Biegnij Warszawo 2016

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Wystartowali, biegną, pozdrowienia z trasy. :)
PKO
biegacz999
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Przede wszystkim rzuca się w oczy z roku na rok coraz niższa frekwencja na mecie. Jak dobrze pamiętam w roku 2013 bieg ukończyło powyżej 12 tysięcy osób, w tym roku 8 tysięcy. Jakie wnioski z tego faktu płyną? Tym bardziej, że coraz więcej ludzi biega.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

A jakie wnioski z tego, że Maraton Warszawski też ma mniejszą frekwencję?
Jakie wnioski z tego, że w Orlen Warsaw Marathon w biegu na 10 km w tym roku też była niższa frekwencja?
Czekam na Twoje wnioski.
kermit01
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem jest po prostu coraz więcej biegów i frekwencja sie rozkłada. Osobiście biegłem w półmaraton praski, 5 w PZU i RW juz mi sie nie chciało, zwłaszcza, ze wszystkie 3 biegi były w ciagu prawie 1 miesiąca.
biegacz999
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:A jakie wnioski z tego, że Maraton Warszawski też ma mniejszą frekwencję?
Jakie wnioski z tego, że w Orlen Warsaw Marathon w biegu na 10 km w tym roku też była niższa frekwencja?
Czekam na Twoje wnioski.
Oprócz Maratonu Warszawskiego był bieg towarzyszący na 5 km (pakiet startowy również był drogi). Na Orlenie były również dwa dystanse (maraton ukończyło 6591, a bieg na 10 km 9366, czyli blisko 17 tysięcy uczestników, mało?). Do tego było bardzo zimno, co zapewne wystraszyło wielu zapisanych do uczestnictwa w biegu na 10 km podczas Orlenu. Ale pakiety startowe raczej drogie nie były, w przeciwieństwie do Biegnij Warszawo. 89 zł za bieg na 10 km, to stosunkowo za dużo. Nowi biegacze, którzy rozpoczynają przygodę ze startami, jeszcze się nabiorą na cenę pakietu 89 zł, ale osoby, które mają wiedzę na temat innych biegów, zdają sobie sprawę, że płacenie tak dużej kwoty za pakiet startowy, to przesada. Obiektywnie podchodźmy do sprawy. Domyślam się, że organizator Biegnij Warszawo wykupił reklamę na Bieganie.pl i trzeba pisać same pozytywy, w takim przypadku.
kermit01
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Wydaje mi sie, ze można przeboleć te 20-30 zł więcej raz w roku i jednak wziąć udział w fajnym biegu. Tak, jest drożej ale bez przesady.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Biegacz. Nie wykupił reklamy, tylko Bieganie.pl jest patronem medialnym tego biegu (od zarania). Nie kitujemy, że Biegnij Warszawo jest najlepsze itd. Biegów jest dużo, tańsze i droższe. Nie wiem dlaczego mają się nabrać lub nie? Cena jest jakoś ukryta? Zawoalowana?
Fitfot
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 49,36

Nieprzeczytany post

U nas znajdziecie zdjęcia z wczorajszej imprezy. Tradycyjnie możecie się szukać po numerach (choć polecamy przejrzeć całość, bo nie wszystkie numery dało się wyłapać).

Jeśli macie swoje zdjęcia też możecie je do nas wrzucić - idea jest taka, żeby wszystkie zdjęcia dostępne były dla wszystkich w jednym miejscu :)

http://fitfot.link/biegnijwwa2016
Rychoking
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 36:28
Życiówka w maratonie: 2:49:56

Nieprzeczytany post

Biegnij Warszawo ... a jak ktoś nie z Warszawy? ... wydaje się słabe marketingowo - spotkałem się z takim odbiorem tej imprezy, że to tylko dla Warszawki :taktak:
zachar
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:40:30
Życiówka w maratonie: 03:38:58

Nieprzeczytany post

Rychoking pisze:Biegnij Warszawo ... a jak ktoś nie z Warszawy? ... wydaje się słabe marketingowo - spotkałem się z takim odbiorem tej imprezy, że to tylko dla Warszawki :taktak:
Nie tylko. Ja nie jestem z Warszawy, nie mieszkam w Warszawie, a kilka razy biegłem w tym biegu.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Rychoking pisze:Biegnij Warszawo spotkałem się z takim odbiorem tej imprezy, że to tylko dla Warszawki :taktak:
Coś w tym jest, to jest na pewno bieg z którym Warszawiacy sie jakos identyfikują (chyba?) i trudno jest to przekazac. Ale inne dyszki w Warszawie czy w Kraju chyba mają podobnie.
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

Ja w tym roku biegłem w Kozienicach w sobotę, w BW w niedzielę nie brałem udziału.

Co do kosztów to może mają znaczenie, ale np. dyszka w Kozienicach kosztowała 25 zł, ale benzyna, żeby tam dojechać (200 km w obie strony), to ok. 60 zł, fajnie, że nie trzeba było brać hotelu.
Czyli de facto dyszka w Kozienicach kosztowała mnie 85 zł oraz 3 h jazdy samochodem w sobotę (co też jest kosztem).

Fajnie, gdyby Ci, którzy pomstują na BW czasami pomysleli odrobinę, podrapali się w głowę i przeanalizowali wszystkie za i przeciw.

Przyznaję, że trasa w Kozienicach jest szybka, jest mało ludzi na trasie, lepiej się biega na życiówkę, ale ile osób tak naprawdę zbliża się do tej granicy 40/10, czy może 35/10, że potrzebuje szybkiej, płaskiej trasy ?

p. krunner
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

krunner pisze:Ja w tym roku biegłem w Kozienicach w sobotę, w BW w niedzielę nie brałem udziału.

Co do kosztów to może mają znaczenie, ale np. dyszka w Kozienicach kosztowała 25 zł, ale benzyna, żeby tam dojechać (200 km w obie strony), to ok. 60 zł, fajnie, że nie trzeba było brać hotelu.
Czyli de facto dyszka w Kozienicach kosztowała mnie 85 zł oraz 3 h jazdy samochodem w sobotę (co też jest kosztem).
Słuszna koncepcja, ale z drugiej strony zauważ, że masz taki wybór bo biegów jest więcej niż kiedyś + informacje o nich są rozpowszechnione. Da się przed biegiem w miare łatwo dowiedzieć, jaka jest trasa (mapa), czy ma atest, ile osób biegnie etc.
krunner pisze:Fajnie, gdyby Ci, którzy pomstują na BW czasami pomysleli odrobinę, podrapali się w głowę i przeanalizowali wszystkie za i przeciw.

Przyznaję, że trasa w Kozienicach jest szybka, jest mało ludzi na trasie, lepiej się biega na życiówkę, ale ile osób tak naprawdę zbliża się do tej granicy 40/10, czy może 35/10, że potrzebuje szybkiej, płaskiej trasy ?
Moim zdaniem tu nie chodzi tylko o łatwą i szybką trasę, bo jeśli ktoś nieco wolniejszy chce poprawić życiówkę stosunkowo niewiele (np. z 50 minut na 49:30) to bieg w kilkutysięcznym tłumie może mu to po prostu uniemożliwić. Raz, że można dużo łatwiej przestrzelić pierwsze kilometry (i tu jest już po życiówce), a dwa że może być w druga stronę: zwolnienia/"korki"/zwężenia na trasie - potem nerwówka i gonienie...
Moim zdaniem w dużych biegach zdecydowanie łatwiej pobiec zawodnikom szybkim, bo po pierwsze większe prawdopodobieństwo uformowania się szybkiej grupki (nawet 2-3 osoby biegnąc podobnie, a wiadomo - w grupie łatwiej), a po drugie startując z przodu sporo z nich może lecieć swoje przez nikogo nie niepokojona. Założe się, że w rzeczonych Kozienicach na - przykładowo - 45 minut było zdecydowanie łatwiej pobiec niż w Biegnij Warszawo.
biegam ultra i w górach :)
Robert
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

krunner pisze:Fajnie, gdyby Ci, którzy pomstują na BW czasami pomysleli odrobinę, podrapali się w głowę i przeanalizowali wszystkie za i przeciw.
Poza organizatorem, ktory robi na tym pieniadze (z podanych tutaj informacji, same bilety przyniosly ponad 700 tys. PLN + dodatkowo srodki od sponsorow), trudno znalezc mi jakiekolwiek obiektywne plusy takiej imprezy, z punktu widzenia mieszkancow.

W sumie, to chyba nie wiem, po co biora w niej udzial uczestnicy. W to samo niedzielne przedpoludnie rowniez bieglem ok. 10 km (krotki fragment nawet styczny z BiegW-wo), i dostrzegam wylacznie plusy mojej wersji, czyli biegania po chodniku / ogrodkach dzialk. / parku:
- brak tloku;
- lepsza nawierzchnia;
- wychodze kiedy chce, a nie wg zegarka organizatora;
- za darmo.

Moze dla pewnej grupy ścigantów, ktorych ekscytuje koncept "zycowek", takie asfaltowe eventy maja sens - ale ze zdjec widac, ze bralo w tym udzial rowniez sporo ludzi grubych / otylych. Rozumiem ze bieganie samo w sobie daje sporo radosci - ale po co pchaja sie na asfalt warszawskich ulic? Nie wiem...

Widzialem tez informacje o tym evencie na stronie tvn24.pl (czyli medium wyraznie "pro-lemingowe", ktoremu raczej nie mozna zarzucic skrzywienia redaktora Zdorta) - komentarze byly niemal wylacznie negatywne. I moge to bardzo zrozumiec - jesli ktos mieszka w centrum W-wy, np. przy Czerniakowskiej, to jesienia CO TYDZIEN zamykuja mu w niedziele ulice, utrudniajac dojazd do mieszkania, bo jakas spolka potrzebuje zarobic, to na pewno szlag go trafia z powodu tej zabawy.
tgal
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

"Bieg Niepodległości chyba z powodu obudowy patriotycznym klimatem też sprawia wrażenie uczczenia jakiejś narodowej tragedii i zabawa wydaje sie niestosowna".

Rocznica odzyskania niepodległości jako "jakaś narodowa tragedia" - to dosyć odważne stwierdzenie, a przede wszystkim kompromitujące autora. Proponuję skupić się na pisaniu wyłącznie o bieganiu, bo przytoczony fragment jest wyjątkowo słaby.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ