Rock'n'Roll Madrid Marathon 2015

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
JanW_AB
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:16
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Cześć,

razem z kumplem wybieramy się na maraton w Madrycie, który odbędzie się 26 kwietnia. Wybiera się ktoś z Was? Macie jakieś doświadczenia z trasą maratonu lub podpowiedzi/wskazówki?
JanBiegaBlog - mój blog
AkademiaBiegacza.pl S.L. Salos Wodna Łódź - mój klub
ULTRA "Geniusze" Biegania - 26.04.2015 - 03.05.2015 - moja wyprawa: Maraton i etapowe Ultra (130km) w 8 dni
PKO
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:59:50

Nieprzeczytany post

Trasa jak trasa. Z hiszpańskich maratonów zdecydowanie sympatyczniej jest ten w Barcelonie, choć i ten w stolicy też jest ok. Ma podstawowy minus, otóż równocześnie jest start na 10km, połówkę i maraton. Także dość długo jest spory ścisk.
Plus to meta w parku Retiro, gdzie mnóstwo miejsca by odpoczać po biegu z piwem w mrożonym kuu ;-)
Życzę do dobrej zabawy.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Sprawdźcie sobie profil trasy, jeśli jest dostępny, i nie nastawiajcie się na życiówki. Skoro meta jest w Retiro, to rzeczywiście bardzo przyjemnie.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
JanW_AB
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Keri pisze:Trasa jak trasa. Z hiszpańskich maratonów zdecydowanie sympatyczniej jest ten w Barcelonie, choć i ten w stolicy też jest ok. Ma podstawowy minus, otóż równocześnie jest start na 10km, połówkę i maraton.
w tym roku tłok będzie chyba trochę mniejszy, bo 10km puszczają pół godziny wcześniej, ale i tak pewnie ponad 20k ludzi stanie na starcie (limity to 15k na maraton i 9k na połówkę) więc spodziewamy się niezłych tłumów:P dzięki, a w Retiro z pewnością trochę poleżymy:D
JanBiegaBlog - mój blog
ULTRA "Geniusze" Biegania - 26.04.2015 - 03.05.2015 - moja wyprawa: Maraton i etapowe Ultra (130km) w 8 dni
Awatar użytkownika
JanW_AB
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:Sprawdźcie sobie profil trasy, jeśli jest dostępny, i nie nastawiajcie się na życiówki. Skoro meta jest w Retiro, to rzeczywiście bardzo przyjemnie.
Właśnie widziałem profil trasy i od 33km do 40-go jest lekko pod górkę. Mam obawy czy to właśnie nas nie wybije z rytmu. Biegłeś w Madrycie?

P.S. U mnie życiówka i tak wpadnie bo debiutuję:P
JanBiegaBlog - mój blog
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie biegłem, ale kilka miesięcy tam spędziłem i wiem, że znaleźć w tym mieście choćby jeden płaski km graniczy z cudem. Miejscowi też mówią, że trasa łatwa nie jest. Patrząc na trasę, pierwsze 6 km też jest generalnie pod górkę. Ale na pozostałej części trasy też się nie będziecie nudzili ;-)
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
JanW_AB
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

http://rnr-spain.compgroup.netdna-cdn.c ... ARATON.pdf

tutaj jest profil trasy i to by się generalnie zgadzało z tym co mówisz :) początek mnie nie przeraża, bo na pierwszych kilometrach jest jeszcze moc, ale kilometry 33-40 już jak najbardziej. No cóż, trzeba się spiąć i walczyć :)
JanBiegaBlog - mój blog
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

JanW_AB pisze:http://rnr-spain.compgroup.netdna-cdn.c ... ARATON.pdf

tutaj jest profil trasy i to by się generalnie zgadzało z tym co mówisz :) początek mnie nie przeraża, bo na pierwszych kilometrach jest jeszcze moc, ale kilometry 33-40 już jak najbardziej. No cóż, trzeba się spiąć i walczyć :)
Te 100 metrów przerwyższenia w końcówce jest dość upierdliwe. Napierasz i napierasz a końca nie widać.
Dodatkowo podbieg zaczyna się krótko po opuszczeniu terenu zielonego, a jak trafi się jeszcze słońce to na otwartym terenie szerokiej drogi nieźle może dać w kość.
Z ciekawostek, to na trasie można spotkać (a przynajmniej byli w zeszłym roku) rolkarze, którzy wyszukiwali chętnych do "zamrażania" łydek/ uda.
Awatar użytkownika
JanW_AB
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzięki za informacje! Mam jeszcze pytanie o pogodę - ostro grzeje czy da się tam przetrwać?

A teraz taki troszkę offtop: macie jakieś wskazówki jak poruszać się po mieście, gdzie nocować, jakieś fajne restauracje oraz miejsca, które warto odwiedzić, a które ciężko znaleźć w popularnych przewodnikach? :hej:
JanBiegaBlog - mój blog
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Upały 40 stopni i więcej zaczynają się końcem czerwca, więc w kwietniu na pewno przetrwasz ;-) Nawet jak jest ciepło, to powietrze jest prawie zawsze suche, więc jest dużo znośniej niż u nas przy tej samej temperaturze. Tylko słońce trochę mocniej operuje.
Z lotniska Madrid Barajas możesz dojechać metrem, autobusem lub taksówką. Jeśli do punktu docelowego będziesz miał nie więcej niż 1 przesiadkę, to najbardziej opłaca się metrem. Autobus wybierz wtedy, gdy dojedziesz nim bezpośrednio. Autobus czasami jedzie co drugi lub trzeci i czasami zmienia trasę z powodu sytuacji na drodze. Zdarza się, że taksówkarze oszukują. Jeśli taki udaje, że nie rozumie co do niego mówisz, to najlepiej w ogóle nie wsiadaj.
Przejazdy po mieście najlepiej metrem. Sieć metra jest bardzo dobra. Bilet na 10 przejazdów (metrem lub autobusem miejskim) kosztuje 12,20 i nie obejmuje przejazdu na trasie na lotnisko. Autobus trzeba zatrzymać na przystanku i wsiąść przednim wejściem kasując bilet. W metrze bilet należy skasować przy wejściu na stację. Jeśli bilet się rozmagnesuje, co zdarza się często, można go bez problemu wymienić w okienku przy bramkach. Jeśli masz Androida, warto pobrać aplikację Madrid Metro|Bus|Cercanías.
Co do noclegów nie mogę się wypowiedzieć.
Nie wiem na jak długo jedziecie, więc trudno mi się wypowiedzieć, co warto. Całe miasto jest ładne, więc prawdopodobnie nie wystarczy czasu na miejsca z przewodnika :-) Jeśli interesuje cię cokolwiek malarstwo, to powinieneś poświęcić nawet cały dzień na wizytę w Museo Nacional del Prado Nie będziesz zawiedziony. Chyba że chcesz zobaczyć "Guernica" i inne dzieła Pablo Picasso, wtedy też Museo Reina Sofía. Jeżeli będziecie mogli poświęcić na to jeden dzień, warto wybrać się autobusem lub szybką koleją do Toledo. Całe stare miasto jest wspaniałe i bez wątpienia warto wydać 10 EUR na zwiedzanie Katedry.
Jeśli planujecie wybrać się w nocy na miasto, to warto wstąpić na scherry do baru La Venezia. Bardzo specyficzne miejsce.
Awatar użytkownika
JanW_AB
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kangoor5 - ogromne dzięki za wszystkie opinie i rady! wiadomość, że nie zniszczy mnie upał bardzo mnie ucieszyła :hej:
JanBiegaBlog - mój blog
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeśli o muzeach mowa, to jak "wpadniesz" późnym popołudniem to wejście jest bezpłatne.
Ale w takim przypadku nie dasz rady na spokojnie rzucić okiem nawet na te najbardziej znane dzieła, chyba, że masz kilka "wolnych" dni.
Awatar użytkownika
JanW_AB
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

http://janwychowalek.pl/blog/maraton/ - relacja z maratonu w Madrycie, jakby ktoś chciał startować w przyszłym roku, to znajdzie tutaj również opinie o trasie.

Co ciekawe trafiliśmy na idealną pogodę - było 10-13 stopni :) cieplej już mieli w Warszawie, gdzie tego samego dnia był Orlen

Trasa - piękna, ale wymagająca i utrudniająca walkę o życiówki. Plusem jest to, że w czasie maratonu zwiedzicie większość atrakcji tego pięknego miasta :D
JanBiegaBlog - mój blog
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ