Przygotowania do Półmaratonu / Maratonu a Rower

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
KrzysztofMTB
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42:39
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Chciałbym się spytać czy na forum są osoby z doświadczeniem biegowo rowerowym. Od roku biegam po długiej przerwie. I od roku poważniej jeżdżę na rowerze (bez większych przerw). Żeby się zmotywować do pracy w zimie postanowiłem zapisać się na Półmaraton Warszawski. Tak mnie bieganie wciągnęło że powoli się zastanawiam nad Orlen Maraton - znalazłem plany treningowe na dystans królewski które mają po drodze półmaraton. Jeszcze nie przebiegłem półmaratonu ale może to być fajna przygoda - zima bieganie; półmaraton i maraton. Ale pierwotny cel był: przebiegać zimę, od marca wskakiwać powoli na rower i od kwietnia brać udział w Mazovia MTB / Poland Bike Marathon.
Przygotowania do maratonu biegowego to poważne przedsięwzięcie dla mnie (życiówka 10k: 42:39) i nie zamierzam biegania na rzecz roweru porzucić bo źle się to skończy ale serce mówi że jak wróci ciepłe słońce wiosenne to będę chciał na rowerze pościgać się i wrócić do biegania późna jesienią.
I tu moje pytanie: czy są na forum osoby które mają podobne dylematy / doświadczenie kórym mogą się podzielić czy i jak można łączyć rower z bieganiem? Jak kondycja i siła kształtuje się na rowerze jeśli tylko biegam, albo jeśli głównie biegam i tylko czasami jeżdżę? Czy jest sens startować w zawodach MTB na otwarcie sezonu czy najpierw nad kondycją rowerową popracować? Część mięśni podobna ale z własnego doświadczenia wiem że rower to nie bieganie i w drugą stronę, chociaż chyba jedno drugiemu nie szkodzi.
PKO
Vick
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

KrzysztofMTB pisze:Witam,
czy i jak można łączyć rower z bieganiem?
Ma pewno można -> Triatlon :usmiech:
Chyba musisz szukać na triatlonowych forach.

Osobiście posiadam rower stacjonarny, pedałuję na nim zamiast biegania jak pada deszcz.
A na zwykłym rowerze czasem się przejadę, ale czysto rekreacyjnie.
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ