Trening do Półmaratonu Warszawskiego na czas 1:30 - 1:40
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Jeśli ktoś chciałby się zabrać za realizację tego Planu i ma wątpliwości - niech pyta.
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Właśnie zastanawiam się nad realizacją tego planu. Do tej pory realizowałem plan pochodzący z niemieckiej strony na czas 1:45 w połówce. W związku z tym mam pytanie do doświadczonych biegaczy. Co sądzicie o tym planie? Warto się za niego brać? Dodam, że tempa treningów jak dla mnie są 'przystępne' tzn. takie bieganie mi odpowiada
Z góry dzięki za wszelkie uwagi.
Edit: a mam jeszcze pytanko, co dalej? Bo plan trwa tylko do 3 marca, a start dopiero 29.

Edit: a mam jeszcze pytanko, co dalej? Bo plan trwa tylko do 3 marca, a start dopiero 29.
Biegam...bo liczy się sport i dobra zabawa
-
- Dyskutant
W takim razie chyba jednak przerzucę się na ten plan, co prawda połówkę biegnę w Poznaniu, ale to ta sama data, więc nie będzie problemu.
Biegam...bo liczy się sport i dobra zabawa
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Teorie są różne - ale nie za strome. Nie musisz narazie bardzo się tym przejmować - jakiekolwiek (oprócz bardzo mocnego i bardzo słabego) nachylenia będą ok.
-
- Zaprawiony W Bojach
Podbiegi. Nasz trening zawiera różne treningi na podbiegach, ale zaczynamy od sesji 35-sekundowych na stoku o nachyleniu 8-10%. Po rozgrzewce biegniemy pod górę przez 35 sekund tak szybko, jak się da. Zbiegamy bardzo powoli do punktu wyjścia (najlepiej jeśli zbieg prowadzi po trawie), dajemy sobie 15 sekund na złapanie oddechu i ponownie biegniemy pod górę przez 35 s, starając się dobiec co najmniej tak daleko jak za pierwszym razem. Wykonujemy wymaganą liczbę powtórzeń w serii, potem odpoczywamy, aż do osiągnięcia pełnej swobody oddechu i zaczynamy kolejną serię. To bardzo trudna sesja, bo biegamy praktycznie na maksa, ale ponieważ odcinki są krótkie, to nie ma kłopotów z koncentracją, za to efekty w poprawie siły biegowej są nieocenione.
wg Norriego Williamsona
wg Norriego Williamsona
- merlin
- Wyga
- Życiówka w maratonie: 3:30:23
Witajcie,
Trzy tygodnie temu rozpocząłem swoją przygodę z tym planem i poprawiłem czas na 10km (porównywałem czasy z biegu niepodległości i wczorajsze GP w Lesie Kabackim) o całe 7 minut. Myślę, że również pomogło trzymanie się tempa a nie tętna ale plan na pewno swoje zrobił.
Dla mnie osobiście jest super przejrzysty, nie muszę nic kombinować i to mi się najbardziej chyba w nim podoba. Początek był ciężki ze względu na intensywność treningów i ich ilość ale teraz jest bardzo dobrze.
Pytanie dodatkowe: Czy po półmaratonie będzie on kontynuowany do maratonu?
Pozdrawiam,
Michał
Trzy tygodnie temu rozpocząłem swoją przygodę z tym planem i poprawiłem czas na 10km (porównywałem czasy z biegu niepodległości i wczorajsze GP w Lesie Kabackim) o całe 7 minut. Myślę, że również pomogło trzymanie się tempa a nie tętna ale plan na pewno swoje zrobił.
Dla mnie osobiście jest super przejrzysty, nie muszę nic kombinować i to mi się najbardziej chyba w nim podoba. Początek był ciężki ze względu na intensywność treningów i ich ilość ale teraz jest bardzo dobrze.
Pytanie dodatkowe: Czy po półmaratonie będzie on kontynuowany do maratonu?
Pozdrawiam,
Michał
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Pewnie musisz poczekać do poniedziałku, bo to jest w gestii Fundacji.
-
- Rozgrzewający Się
W planie treningowym jest określone tempo "wolno". Jeżeli moje tempo długiego wybiegania wynosi 5 min na kilometr, to jakie powinno być moje wolne tempo? Dzięki za odpowiedź.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
To jest to tak zwane "tempo biegu swobodnego" - czyli 4:40 / km