odwodnienie (i jego konsekwencje) zawodników długo przebywających na trasie jest najczęstszą przyczyną interwencji medycznych, których w trakcie biegów rozgrywanych w lecie jesteśmy świadkami. Plus wiele innych korzyści.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 42:40
- Życiówka w maratonie: 3:47:03
Bardzo fajny pomysł jak dla mnie. Ciekawe czy organizatorom też przypadnie do gustu. Do tej pory starty wieczorową porą były raczej czymś co miało wyróżnić bieg i nadać mu szczególnego charakteru a nie normą.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
Pisałem o tym już w tym roku na FB Maratonu Wrocławskiego - dostałem informację od organizatora, że "nie da się", ponieważ impreza (dekoracje etc) kończyła by się wcześnie rano. To akurat niezbyt mnie przekonuje, bo jeśli Nocny Półmaraton można zrobić o 22, to gdyby maraton zacząć o 19, to skończy się mniej więcej tak samo.
Problem tutaj jest jednak inny: nie jest prawdą, że start o 19-tej wiele pomoże, powiem więcej: elicie sporo zaszkodzi. Elita biegnąca szybo startując o 9.00 (i nawet kończąc o 11.10-11.30) ma dużo lepsze warunki, niż start o 19.00. O tej porze miasto (Wrocław) jest tak nagrzane, że kiedy we wrześniu były upały to o 19-tej nadal było 28-30 stopni w cieniu! Brak słońca niewiele zmienia, bo wszystko jest nagrzane. Do tego wszystkie prace organizacyjne do zrobienia w upale.
Nie wiem, czy nie lepszym pomysłem będzie start ok. 7.00 rano?
Problem tutaj jest jednak inny: nie jest prawdą, że start o 19-tej wiele pomoże, powiem więcej: elicie sporo zaszkodzi. Elita biegnąca szybo startując o 9.00 (i nawet kończąc o 11.10-11.30) ma dużo lepsze warunki, niż start o 19.00. O tej porze miasto (Wrocław) jest tak nagrzane, że kiedy we wrześniu były upały to o 19-tej nadal było 28-30 stopni w cieniu! Brak słońca niewiele zmienia, bo wszystko jest nagrzane. Do tego wszystkie prace organizacyjne do zrobienia w upale.
Nie wiem, czy nie lepszym pomysłem będzie start ok. 7.00 rano?
biegam ultra i w górach 

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Pytanie czy oświetlenie jest problemem czy nie? Bo gdyby nie, to start mógłby być nawet później. Tylko, że niestety wiele maratonów przebiega miejscami przez trasy które nie mają oświetlenia.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
Jak zaczniesz później, to impreza by się kończyła o 4-5 rano, a organizatorzy i wolontariusze by wracali do domów później niż w Sylwestra
Maraton nie kończy się z wbiegnięciem ostatniego zawodnika na metę.

biegam ultra i w górach 

- Andrzej_Witek
- Wyga
- Życiówka na 10k: 31:35
- Życiówka w maratonie: 2:23:32
- Kontakt:
Po wbiegnięciu na metę we Wrocławiu w tym roku (mimo że nie temperatura mnie pokonała) pierwsze co powiedziałem do organizatorów, po ich pytaniu: jak było? To, że zdecydowanie zbyt gorąco i powinni coś z tym zrobić, bo jeżeli ja odczuwałem tak ogromne odwodnienie po niespełna 3 godzinach w tej pogodzie, to wolę nie widzieć co dzieje się z osobami na wynik w okolicy 5 godzin.
Rzuciłem, że można zacząć o 7:00, wówczas oszczędzimy przynajmniej biegających do 4:30. Odpowiedź średnio mnie przekonała: Sporo osób dojeżdża na zawody z samego rana, mieliby utrudniony udział w zawodach.
Po tak mocnym argumencie, nie dyskutowałem dłużej.
Rzuciłem, że można zacząć o 7:00, wówczas oszczędzimy przynajmniej biegających do 4:30. Odpowiedź średnio mnie przekonała: Sporo osób dojeżdża na zawody z samego rana, mieliby utrudniony udział w zawodach.
Po tak mocnym argumencie, nie dyskutowałem dłużej.
M: 2:23:32
HM: 1:08:57
ASICS Trail Team
HM: 1:08:57
ASICS Trail Team
- PanTalon
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 45:36
- Życiówka w maratonie: 03:58
Jako osoba biorąca udział z drugiej strony tzn. wolontariat absolutnie zgadzam się z marek84. To po pierwsze primo a po drugie primo to proszę przeanalizować sobie natężenie ruchu w niedzielę (bo rozumiem że mowa o niedzieli). Wtedy jest szczyt powrotu do domu. Żeby było jeszcze ciekawiej proponuję urządzić jakiś maraton albo połówkę wieczorkiem w ostatnią niedzielę wakacji - atrakcje murowane
. No chyba że mowa o sobocie wtedy drugie primo jest nieaktualne
ściskam

ściskam
- BigRunner
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 0:41:24
- Życiówka w maratonie: 3:23:45
- Kontakt:
Uważam, że brak oświetlenia na części trasy nie jest bardzo uciążliwy, na przykład ostatni Bieg Powstania Warszawskiego też był częściowo nieoświetlony i biegło się dobrze. Poza tym, chyba większość z nas w sezonie jesienno-zimowym robi przynajmniej część treningów po ciemku, więc jesteśmy raczej przyzwyczajeni - a przynajmniej tak mi się wydajeAdam Klein pisze:Pytanie czy oświetlenie jest problemem czy nie? Bo gdyby nie, to start mógłby być nawet później. Tylko, że niestety wiele maratonów przebiega miejscami przez trasy które nie mają oświetlenia.

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:46
- Życiówka w maratonie: brak
Mi się pomysł startu wieczorem jak najbardziej podoba. Nie dość, że chłodniej to jeszcze mamy cały dzień dla siebie i rodziny. Dodatkowo pracuję często w weekendy i nie mogę wystartować w wielu imprezach bo po prostu jestem w pracy. Myślę, że takich osób jest sporo bo to nie te czasy gdzie pracowało się tylko od poniedziałku do piątku. Gdyby start był wieczorem mógłbym biec. Z drugiej strony można zrobić start bardzo wcześnie rano jak to ma miejsce w imprezach ultra, np. o 4.00. Jakoś w ultra nikt nie narzeka , że start jest w nocy lub bardzo wcześnie rano. Organizatorzy też nie mają z tym problemów
5km-16:48
10km - 35:46
10km - 35:46
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
od 3 lat startuję w http://nocnasciema.com/
bieg zaczyna się o 2 w nocy-maraton i półmaraton, dekoracja jest jakoś o 7.30 rano
główne ulice są puste, oświetlone, startuje ok.1000 zawodników
z okolicznych knajp wychodzą ludzie i świetnie się bawią kibicując
do rana wszystko jest posprzątane, żeby ludzie idący do kościoła mieli już czysto
jak dla mnie najlepsza biegowa impreza w Polsce
może dlatego właśnie , że jest chłodno(wszak to już jesień) a ja lubię biegać w nocy
w niedzielę jest czas na odespanie i ewentualne dojazd do domu, czy dojście do siebie 
bieg zaczyna się o 2 w nocy-maraton i półmaraton, dekoracja jest jakoś o 7.30 rano

główne ulice są puste, oświetlone, startuje ok.1000 zawodników
z okolicznych knajp wychodzą ludzie i świetnie się bawią kibicując

do rana wszystko jest posprzątane, żeby ludzie idący do kościoła mieli już czysto

jak dla mnie najlepsza biegowa impreza w Polsce

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Pantalon, chodzi o sobotę wieczor.
- KrzysiekJ
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
- Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest
Nie jestem przekonany do takiej formy.
Po ciemku (tzn. po zachodzie słońca) nawet przy sztucznym oświetleniu, jakoś wolniej biegam i trudno mi to zmienić.
Sprawdziłem wielokrotnie biegając zimą między piątą, a siódmą rano.
Po ciemku (tzn. po zachodzie słońca) nawet przy sztucznym oświetleniu, jakoś wolniej biegam i trudno mi to zmienić.
Sprawdziłem wielokrotnie biegając zimą między piątą, a siódmą rano.
-
- Zaprawiony W Bojach
Biegałem nocne dychy i półmaratony i jest OK.
Natomiast maratony mogłyby się zaczynać o 6 albo 7 rano.
Nie widzę problemu.
Natomiast maratony mogłyby się zaczynać o 6 albo 7 rano.
Nie widzę problemu.