Trasa Biegu Niepodległości w W-wie
- Jarro
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Pomiaru dokonałem przy użyciu licznika rowerowego oraz GPS-u.
Na zmierzonym uprzednio / taśmą 100 metrowa / odcinku 1 km sprawdziłem sprzęt. Oba urządzenia zanotowały błąd 1 metra. Trasę zacząłem mierzyć od zegara umieszczonego po prawej stronie od linii startu.
Wszystkie pełne kilometry oznaczyłem na wewnętrznej stronie krawężnika po prawej stronie jezdni, zgodnie z kierunkiem biegu.
1 km - 3 latarnie przed ul. Świętokrzyską.
2 km - Plac Trzech Krzyży uliczka przed kościołem, oznaczenie krawężnika wyjątkowo po lewej stronie.
3 km - Al. Ujazdowskie, przystanek autobusowy przed Ministerstwem Sprawiedliwości
4 km - zbieg za Belwederem, na wysokości 6-tego drzewa po lewej stronie.
5 km - ul. Belwederska ok.15 metrów przed skrzyżowaniem z ul. Promenady
6 km. - ul. Sobieskiego 93 , ok. 20 m za bramą wejściową Ogródków Działkowych
7 km - ul. Sobieskiego ok. 30 metrów przed skrzyżowaniem z ul. Mangalia / widoczny napis OPEL na równoległym budynku/
8 km - ul. Sobieskiego 4-ta latarnia za skrzyżowaniem z ul.Bonifacego
9 km - 10 metrów od dalszego szczytu niskiego pawilonu Insytutu Neurologii
10 km - kilka metrów przed skrzyżowaniem ze światłami, po prawej widoczny mostek.
Meta - w/g licznika rowerowego 11 km
w/g GPS 10 960
Wnioski: do pomiaru tras na w odkrytym terenie wystarczy dobry GPS i samochód. Duża oszczędność czasu i energii potrzebnej do pedałowania.
Dla potrzeb biegaczy można chyba przyjąć długość trasy 11 km.
Na zmierzonym uprzednio / taśmą 100 metrowa / odcinku 1 km sprawdziłem sprzęt. Oba urządzenia zanotowały błąd 1 metra. Trasę zacząłem mierzyć od zegara umieszczonego po prawej stronie od linii startu.
Wszystkie pełne kilometry oznaczyłem na wewnętrznej stronie krawężnika po prawej stronie jezdni, zgodnie z kierunkiem biegu.
1 km - 3 latarnie przed ul. Świętokrzyską.
2 km - Plac Trzech Krzyży uliczka przed kościołem, oznaczenie krawężnika wyjątkowo po lewej stronie.
3 km - Al. Ujazdowskie, przystanek autobusowy przed Ministerstwem Sprawiedliwości
4 km - zbieg za Belwederem, na wysokości 6-tego drzewa po lewej stronie.
5 km - ul. Belwederska ok.15 metrów przed skrzyżowaniem z ul. Promenady
6 km. - ul. Sobieskiego 93 , ok. 20 m za bramą wejściową Ogródków Działkowych
7 km - ul. Sobieskiego ok. 30 metrów przed skrzyżowaniem z ul. Mangalia / widoczny napis OPEL na równoległym budynku/
8 km - ul. Sobieskiego 4-ta latarnia za skrzyżowaniem z ul.Bonifacego
9 km - 10 metrów od dalszego szczytu niskiego pawilonu Insytutu Neurologii
10 km - kilka metrów przed skrzyżowaniem ze światłami, po prawej widoczny mostek.
Meta - w/g licznika rowerowego 11 km
w/g GPS 10 960
Wnioski: do pomiaru tras na w odkrytym terenie wystarczy dobry GPS i samochód. Duża oszczędność czasu i energii potrzebnej do pedałowania.
Dla potrzeb biegaczy można chyba przyjąć długość trasy 11 km.
Jarro
- Jarro
- Stary Wyga
Oznaczenia kilometrów na wewnętrznej stronie krawężnika w kolorze zielonym. Zielony symbolizować ma nadzieję biegaczy na prawidłowe oznaczenie trasy w przyszłym roku.
Jarro
- Jarro
- Stary Wyga
Przepraszam, ale zapomniałem o najważniejszym. Chciałem podziękować Darkowi, zwanemu Darro, który z narażeniem kieszeni i być może życia wypożyczył w swojej firmie GPS-a. Darro - dziękuję za zaufanie.
Jarro
- stonoga
- Zaprawiony W Bojach
No to mamy zagadkę skąd te dodatkowe 200 metrów podawane od lat w programie biegu. Podanie odległości z dokładnością do 200 metrów sugeruje dokonanie dokładnego pomiaru przed laty. Może się kiedyś ujawni ten tajemniczy mierniczy i opowie jak to było.
Dlaczego mam wiecej nóg niż mózgów ???
- Janek
- Zaprawiony W Bojach
Jarro, moje wyrazy uznania za Twój wysiłek. Pomiar długości trasy i podawanie jej długości zgodnie z prawdą to fundament imprezy biegowej. Ja na przykład postanowiłem nie jeździć już w tym roku na oddalone od Warszawy biegi jeśli nie mam pewności, że trasa biegu jest dokładnie zmierzona. Tak więc mimo niewątpliwych walorów żegnajcie Stoczku Łukowski, Trzemeszno i inni niedokładnie w zeszłym roku zmierzeni...
Największym zagrożeniem dla człowieczeństwa jest zwarta większość [i](H. Ibsen)[/i]
[url=http://www.maratonypolskie.pl][b]Maratony Polskie[/b][/url]
- Jarro
- Stary Wyga
W sprawie GPS-a trzeba pytać Darro. Może napisze coś dokładniej, bo ja jestem zielony. Wiem tylko, że nie była to wersja z supermarketu.
Powtarzam - na zmierzonym stalową, 100 metrową taśmą odcinku 1 km, w odkrytym terenie zanotował błąd 1 metra, czyli 0,1 procenta. Chyba nieżle ?. Mój licznik rowerowy SIGMA, tamże wyskalowany, również błąd 0,1 proc.
Wierzę w licznik rowerowy trochę bardziej, bo na Krakowskim Przedmieściu, Nowym Świecie, w Alejach Ujazdowskich było trochę obustronnej zabudowy co mogło wpłynąć na zmniejszenie dokładności pomiaru urządzenia. W lesie Kabackim wysokie drzewa sprawiły, że ten sam GPS skrócił 10 km trasę mierzoną niegdyś tą samą taśmą o około 270 metrów.
Pewnie przynudzam, ale to tylko dla tych, którzy biegają z zegarkiem.
Powtarzam - na zmierzonym stalową, 100 metrową taśmą odcinku 1 km, w odkrytym terenie zanotował błąd 1 metra, czyli 0,1 procenta. Chyba nieżle ?. Mój licznik rowerowy SIGMA, tamże wyskalowany, również błąd 0,1 proc.
Wierzę w licznik rowerowy trochę bardziej, bo na Krakowskim Przedmieściu, Nowym Świecie, w Alejach Ujazdowskich było trochę obustronnej zabudowy co mogło wpłynąć na zmniejszenie dokładności pomiaru urządzenia. W lesie Kabackim wysokie drzewa sprawiły, że ten sam GPS skrócił 10 km trasę mierzoną niegdyś tą samą taśmą o około 270 metrów.
Pewnie przynudzam, ale to tylko dla tych, którzy biegają z zegarkiem.
Jarro
-
- Zaprawiony W Bojach
dzieki Jarro.
Pozostaje tylko żałować, że nie przed zawodami, bo wtedy kilku nawiedzonych biegaczy takich jak ja mogliby kontrolować tempo.
Pozostaje tylko żałować, że nie przed zawodami, bo wtedy kilku nawiedzonych biegaczy takich jak ja mogliby kontrolować tempo.
ENTRE.PL Team
- Janek
- Zaprawiony W Bojach
Ale już wiemy i za rok będzie jak znalazł. Jarro, to w końcu jaka jest długość kabackiej pętli?
Największym zagrożeniem dla człowieczeństwa jest zwarta większość [i](H. Ibsen)[/i]
-
- Zaprawiony W Bojach
Janek, pozwól, że spytam - czy "nie korzystam z taksówek" w stopce twoich wiadomości jest manifestacją przeciwko ograniczaniu przez wykonujących ten zawód ludzi swobód obywatelskich w postaci blokad, czy poparciem wprowadzenia kas fiskalnych, czy może opowiadasza się za przemieszczaniem na własnych nogach?
ENTRE.PL Team
- Jarro
- Stary Wyga
Paweł, zmierzyć trasę, opisać, zaznaczyć i poinformować organizatora to za mało. Trzeba jeszcze zrobić tablice i właściwie poustawiać. Wyślę im to na Rozbrat, a efekty poznamy za rok.
Jarro