Maraton Podhalański 26.07.2015 (Nowy Targ -> Zakopane)

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
Bacio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:09
Życiówka w maratonie: 5:12:13

Nieprzeczytany post

Po raz pierwszy ma zostać zorganizowany w tym roku Maraton Podhalański z Nowego Targu do Zakopanego.
Z różnych powodów ten bieg mnie bardzo interesuje.

Organizatorzy w regulaminie podają "Zawodnicy biorący udział w Maratonie pokonują ok. 900 metrów przewyższenia w trakcie podbiegów i ok. 650 metrów zbiegając.".

Czy ktoś jest w stanie określić jak to się ma do płaskiego maratonu? Organizatorzy określają limit czasu na 7h i nie wiem, czy to wynika z trudów trasy czy chęci większej liczby biegaczy.

Zupełnie nie mam pojęcia czy to 900m/650m to jest masakra w porównaniu do biegów płaskich, czy też np. "utrudnienie na poziomie średnio 10s/km".

W Wituni miałem wzrost wysokości 275m/spadek 275m i nie poczułem tych wzniesień w ogóle.
Ala na Orlenie było 21m/36m i "zauważyłem" dwa podbiegi, chociaż nie czułem aby miały wpływ na tempo.
PKO
Sghjwo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52 min
Życiówka w maratonie: 4:15:12

Nieprzeczytany post

To chyba zalezy tez jak stromo bedzie.
Awatar użytkownika
Bacio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Znalazłem profil trasy: http://maratonpodhalanski.pl/trasa/

Obrazek

Czy teraz ktoś jest w stanie porównać taki bieg do biegu płaskiego na takim samym dystansie?

Są jeszcze 3 miesiące treningu...
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Półmaraton górski o sumie podbiegów ok 1000m to już bardzo trudny bieg moja żona pobiegła taki o 30 min poniżej czasu na płaskiej połówce, płaski maraton biega poniżej 3,30 czyli taki prawdopodobnie pobiegła by około 4.30, słabszy biegacz powinien do tego doliczyć sobie jeszcze trochę więcej, lepszy mniej. To są rachunki na bardzo mniej więcej bo bieg górski niesie dodatkowe trudności techniczne niemniej w skali czasu uważam je za mało istotne i mieszczące się w szerokim rachunku błędów, na to też może rzutować jakość podbiegów wiec ja bym to jeszcze widział +- 30 min dodatkowo. Do tego należy pamiętać, że im trudniejsza trasa tym większy wpływ warunków na wynik i to też może robić sporo rozrzut. Nie da się dokładnie odpowiedzieć na twoje pytanie, to da się co najwyżej oszacować.No i problemy taktyczne mogą również tu mnożyć straty bardziej niż na łatwej trasie, biegłem kiedyś maraton z końcówką z bardzo ciężkimi i stromymi podbiegami i mimo, że to było pierwsze 5% biegnących to na ostatnich 5 kmach większość ludzi te strome podbiegi wolno szła, zakładam, ze w słabszym przedziale wynikowym szli wszyscy - a takie marsze mocno zmieniają czas. Sporo zmiennych
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Awatar użytkownika
Bacio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@mihumor - dziękuję za ciekawą i bardzo dla mnie cenną wypowiedź

Ja marszem po płaskim zrobiłem 42km w 6h30 - zupełnie bez jakiegokolwiek biegu i bez patrzenia na zegarek. W zasadzie to był spacer, a nie marsz.

Tutaj jest mocno pod górkę, ale za to limit czasu 7h.
Nie wiem, jak byłoby z bieganiem w górach, ale zakładam pod górkę marsz, a z górki trucht (7 min/km). Tylko, że tego "z górki" to widzę zaledwie jakieś 10km.

Boję się, że brakuje mi jednak godziny dla spokoju.
Awatar użytkownika
Hael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:03
Życiówka w maratonie: 02:57:54

Nieprzeczytany post

Z tego co kojarzę ze strony maratonu, to trasa jest w całości po asfalcie, więc trudności techniczne wówczas odpadają.
HAEL's Running Formula Blog
Komentarze
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ