Komentarz do artykułu Letni maraton wieczorową porą – propozycja zmian

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Mi się pomysł oczywiście bardzo podoba. Odwodnienie (i jego konsekwencje) zawodników długo przebywających na trasie jest najczęstszą przyczyną interwencji medycznych, których w trakcie biegów rozgrywanych w lecie jesteśmy świadkami. Plus wiele innych korzyści.
Karlito
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:14
Życiówka w maratonie: 3:28:34

Nieprzeczytany post

Świetna sprawa, dobry pomysł, ale zostawmy proszę politykę z dala od biegania.
kosmiczak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42:40
Życiówka w maratonie: 3:47:03

Nieprzeczytany post

Bardzo fajny pomysł jak dla mnie. Ciekawe czy organizatorom też przypadnie do gustu. Do tej pory starty wieczorową porą były raczej czymś co miało wyróżnić bieg i nadać mu szczególnego charakteru a nie normą.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pisałem o tym już w tym roku na FB Maratonu Wrocławskiego - dostałem informację od organizatora, że "nie da się", ponieważ impreza (dekoracje etc) kończyła by się wcześnie rano. To akurat niezbyt mnie przekonuje, bo jeśli Nocny Półmaraton można zrobić o 22, to gdyby maraton zacząć o 19, to skończy się mniej więcej tak samo.

Problem tutaj jest jednak inny: nie jest prawdą, że start o 19-tej wiele pomoże, powiem więcej: elicie sporo zaszkodzi. Elita biegnąca szybo startując o 9.00 (i nawet kończąc o 11.10-11.30) ma dużo lepsze warunki, niż start o 19.00. O tej porze miasto (Wrocław) jest tak nagrzane, że kiedy we wrześniu były upały to o 19-tej nadal było 28-30 stopni w cieniu! Brak słońca niewiele zmienia, bo wszystko jest nagrzane. Do tego wszystkie prace organizacyjne do zrobienia w upale.

Nie wiem, czy nie lepszym pomysłem będzie start ok. 7.00 rano?
biegam ultra i w górach :)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Pytanie czy oświetlenie jest problemem czy nie? Bo gdyby nie, to start mógłby być nawet później. Tylko, że niestety wiele maratonów przebiega miejscami przez trasy które nie mają oświetlenia.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak zaczniesz później, to impreza by się kończyła o 4-5 rano, a organizatorzy i wolontariusze by wracali do domów później niż w Sylwestra :) Maraton nie kończy się z wbiegnięciem ostatniego zawodnika na metę.
biegam ultra i w górach :)
Awatar użytkownika
Andrzej_Witek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 31:35
Życiówka w maratonie: 2:23:32
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Po wbiegnięciu na metę we Wrocławiu w tym roku (mimo że nie temperatura mnie pokonała) pierwsze co powiedziałem do organizatorów, po ich pytaniu: jak było? To, że zdecydowanie zbyt gorąco i powinni coś z tym zrobić, bo jeżeli ja odczuwałem tak ogromne odwodnienie po niespełna 3 godzinach w tej pogodzie, to wolę nie widzieć co dzieje się z osobami na wynik w okolicy 5 godzin.
Rzuciłem, że można zacząć o 7:00, wówczas oszczędzimy przynajmniej biegających do 4:30. Odpowiedź średnio mnie przekonała: Sporo osób dojeżdża na zawody z samego rana, mieliby utrudniony udział w zawodach.

Po tak mocnym argumencie, nie dyskutowałem dłużej.
M: 2:23:32
HM: 1:08:57

ASICS Trail Team
Awatar użytkownika
PanTalon
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45:36
Życiówka w maratonie: 03:58

Nieprzeczytany post

Jako osoba biorąca udział z drugiej strony tzn. wolontariat absolutnie zgadzam się z marek84. To po pierwsze primo a po drugie primo to proszę przeanalizować sobie natężenie ruchu w niedzielę (bo rozumiem że mowa o niedzieli). Wtedy jest szczyt powrotu do domu. Żeby było jeszcze ciekawiej proponuję urządzić jakiś maraton albo połówkę wieczorkiem w ostatnią niedzielę wakacji - atrakcje murowane :bum: . No chyba że mowa o sobocie wtedy drugie primo jest nieaktualne

ściskam
Awatar użytkownika
BigRunner
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 0:41:24
Życiówka w maratonie: 3:23:45
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Pytanie czy oświetlenie jest problemem czy nie? Bo gdyby nie, to start mógłby być nawet później. Tylko, że niestety wiele maratonów przebiega miejscami przez trasy które nie mają oświetlenia.
Uważam, że brak oświetlenia na części trasy nie jest bardzo uciążliwy, na przykład ostatni Bieg Powstania Warszawskiego też był częściowo nieoświetlony i biegło się dobrze. Poza tym, chyba większość z nas w sezonie jesienno-zimowym robi przynajmniej część treningów po ciemku, więc jesteśmy raczej przyzwyczajeni - a przynajmniej tak mi się wydaje :)
bjj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:46
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mi się pomysł startu wieczorem jak najbardziej podoba. Nie dość, że chłodniej to jeszcze mamy cały dzień dla siebie i rodziny. Dodatkowo pracuję często w weekendy i nie mogę wystartować w wielu imprezach bo po prostu jestem w pracy. Myślę, że takich osób jest sporo bo to nie te czasy gdzie pracowało się tylko od poniedziałku do piątku. Gdyby start był wieczorem mógłbym biec. Z drugiej strony można zrobić start bardzo wcześnie rano jak to ma miejsce w imprezach ultra, np. o 4.00. Jakoś w ultra nikt nie narzeka , że start jest w nocy lub bardzo wcześnie rano. Organizatorzy też nie mają z tym problemów
5km-16:48
10km - 35:46
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

od 3 lat startuję w http://nocnasciema.com/
bieg zaczyna się o 2 w nocy-maraton i półmaraton, dekoracja jest jakoś o 7.30 rano :oczko:
główne ulice są puste, oświetlone, startuje ok.1000 zawodników
z okolicznych knajp wychodzą ludzie i świetnie się bawią kibicując :hahaha:
do rana wszystko jest posprzątane, żeby ludzie idący do kościoła mieli już czysto :oczko:
jak dla mnie najlepsza biegowa impreza w Polsce :-) może dlatego właśnie , że jest chłodno(wszak to już jesień) a ja lubię biegać w nocy :oczko: w niedzielę jest czas na odespanie i ewentualne dojazd do domu, czy dojście do siebie :usmiech:
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Pantalon, chodzi o sobotę wieczor.
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

Nie jestem przekonany do takiej formy.

Po ciemku (tzn. po zachodzie słońca) nawet przy sztucznym oświetleniu, jakoś wolniej biegam i trudno mi to zmienić.

Sprawdziłem wielokrotnie biegając zimą między piątą, a siódmą rano.
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Biegałem nocne dychy i półmaratony i jest OK.
Natomiast maratony mogłyby się zaczynać o 6 albo 7 rano.
Nie widzę problemu.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ