Komentarz do artykułu Trasa ORLEN Warsaw Marathon z szansą na kolejny rekord!

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Już myślałem, że w ramach eksperymentu, po raz pierwszy w historii trasa nie będzie znana zawodnikom przed biegiem i będzie dla nich do końca niespodzianką. :)
łowca
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Z punktu widzenia mieszkańca Warszawy - znów są miejsca, całe osiedla, które są odcinane na amen, które nie mają alternatywnego dojazdu. Żadnego. I organizatorzy o tym, wiedzą, i uparcie wyznaczają trasę w ten sam sposób.

Bo że maraton to blokada połowy miasta i utrudnienie ruchu - trudno. Przeboleje się, pod warunkiem zapewnienia jakiejkolwiek możliwości dojazdu do domu, jakiejkolwiek trasy alternatywnej. A na pokazanej dziś trasie w kilku miejscach organizator się o to nie zatroszczył.
... bo ja muszę być w ruchu, słyszeć wiatru świst w uchu ...

Obrazek
joseph
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:38:05
Życiówka w maratonie: 03:06:59

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Już myślałem, że w ramach eksperymentu, po raz pierwszy w historii trasa nie będzie znana zawodnikom przed biegiem i będzie dla nich do końca niespodzianką. :)
Ktoś się wysypał w biurze organizacyjnym. Nikomu nie można już wierzyć ;)
Czy ta trasa różni się w czymkolwiek od ubiegłorocznej? Na pierwszy rzut oka nie, ale ja nie jestem Warszawiak, więc coś mi mogło umknąć. Ktoś mógłby mnie oświecić?
zoraw9
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 32.43

Nieprzeczytany post

W ubiegłym roku trasa nie prowadziła przez Stare Miasto i podbieg na 4 km na ulicy Sanguszki, podbieg był na ul. Spacerowej na 7 km, czyli różni się w pierwszej części trasy.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ale trochę Jarek wszystkich przetrzymaliscie. ;)
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

łowca pisze:Z punktu widzenia mieszkańca Warszawy - znów są miejsca, całe osiedla, które są odcinane na amen, które nie mają alternatywnego dojazdu. Żadnego. I organizatorzy o tym, wiedzą, i uparcie wyznaczają trasę w ten sam sposób.

Bo że maraton to blokada połowy miasta i utrudnienie ruchu - trudno. Przeboleje się, pod warunkiem zapewnienia jakiejkolwiek możliwości dojazdu do domu, jakiejkolwiek trasy alternatywnej. A na pokazanej dziś trasie w kilku miejscach organizator się o to nie zatroszczył.
Po wielokrotnym rozpatrywaniu tego tematu doszedłem do wniosku (to jest moje zdanie i nie nadaję mu "jedyniesłuszności"), że to za bardzo nie powinno obchodzić organizatora. To powinno interesować wynajmującego drogę (miasto). To miasto ma zapewniać Ci na codzień dojazd na osiedle i ma to robić też w dzień biegu i to miasto nie powinno się zgadzać na taką trasę. Prestensje (za pewne słuszne) trzeba raczej kierować do miasta, nie do organizatorów.
Krzysiek
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:21:47

Nieprzeczytany post

Trasa bardzo mi odpowiada. Podbieg na Sanguszki to nie Spacerowa. Moim zdaniem lżejszy. Dodatkowo po 36 km jest długa prosta i nie kluczy się tak po Solcu. Szeroko i prosto. Generalnie dużo długich prostych.
zoraw9
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Ale trochę Jarek wszystkich przetrzymaliscie. ;)
Adam pamiętajmy, że nie wszystko od organizatora zależy, bo jakby tylko od organizatora zależało, to trasa podana by była nawet dzień po edycji ubiegłorocznej.
łowca
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Buniek pisze:
łowca pisze:Z punktu widzenia mieszkańca Warszawy - znów są miejsca, całe osiedla, które są odcinane na amen, które nie mają alternatywnego dojazdu. Żadnego. I organizatorzy o tym, wiedzą, i uparcie wyznaczają trasę w ten sam sposób.

Po wielokrotnym rozpatrywaniu tego tematu doszedłem do wniosku (to jest moje zdanie i nie nadaję mu "jedyniesłuszności"), że to za bardzo nie powinno obchodzić organizatora. To powinno interesować wynajmującego drogę (miasto). To miasto ma zapewniać Ci na codzień dojazd na osiedle i ma to robić też w dzień biegu i to miasto nie powinno się zgadzać na taką trasę. Prestensje (za pewne słuszne) trzeba raczej kierować do miasta, nie do organizatorów.
W sumie to niegłupia myśl :D zadam odpowiednim organom miasta pytanie, jak wyjechać z kilku miejsc w dniu maratonu :D
... bo ja muszę być w ruchu, słyszeć wiatru świst w uchu ...

Obrazek
zoraw9
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

łowca pisze:
Buniek pisze:

W sumie to niegłupia myśl :D zadam odpowiednim organom miasta pytanie, jak wyjechać z kilku miejsc w dniu maratonu :D
Nie da się wytyczyć trasy biegu na dystansie 42 km 195 metrów bez utrudniania wjazdów i wyjazdów jakiejś części mieszkańców dzielnic po których prowadzi trasa. Zawsze można zostawić samochód kilka metrów dalej od trasy i problem będzie rozwiązany. Trasa Orlen Warsaw Marathon jest tak skonstruowana, aby w jak najmniejszym stopniu utrudniać się w dniu maratonu poruszania się po Warszawie. Dlatego większa część trasy prowadzi wzdłuż metra, dlatego trasa nie przecina linii tramwajowych, dlatego prowadzi tylko jednym pasem ruchu po ulicy Puławskiej i Czerniakowskiej, a 2 pozostałe przeznaczone są dla ruchu.
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:21:47

Nieprzeczytany post

łowca, zastanawiam się czy to przypadek, że usunąłeś ze swojej stopki link do "Biegam dobrze" a więc do programu robionego przez konkurencję Orlenu? Znudziła Ci się, czy chcesz być bardziej "obiektywny"
Zapytaj może przy okazji odpowiednie organy czy trasa MW we wrześniu też będzie poprowadzona w taki sposób, że z niektórych miejsc nie da się wyjechać. Jakoś nie pamiętam twojej aktywności w wątku po ogłoszeniu trasy MW 2015 a było parę miejsc gdzie był problem z wyjazdem.
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

łowca pisze:
Buniek pisze:

Jak procesja Bożego Ciała to też latasz po kościołach i demonstrujesz swój sprzeciw?
Awatar użytkownika
Bacio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:09
Życiówka w maratonie: 5:12:13

Nieprzeczytany post

zoraw9 pisze:Nie da się wytyczyć trasy biegu na dystansie 42 km 195 metrów bez utrudniania wjazdów i wyjazdów jakiejś części mieszkańców dzielnic po których prowadzi trasa.
Utrudnienie a uniemożliwienie wyjazdu to jednak jest różnica.
zoraw9
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

To analizujemy, którym osiedlom uniemożliwia się wyjazd w czasie Orlen Warsaw Marathon? Widzę, że niektórzy upominali się o trasę OWM, aby móc wylać swoje żale :spoko:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ