25. Bieg Powstania Warszawskiego już w tę sobotę!
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Skomentuj artykuł 25. Bieg Powstania Warszawskiego już w tę sobotę!
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Pisałem juz w zeszłym roku, że uważam, upamiętnianie Powstania Warszawskiego poprzez organizację biegu masowego za nieporozumienie. Ale polecam w tym tekście wszystkim bardzo ciekawy fragment, obrazek opisujący w jakich miejscach przez które wiedzie trasa biegu co działo się w trakcie powstania. Napisane przez Pana Juliusza Kuleszę.
- Bacio
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 55:09
- Życiówka w maratonie: 5:12:13
Pompatyczne świętowanie takich rocznic - np. defilady i wspomnienia weteranów - nie spotka się z zainteresowaniem młodzieży.Adam Klein pisze:uważam, upamiętnianie Powstania Warszawskiego poprzez organizację biegu masowego za nieporozumienie
I rozumiem, że dla wielu osób niestosowne jest łączenie pamiątki cierpienia z zabawą biegową, ale w takiej sytuacji - moim zdaniem - priorytetem jest zapewnienie ciągłości wiedzy historycznej. Liczę, że wiele młodych osób przychodzi na bieg ("bo to kolejny bieg w Warszawie"), a wychodzi z informacją co to było Powstanie i że w ogóle ono miało miejsce.
Ja sam dzięki BPW dowiedziałem się m. in. o historii PASTy.
1. Tu trochę o biegomarszowaniu... www.biegomarsz.pl
2. A to mój blog biegowy
->>> 3. Tu KLIK na komentarze do mojego bloga biegowego <<<-
Pozdrawiam, Bacio - Może ostatni, ale na mecie!
2. A to mój blog biegowy
->>> 3. Tu KLIK na komentarze do mojego bloga biegowego <<<-
Pozdrawiam, Bacio - Może ostatni, ale na mecie!
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
No cóż, to może jednak to ma sens którego nie doceniałem. Mam nadzieję, że nie byłeś wyjątkiem.Bacio pisze:Ja sam dzięki BPW dowiedziałem się m. in. o historii PASTy.
- radslo1
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:53
- Życiówka w maratonie: 3:21:47
Adam, upamiętnienie Powstania przez taki bieg ma sens. Naprawdę! Jest to jedna z niewielu okazji gdzie śpiewa się Rotę (5km) oraz Hymn (10km). Jest to niesamowita demonstracja patriotyzmu gdy tyle tysięcy osób śpiewa patriotyczne pieśni. Tylko taki mały apel - zdejmijmy czapki i inne nakrycia głowy jak śpiewamy. Nie wszyscy to wiedzą
. To piękny bieg. Nie wiem czy nie najpiękniejszy w Warszawie. Odkąd biegam staram się wziąć w nim udział.

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Ja go celowo unikam, bo mnie jakoś razi to połączenie i nawet nie wiedziałem, że taki jest wstęp ale rozumiem. Tak czy inaczej ciekawy jest ten opis trasy.radslo1 pisze:Adam, upamiętnienie Powstania przez taki bieg ma sens. Naprawdę! Jest to jedna z niewielu okazji gdzie śpiewa się Rotę (5km) oraz Hymn (10km). Jest to niesamowite gdy tyle tysięcy osób śpiewa patriotyczne pieśni. Tylko taki mały apel - zdejmijmy czapki i inne nakrycia głowy jak śpiewamy. Nie wszyscy to wiedzą. To piękny bieg. Nie wiem czy nie najpiękniejszy w Warszawie. Odkąd biegam staram się wziąć w nim udział.
- MEL.
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:56
- Życiówka w maratonie: 3:43
- Kontakt:
A ja uważam, że to bardzo dobry pomysł. Co prawda dziwi mnie, gdy takie historyczne imprezy mają jakieś wartościowe nagrody i potem przyjeżdżają zagraniczni biegacze, aby je zdobyć, a historii nie znają wcale i w ogóle się nie orientują o co w tym chodzi. Dlatego np. pierścień z orłem jako nagroda w BN jest OK, ale kasa już nie za bardzo.Adam Klein pisze:Pisałem juz w zeszłym roku, że uważam, upamiętnianie Powstania Warszawskiego poprzez organizację biegu masowego za nieporozumienie. Ale polecam w tym tekście wszystkim bardzo ciekawy fragment, obrazek opisujący w jakich miejscach przez które wiedzie trasa biegu co działo się w trakcie powstania. Napisane przez Pana Juliusza Kuleszę.
Naprawdę chciałabym, aby narodowcy przyszli na bieg i trochę się poruszali w tłumie razem z innymi, niż organizowali jakieś burdy i niszczyli miasto.
Podobają mi się materiały dołączone do pakietu startowego. Nie wiem czy jestem patriotką, ale w BN i BPW startuję chętnie - podoba mi się też organizacja i nastrój tych biegów. Na te biegi specjalnie ze Śląska przyjeżdża także mój tato.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
MEL, ale to jest wg mnie co innego. Bieg Niepodległości - uczczenie jednak radosnego momentu - dlaczego nie płacić kasy? Co innego Bieg POwstania.
- sundinn
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 40:26
- Życiówka w maratonie: 3:14:57
Moim zdaniem organizatorzy tym razem nie poradzili sobie ze zmieszczeniem na 5 kilometrowym kółku tak dużej ilości biegnących. Biegnąc na 10 km dośc szybko dogoniliśmy biegaczy biegnących na 5 km i nie był to jeszcze tak duży problem jak ten który zaczął się na drugim okrążeniu. Tam bowiem spotkaliśmy się z ostatnią falą biegaczy na 10 km którzy dopiero co rozpoczeli swój bieg. Dla tych biegnących nieco szybciej od pozostałych kolegów i koleżanek biegaczy pozostało bardzo mało miejsca do wyprzedzania. Nie jest to winą biegaczy z dalszych stref startowych, że z nimi pokonywaliśmy drugie kółko i mam nadzieję, że organizatorzy pomyślą jak lepiej zorganizować strefy startu w przyszłym roku. Na plus pomysł z pałeczkami do przekazywania wśród biegnących.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Jak czytam, to raczej jak co roku nie dali rady, chociaż oczywiście zależy jak ktoś ten bieg potraktował.Szopp pisze:Bieg powstania warszawskiego za mną, organizatorzy jak co roku dali rade, atmosfera też fajna
- MEL.
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:56
- Życiówka w maratonie: 3:43
- Kontakt:
Organizacja OK, ja tam się nie przyczepiam do niczego, ale też nie biegłam na życiówkę.
Moim zdaniem przy takiej liczbie uczestników to w ogóle słaby pomysł, aby 10 km biec na 2 pętlach, bo duble zawsze będą i zawsze będą nieudane. A z biegiem na 5 km to po prostu trzeba sobie poradzić tak, aby start był 30-40 minut przed dychą, a nie 20.
Moim zdaniem przy takiej liczbie uczestników to w ogóle słaby pomysł, aby 10 km biec na 2 pętlach, bo duble zawsze będą i zawsze będą nieudane. A z biegiem na 5 km to po prostu trzeba sobie poradzić tak, aby start był 30-40 minut przed dychą, a nie 20.
- YorickG
- Wyga
- Życiówka na 10k: 0:49:54
- Życiówka w maratonie: brak
Strategia pseudo "VIPa" na bieg. Takie podejście tłumaczy zamieszanie na trasie. Księżniczce nie chciało się czekać a jest taka boska.
https://www.facebook.com/13517842651665 ... cation=ufi
https://www.facebook.com/13517842651665 ... cation=ufi
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
5k: 0:23:07 - Warsaw Track Cup
10k: 0:46:34 - VII Bieg GPW - Mokotów
HM: 1:48:11 - II BMW Półmaraton Praski 2015
10k: 0:46:34 - VII Bieg GPW - Mokotów
HM: 1:48:11 - II BMW Półmaraton Praski 2015