Z pomysłów PZLA - wspólna baza wyników

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
Marc.Slonik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:12
Życiówka w maratonie: 3:23:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ostatnio PZLA nie ma tu dobrej prasy ze względu na swój projekt licencjonowania biegaczy. Myślę, że można śmiało powiedzieć, że pomysł nie jest zbyt popularny i że głosy poparcia dla tej inicjatywy są raczej odosobnione. Ponieważ jednak projekt zawiera kilka punktów zastanawiam się czy wszystkie są tak samo złe. Chodzi mi konkretnie o wspólną bazę wyników - jeżeli miała by ona być dodatkiem do licencji i figurowanie w niej miałoby przez to być obowiązkowe to pomysł jest równie słaby jak sama licencja.
Może jednak mogłoby to ewoluować w stronę czegoś użytecznego i obsługa takiej bazy byłaby uzasadnieniem opłaty, którą PZLA pobierałby od organizatora biegu pod warunkiem, że organizator chciałby żeby jego impreza była objęta wpisaniem wyników, a to z koleji wymagałoby żeby PZLA atestował metodę pomiaru czasu itd.
Dla biegacza rejestracja w takiej bazie była by bezpłatna i dawałaby możliwość dostępu do historii własnych wyników on-line. Chęć wpisu wyniku z danej imprezy do bazy deklarowałoby się przy rejestracji na tą imprezę. Organizatorzy mogliby różnicować koszt pakietu z wpisem do bazy i bez wpisu, ale ze względu na stałe koszty prawdopodobnie opłata za obsługę danej imprezy w bazie rozkładała by się na wszystkich uczestników. Jeżeli popularność wpisów byłaby mała to organizatorzy zaprzestaliby korzystania z tej "usługi" PZLA i pomysł umarłby śmiercią naturalną. Jeżeli jednak baza wyników zorganizowana byłaby z głową, a biegacze poczuli, że jej funkcjonalność jest jakąś wartością dodaną PZLA mógłby zapracować sobie na lepsze imię. Mógłby też upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu i udostępniać ową bazę partnerom wspomnianym w projekcie, ale wyłącznie za zgodą zarejstrowanej osoby (opt-in, nie opt-out).
Tu gdzie biegam (Belgia) działa coś na kształt opisanego powyżej rozwiązania. ChronoRace.be to o ile rozumiem prywatna firma, nie żaden związek, ale praktycznie mająca monopol na usługi pomiaru czasu i rejestracji uczestników w większych imprezach. Na każdą obsługiwaną przez nich imprezę można się zapisać z pominięciem rejestracji w ich bazie, ale jeżeli jednak się zarejestruje to można na stronie internetowej przeglądać swoje wyniki, a rejestracja na kolejne imprezy nie wymaga wypełniania formularzy zgłoszeniowych itp. tylko podania numeru użytkownika.

Co o tym sądzicie?
PKO
Awatar użytkownika
lipton
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:44
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Polecam:
http://enduhub.com/pl/

Praktycznie na bieżąco uzupełniane są wyniki wszystkich biegów, można założyć konto i dodawać do niego swoje wyniki, spośród zamieszczonych w serwisie:
http://enduhub.com/pl/lipton/
10k - 40:50 - 23.05.2015 / 15k - 1:03:56 - 23.11.2014 / 21k - 1:31:38 - 30.03.2014 / 42k - 3:16:26 - 11.10.2015
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=44539]Blog[/url] -> [url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=44554]Komentarze[/url]
[url=https://connect.garmin.com/modern/profile/filiplipowski]Garmin Connect[/url]
Awatar użytkownika
sochers
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:15
Życiówka w maratonie: 3:48:12

Nieprzeczytany post

lipton, zajebioza - nie wiedziałem, że coś takiego jest :)
BLOG: viewtopic.php?f=27&t=40946&start=435
KOMENTARZE: viewtopic.php?f=28&t=40947&start=1680

PBs: 1M - 6'09, 3000 - 12'11, 5k - 20'35, 10k - 44'15, HM - 1:47'11, M - 3:48'12
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Też niedawno znalazłem ten portal ale wyników wszystkich nie ma.
DorkaG
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

można zgłosić portalowi zawody i administratorzy "zaciągają" wyniki
uebq
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Marc.Slonik pisze:Ostatnio PZLA nie ma tu dobrej prasy ze względu na swój projekt licencjonowania biegaczy. Myślę, że można śmiało powiedzieć, że pomysł nie jest zbyt popularny i że głosy poparcia dla tej inicjatywy są raczej odosobnione. Ponieważ jednak projekt zawiera kilka punktów zastanawiam się czy wszystkie są tak samo złe. Chodzi mi konkretnie o wspólną bazę wyników - jeżeli miała by ona być dodatkiem do licencji i figurowanie w niej miałoby przez to być obowiązkowe to pomysł jest równie słaby jak sama licencja.
Może jednak mogłoby to ewoluować w stronę czegoś użytecznego i obsługa takiej bazy byłaby uzasadnieniem opłaty, którą PZLA pobierałby od organizatora biegu pod warunkiem, że organizator chciałby żeby jego impreza była objęta wpisaniem wyników, a to z koleji wymagałoby żeby PZLA atestował metodę pomiaru czasu itd.
Dla biegacza rejestracja w takiej bazie była by bezpłatna i dawałaby możliwość dostępu do historii własnych wyników on-line. Chęć wpisu wyniku z danej imprezy do bazy deklarowałoby się przy rejestracji na tą imprezę. Organizatorzy mogliby różnicować koszt pakietu z wpisem do bazy i bez wpisu, ale ze względu na stałe koszty prawdopodobnie opłata za obsługę danej imprezy w bazie rozkładała by się na wszystkich uczestników. Jeżeli popularność wpisów byłaby mała to organizatorzy zaprzestaliby korzystania z tej "usługi" PZLA i pomysł umarłby śmiercią naturalną. Jeżeli jednak baza wyników zorganizowana byłaby z głową, a biegacze poczuli, że jej funkcjonalność jest jakąś wartością dodaną PZLA mógłby zapracować sobie na lepsze imię. Mógłby też upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu i udostępniać ową bazę partnerom wspomnianym w projekcie, ale wyłącznie za zgodą zarejstrowanej osoby (opt-in, nie opt-out).
Tu gdzie biegam (Belgia) działa coś na kształt opisanego powyżej rozwiązania. ChronoRace.be to o ile rozumiem prywatna firma, nie żaden związek, ale praktycznie mająca monopol na usługi pomiaru czasu i rejestracji uczestników w większych imprezach. Na każdą obsługiwaną przez nich imprezę można się zapisać z pominięciem rejestracji w ich bazie, ale jeżeli jednak się zarejestruje to można na stronie internetowej przeglądać swoje wyniki, a rejestracja na kolejne imprezy nie wymaga wypełniania formularzy zgłoszeniowych itp. tylko podania numeru użytkownika.

Co o tym sądzicie?
jeśli dobrze zrozumiałem, wszystko jest faktycznie dobrowolne i na zasadzie zgłoszenia wyraźnej chęci bycia zarejestrowanym - Nawet nie zgłoszenia braku chęci, tylko wyraźne i zdecydowane CHCĘ - jak tak, to podoba mi się.

Ale żaden pomysł inny ( opt-out, obligo, etc.) nie ma dla mnie racji bytu.
Awatar użytkownika
Marc.Slonik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:12
Życiówka w maratonie: 3:23:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

lipton pisze:Polecam:
http://enduhub.com/pl/

Praktycznie na bieżąco uzupełniane są wyniki wszystkich biegów, można założyć konto i dodawać do niego swoje wyniki, spośród zamieszczonych w serwisie:
http://enduhub.com/pl/lipton/
Rzeczywiście fajne. Przyjrzę się bliżej. Widzę, że brakuje imprez w których biegałem, ale jeżeli tak jak mówisz jest szansa na dodanie to może się z tego zrobić coś fajnego.

uebq pisze: jeśli dobrze zrozumiałem, wszystko jest faktycznie dobrowolne i na zasadzie zgłoszenia wyraźnej chęci bycia zarejestrowanym - Nawet nie zgłoszenia braku chęci, tylko wyraźne i zdecydowane CHCĘ - jak tak, to podoba mi się.

Ale żaden pomysł inny ( opt-out, obligo, etc.) nie ma dla mnie racji bytu.
No właśnie chodzi o to, że PZLA zaczęło ze złej nogi. Jeżeli chcą zaznaczyć swoją obecność w biegach ulicznych (a IMHO powinni) to muszą zacząć od benefitów dla biegaczy, od czegoś co doda jakąś wartość. Bez zmuszania kogokolwiek do czegokolwiek tylko na zasadzie dobrowolności. Jeżeli zbudują zaufanie i wyrobią sobie opinię instytucji przyjaznej biegaczom to napewno na tym skorzystają i uda im się zrealizować własne cele.
Awatar użytkownika
zdanozdan
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Można zgłaszać wyniki do załadowania tutaj: http://enduhub.com/pl/dodaj/nowe-wyniki/
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ