Maraton w Poznaniu bez niepełnosprawnych i nowa trasa?

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
SirM
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:57
Życiówka w maratonie: 03:29:31

Nieprzeczytany post

Taki dziś tekst
http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,1371 ... okuja.html

Z pomysłem na usunięcie niepełnosprawnych to chyba ktoś przeholował.
No, ale problem organizacyjny mają, bo z tekstu wynika, że chcą zamienić 2 pętle po 21km na jedną.
PKO
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:56
Życiówka w maratonie: 2:57:46

Nieprzeczytany post

Z pomysłem na usunięcie niepełnosprawnych to chyba ktoś przeholował.
Zależy jak na to patrzeć :hahaha: :hahaha:
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
5KM-17:19 10KM-35:56 15KM-55:18 (M.Czas) 21.1KM-1:18:41 42.2KM-2:57:46
Klimer
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

nie byłem nigdy na maratonie (jeszcze! :) ), ale czy wózkarze nie są szybsi od biegaczy? jeżeli chodzi o komfort samych biegaczy, to jest tu chyba jakaś nieścisłość - uważam, że biegacze powinni biec z biegaczami, wózkarze z wózkarzami a rolkarze... itd. ale podczas półmaratonu poznańskiego widziałem jak niektórzy uczestnicy klaskali facetowi który pchał wózek przed sobą (wciskając się czasami "na siłę" w biegnących). Mi to przeszkadzało, ale jak widać skoro facet z wózkiem jest ok, to i na wózku nie powinien robić problemu.

co do tłumaczenia dot. organizacji to trudno mi uwierzyć w to, że ten raz w roku, na niedzielny poranek sprawi to taki wielki problem, szczególnie jeżeli maraton ma być chlubą miasta.
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na połówce w poznaniu też kojarzę gościa co pchał wózek z dzieckiem - nie wiem dlaczego ale próbował przebijać się srodkiem tłumu zamiast prawą czy lewą stroną - gdzie chyba łatwiej krzyknąć "lewa wolna". No i dlaczego w swojej strefie tempa się nie ustawił wtedy idąc równym tempem z tłumem nie przeszkadza się.
Ale co do niepełnosprawnych to już całkiem inna sprawa - powinni być dokładnie na tych samych prawach co zwykli biegacze i bez żadnej łaski od strony organizatorów powinni mieć prawo do startu - co do rolkarzy to sprawa już na ostatnim maratonie też nie było rolkarzy.
PiC
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: 5:14:10

Nieprzeczytany post

Nie zgodzę się. Wszystko zależy od sytuacji. Maraton Poznański jest przygotowywany przede wszystkim dla biegaczy, kilku tysięcy biegaczy. Jeżeli przy tym można puścić osoby na wózkach, rolkach, hulajnogach, z kijami do nordic walking czy jakąkolwiek inną kategorię - super, zróbmy tak. Jeśli jednak istnieją przesłanki mówiące o tym, że byłoby to nierozważne (czy to z powodów bezpieczeństwa, możliwości "bezkolizyjności" grup wózkarzy i biegaczy, nawierzchni, czy czegokolwiek innego), organizator ma pełne prawo z tych kategorii DODATKOWYCH zrezygnować.

Żeby nie było - jestem osobą, która na co dzień ma ze względów zawodowych kontakt ze sportem osób niepełnosprawnych. Jestem pod ogromnym wrażeniem ich możliwości, waleczności itd. Jednak nic na siłę. Są zawody organizowane dla niepełnosprawnych, oni tam są najważniejsi. Natomiast w sporcie pełnosprawnych, mogą oni rywalizować wtedy, kiedy nie ma ku temu przeciwskazań. Nie ma co być jakimś super poprawnym politycznie i udawać, że niepełnosprawność ruchowa nie stanowi żadnej przeszkody lub bariery. Niestety tak jest. Ja mam wadę wzroku i też wiem, że nie mogę zrobić wszystkiego tego, co osoby o sokolim wzroku.

Podsumowując: ogromne tak dla sportu niepełnosprawnych. ogromne tak dla kategorii wózkowców w maratonach, ale wtedy, gdy organizator ma możliwości, aby nie zagrażało to bezpieczeństwu, ani w inny sposób nie przeszkadzało kategorii głównej, jaką jest bieg.
kony
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

axell pisze:No i dlaczego w swojej strefie tempa się nie ustawił wtedy idąc równym tempem z tłumem nie przeszkadza się.
Dlaczego zakładasz, że to on nie ustawił się w swojej strefie? Jestem gotów się założyć, że to raczej on musiał się przebijać przez masy "optymistów" którzy wyrwali z pierwszej linii i zaczęli umierać na 3 kilometrze. Te osoby z wózkami to zazwyczaj już doświadczeni biegacze więc nie podejrzewałbym ich o taką niefrasobliwość. Choć oczywiście też nie powinienem generalizować.
"Go Fast, Be Good, Have Fun"
saper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chyba w jakimś regulaminie widziałem zapis, że osoby biegnące z wóżkami startują z samego końca ... tzn. muszą ustawić się za wszystkimi biegaczami. Pewnie ze względu na zagrożenie przy tłoku na starcie. Może tak było i w tym wypadku.
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przecież maraton w Poznaniu ma 1 pętle?
Ktoś w ogóle był na umyśle pisząc ten artykuł? :trup:
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Platini76
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kony pisze:
axell pisze:No i dlaczego w swojej strefie tempa się nie ustawił wtedy idąc równym tempem z tłumem nie przeszkadza się.
Dlaczego zakładasz, że to on nie ustawił się w swojej strefie? Jestem gotów się założyć, że to raczej on musiał się przebijać przez masy "optymistów" którzy wyrwali z pierwszej linii i zaczęli umierać na 3 kilometrze. Te osoby z wózkami to zazwyczaj już doświadczeni biegacze więc nie podejrzewałbym ich o taką niefrasobliwość. Choć oczywiście też nie powinienem generalizować.
Wspomniany biegacz z wózkiem planował 1:40 - tak mi powiedział, gry mijał mnie (w grupie na 1:50) na 15km trasy. Wcześniej nie mógł się przebić przez tłum, moim zdaniem dlatego, że ludzie nie przestrzegali stref czasowych na starcie.
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Platini76 pisze:
kony pisze:
Wspomniany biegacz z wózkiem planował 1:40 - tak mi powiedział, gry mijał mnie (w grupie na 1:50) na 15km trasy. Wcześniej nie mógł się przebić przez tłum, moim zdaniem dlatego, że ludzie nie przestrzegali stref czasowych na starcie.
Generalnie, jak stanąłem na 8 km trasy i zobaczyłem ten wąż, to już pomyślałem, że 2 nitki trasy to za mało, jak na tylu ludzi. Sporo się rozpychało na trawniki itd. Myślę, że jak już utrzymamy wszystkich w strefach to i tak tego tłumu nikt nie rozbije bo strefy nadal biegną blisko siebie i baloników. Ludzie po prostu muszą dostać szerokie trasy i spokój będzie :spoko:
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Platini76 pisze:
kony pisze:

To ze ludzie nie wszyscy przestrzegają stref to wiem - ale problemem prawdziwym były wąskie gardła - na pierwszym kilometrze wszyscy biegli za wolno - i nie jest to na pewno wina osób które narzuciły sobie za duze tempo i osłabły - bo bez przesady takich ananasów to nie widziałem. Ja się ustawiłem na za balonikami 1:50 i gościu z wózkiem 2 razy się obok mnie przebijał - raz na 2 km a później coś na 13 km. Na drugim kilometrze byłem 50m obok baloników 1:50 a na 13km jakoś 20sek przed tymi balonikami. Czyli gdzieś po drodze musiałem go wyprzedzić - czego nie zarejestrowałem.

Wygląda na to że brak odstępów czasowych miedzy puszczaniem poszczególnych stref spowodował że strefy się ewidentnie wymieszały - nawet jak na starcie byli prawidłowo wszyscy ustawieni. Nie mam doświadczenia z organizacją ale wydaje mi się że już zrobienie sztucznych 30 sekundowych przerw miedzy strefami do <1:40, 1:40, 1:50, >1:50 w sumie tylko o 1,5 minuty by wydłużyło start ale większy porządek by był. Szybsze strefy jako mniej liczniejsze pewnie by płynnie przeszły a strefa powyżej 1:50 to już nie do rozbicia bo większość nie umiałaby się dokładnie określić 2:00 czy 2:20 - skoro to debiutanci.
kony
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Gife pisze:Przecież maraton w Poznaniu ma 1 pętle?
Dobrze jest napisane, że miał dwie pętle jeszcze w 2011. Jedna była dopiero w 2012.
"Go Fast, Be Good, Have Fun"
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kony pisze:
Gife pisze:Przecież maraton w Poznaniu ma 1 pętle?
Dobrze jest napisane, że miał dwie pętle jeszcze w 2011. Jedna była dopiero w 2012.
To rozumiem, ale jak to się ma do tego, że szybkie rolki wpadają na jednej pętli na wolnych biegaczy lub szybcy biegacze wpadają na rolki. Tak marginalny problem na nowej trasie, że aż żal czytać i słuchać z ust orgów takie rzeczy o niepełnosprawnych.
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
Komentarze,Blog
Garmin Connect
SirM
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:57
Życiówka w maratonie: 03:29:31

Nieprzeczytany post

kony pisze:Dobrze jest napisane, że miał dwie pętle jeszcze w 2011. Jedna była dopiero w 2012.
A ja przeoczyłem, że w 2012 była zrobiona jedna pętla. Zakodowała mi się trasa z 2011r.
marcin1404
Wyga
Wyga
Życiówka w maratonie: 4:00:08

Nieprzeczytany post

Wracając do tematu, nie mam pojęcia skąd nagle w wielu mediach pojawiły się takie pełne oburzenia informacje, że niepełnosprawni na wózkach nie wystartują w tegorocznym maratonie. Przecież do tej pory wózkowicze w maratonie poznańskim nie startowali, więc jak może ktoś pisać o ich usunięciu?
Nie przesadzajmy z tą poprawnością polityczną. Jeśli są jakieś przeszkody, to organizator ma pełne prawo nie dopuścić do startu osób na wózkach. Nie zrozumcie mnie źle, mam ogromny szacunek do niepełnosprawnych sportowców, ale czy muszą oni startować w każdym maratonie? W Polsce jest już do wyboru kilka imprez, chociaż zawodników będących w stanie pokonać dystans maratonu jest pewnie najwyżej kilkudziesięciu.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ