Grupa na 2:59:XX Rok 2014

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Ludziowiec
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:02
Życiówka w maratonie: 3:20:20

Nieprzeczytany post

Keri pisze:Wczoraj udało mi się zrobić trening interwałowy i to nie w icebugach. Poszło sporo lepiej niż się spodziewałem. Dość powiedzieć, że zrobiłem 10*425m ze średnim tempem 18km/h, czyli w czasie 1:25, co odpowiada 1:20 na 400m.
Powiem ze swej i swojej "wysokości" - K....urdę...
Czyli maraton...?

No nie - dzisiaj dla mnie średnie osiągalne tempo na dystansie do ok. 21 km to ok.13,5-14 km/h... Zatem do 18 km/h brakuje mi... KOSMOSU :bum:

W treningach dokonałem zmian chyba dość istotnych. Mianowicie
oprócz wybieganie, które pozostało
interwału przynajmniej raz w tygodniu: typowy trening interwałowy lub bieg niemal na maksa od 13,5-16 km (długość tras)

włączyłem do crossu, czyli podbiegi i wieloskoki pod górkę elementy crossfitu, np.
podbieg z jednej strony, wieloskok z drugiej strony górki a przed następnymi biegami nogi unoszone prostopadle do ciała
lub ostry cross z b. szybkimi podbiegami, częste skręty (ok, w Poznaniu będzie to "Dość wymagający Cross") z przyrządami na powietrzu...
Przed wyruszeniem w trasę również trening w domu - cykle z szybkimi powtórzeniami.

Zmiany/różnice:
*po dwóch tygodniach takiej orki, płuca mają jeszcze mało miejsca (nie spodziewałem się tego)
*nogi śmigają tak, że wybieganie ok. 31 km w czasie 2.24 (wczoraj) nie stanowi... Stanowi: droga powrotna jednak dużo wolniejsza niż dobieg do jeziora. Natomiast bieg wokół jeziora (trzy okrążenia) to tempo pomiędzy 10.5-11.5 km/h, co daje Bardzo dużą różnicę, nawet do roku ubiegłego w porównywalnym okresie...

Dzisiaj zobaczę, jakie uzyskam czasy podczas treningu szybkościowego...
Jeśli pokonasz co wcześniej nie znałeś, to poznanie właśnie rozpocząłeś od siebie.
PKO
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:59:50

Nieprzeczytany post

Po wielu latach prostego klepania km doszedłem do wniosku, że różnorodność i zmienność jest jednym z kluczowych elementów sukcesu.
Oczywiście nie bardzo można odejść od klasycznego robienia km stąd w weekend wybrałem się do Bydgoszczy by "podciągnąć" trochę kilometraż (dwumaraton).

Była to druga tego typu impreza, w której uczestniczyłem.
Tym razem miałem partnera do sympatycznej rozmowy, co miało swoje plusy - czas mijał zdecydowanie szybciej. "Minusem" była wieczorna późno zakończona impreza, co przełożyło się na "ranną siłę". W finale zamiast pełnego maratonu na drugi dzień, był tylko połówka, ale przebiegnięta na zasadzie fartleku (naprzemiennie kilka km wb1 i kilka wb2 na tempie/tętni maratońskim). Zabawne, że biegło mi się zdecydowanie lepiej w niedzielę niż w sobotę. Także wyszło chyba nawet lepiej niż pierwotnie planowałem poprzez większą róznorodność treningu.

Ten tydzień, jest pomyślany jako luz/ przed finalnym BPS, który zaczyna się od poniedziałku.
Kloszardnww
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 37:58
Życiówka w maratonie: 2:57:43

Nieprzeczytany post

W miarę upływu czasu z jednej strony będę zwiększał ilość interwałów i równolegle stopniowo będę je zastępował dłuższymi odcinkami do 3km włącznie. Czyli pojawiją się 4-5*2km w tempie 3:55/km i 3*3km w tempie 3:55/km.
Hej
i jak Ci idzie?:)
ja założyłem dokładnie takie same tempa z tym ,że robie też odcinki nieco dłuższe i krótsze (1,4km; 3,8km, 5,1km). Od trzech tygodni porzuciłem trening siłowy, nie wiem czy dobrze ale musiałem już od niego odpocząć i nie chce mi się wznawiać ;) za to widzę lekki progres i świeżość.
Do kiedy robicie trening siłowy? Jaki kilometraż i ile akcentów w tygodniu?
Jakieś sprawdziany w połówce albo na dychę w marcu?
Ludziowiec
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Kloszardnww pisze:Do kiedy robicie trening siłowy? Jaki kilometraż i ile akcentów w tygodniu?
Trening siłowy robię do ok. połowy marca, czyli na miesiąc przed maratonem przechodzę na speeda i interwały. Oczywiście podsumowanie tygodnia zostawiam (wzorem ubiegłego udanego roku) do ostatniego tygodnia przed maratonem. Tyle, że w ostatni weekend "przed..." to raczej spotkanie towarzyskie.

Trening siłowy...
Mam dwojakiego rodzaju
1. to "przeplatanka" crossfitu z bieganiem
a) dom a na dworze, to jak z filmu: bieg na tempo 4.30/km + podnoszenie nóg na drążku X 5 (razem 9,5-12 km)
b) dom a na dworze z jednej strony górki podbieg, z drugiej wieloskok + nogi w górę na drążku i przysiady X 5-8 (11-14 km)

2. bieg
a. "mocny" cross: górka w te i wew te i takie zakrętasy z jednoczesnym wbieganiem w tempie 4.40-5.0/km (12-15 km)
b. podbiegi do znudzenia w tempie śr. 5.0-5.15/km (ok. 12-14 km)

Ponieważ biegam pięć razy w tygodniu i doliczając "podsumowanie tygodnia", jeden z czterech wymienionych wyżej biegów spada, ponieważ w piątki (najczęściej) robię szybki bieg na ok. 14.5-16 km lub interwały na odc. ok. 14.5 km.

Jeśli chodzi o tempa to muszę przeanalizować ostatnie.

W marcu prowadzę grupę w PMW.
Jeśli pokonasz co wcześniej nie znałeś, to poznanie właśnie rozpocząłeś od siebie.
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kloszardnww pisze:
W miarę upływu czasu z jednej strony będę zwiększał ilość interwałów i równolegle stopniowo będę je zastępował dłuższymi odcinkami do 3km włącznie. Czyli pojawiją się 4-5*2km w tempie 3:55/km i 3*3km w tempie 3:55/km.
Hej
i jak Ci idzie?:)
ja założyłem dokładnie takie same tempa z tym ,że robie też odcinki nieco dłuższe i krótsze (1,4km; 3,8km, 5,1km). Od trzech tygodni porzuciłem trening siłowy, nie wiem czy dobrze ale musiałem już od niego odpocząć i nie chce mi się wznawiać ;) za to widzę lekki progres i świeżość.
Do kiedy robicie trening siłowy? Jaki kilometraż i ile akcentów w tygodniu?
Dobre pytanie. Zgodnie z pierwotnym pomysłem po dwumaratonie w Bydgoszczy planowałem zrobić krótkie 4-5 dniowe roztrenowanie. I zrobiłem. Niestety organizm też skorzystał z okazji i "stwierdził", że jak już odpoczywać to na całego. Łamało mnie już mocno w zeszłym tygodniu, ale po 5 dniach nieróbstwa pokrosowałem w weekend i w poniedziałek w finale wylądowałem w łóżku. Wewnętrznie nosiło mnie strasznie, ale cóż zrobić. W środę wychyliłem nosa na 6 km truch, podobnie wczoraj (8km). Także 1 tydzień z BPS poleciał sobie. W weekend (mam nadzieję) podbiję kilometraż (zakładam fartlek + dłuższe wybieganie). Ufan, że od przyszłego tygodnia na poważnie zacznę biegać, bo w prezciwnym razie bedę musiał zweryfikowac założenia taktyczne..

Nad siłą będę pracował jeszcze prze 4 tygodnie, a póżniej stopniowe wygaszanie.

Co do tygodniowego kilometrażu to ok 90km., a jako sprawdzian planuję 1/2 w Pabianicach.
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po niedzielnym BNP sytuacja nie wygląda tak źle jak przypuszczałem.
Nie chciałem przesadzać z długością (oryginalnie powinno być 16km), ale bez problemów i co ważniejsze zgodnie z rozpiską po tętnach zrobiłem 12 km w układzie 8km po 4:18 + 2 km po 4:10 + 1km 4:05 i ostatni 3:55.
Obawiałem się, sporego podbicia tętna na końcówce, ale nic takiego nie miało miejsca. Stąd w tym tygodniu przystępuję już do przyjętych wczeniej założeń treningowych.
dzikigor
Wyga
Wyga
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ku pokrzepieniu serc... :lalala:

Luty-masakra 2tyg.choróbska,tydzień jako-takiego biegania,ostatni tydzień to tylko 2 biegi (chyba psycha mi wysiadła stres/robota ):echech: wtorek i wczoraj po raz 3 na kacu :hej: zauważyłem, że dobrze mi się biega po wódce heheh jak tak dalej będzie mi szło to ze szwagrem(tez startuje ale na 10) sie nawalimy w sobotę :spoczko: .
Generalnie czarno to widze-najgorzej mam z interwałami :lalala: zobaczymy jeszcze 6tyg. .
Po wczorajszym szarpanym biegu ok28km. dzisiaj rozgrzewka 8km :4:14/km. Mojego plana też modyfikuje (dodałem więcej km i chyba bede więcej interwałów serwował).
Pozdro
Ludziowiec
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

dzikigor pisze:wtorek i wczoraj po raz 3 na kacu :hej: zauważyłem, że dobrze mi się biega po wódce heheh jak tak dalej będzie mi szło to ze szwagrem(tez startuje ale na 10) sie nawalimy w sobotę :spoczko: .
Generalnie czarno to widze...
Ech, gdyby mnie piwo napędzało... Ale nie napędza...

Gdybym piwo i ciacho migdałowe mógł używać jako suplementów... Ale nie mogę...

Gdybym mógł biegać dalej i szybciej... No przecież mogę :hej:

Świetny tekst :hahaha:

A Ja na ten przykład, machnę sobie niebawem takiego mixa: cross-fit- bieg
a wieczorem....
A wieczorem PIWO i meczyk :spoczko:

I jak Zdrowie da - kilka linijek jakiejś lektury - tak na spokojnie, bez przemęczanie, coby literki nie nazbyt ciążyły :oczko:
dzikigor
Wyga
Wyga
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Sory źle to ująłem pisząc 3 raz na kacu miałem na uwadze me niedzielnie "długie" wybiegania :lalala: taki u mnie luty co weekend urodziny :spoczko:
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chwilkę mnie nie było, robota "wygoniła" z kraju i m.in. dzięki temu
doświadczyłem biegania interwałów w ulewnym deszczu. Zwykle unikam
takich watpliwych przyjemności, ale nie bardzo miałem wybór.
Niezbyt dobrze wspominam ten trening. W finale skonczyłem po 2/3 i
powrórzyłem 2/3 wieczorem. Tym razem nie padało.
Weekend to 25km kros w trudnym terenie oraz kolejna porcja interwałów.
Także, chyba powracam do gry po chorobowym
Ludziowiec
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Na forum, jak ktoś znika, to albo choroba, albo nawał pracy, albo... ciężka orka. Może też być udział w zawodach i po nich - "dochodzenie do siebie".
W moim przypadku - ciężka orka. Cale szczęście, że zbliża się Łódź i nadchodzi czas zmian w przygotowaniach, bo ilość "ciężarów" chyba zaczyna dokuczać psychice. Na cale szczęście są wybiegania w fajnym towarzyskim klimacie, trochę zabawy w treningu crossowym...

Pocieszeniem jest osiąganie w każdej z form treningowych wciąż lepszych rezultatów...
Dzisiaj trochę enigmatycznie, jakby "wokół" treningu i Maratonu, ale to dlatego że to przedostatni tydzień treningów siłowych przeplatanych fartlekiem, górką, interwałami...

Czasami chciałoby się odpuścić, tyle że nie zmieni się w krótszą długość 42 km (jedynie w psychice) i czas poniżej 3 h jest dla tych prędkości (;) "stały" - nie będzie dłuższy. Jedno i drugie na jotę nie chcą ani się skrócić ani wydłużyć...
Czyli - swoje trzeba zrobić :taktak:

Później, im dalej w sezon, to już TYKO podtrzymanie formy :bum:
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Psychik to podstawa, wszak wiara góry może przenosić.

Na jaki czas prowadzisz grupę w półmaratonie?
Ludziowiec
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Na 1.35.
Trochę zastanawiałem się czy nie jest to z przesadą, ale na dwa tygodnie przed próbą złamania trójki, przebiegnięcie połówki w takim czasie powinno być "niezłym" sprawdzianem i treningiem jednocześnie.

Natomiast co do "enigmatycznego tonu" wcześniejszego wpisu, to znam już przyczynę jego aury: PRZEZIĘBIENIE od Czł. Rodziny: szkoła i Uczelnia. Taki mały miks środowiskowy. Zresztą skąd by nie został przyniesiony wirus, to dwie osoby i więcej dają właśnie "miksa". Czyli zawsze, mając Rodzinę :usmiech:
Nic to: miodek, cytryna, wypocenie, może do tego lampka np. brendy i jutro, najdalej pojutrze będzie po wszystkim.
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

1:35 w połówce na 2 tygodnie przed docelowym startem w maratonie to z pewnością nie jest jakiś przeskalowany bodzieć.

Dość powiedzieć, że "standardowo" połówkowe sprawdziany biega się na 3-4 tygodnie przed maratonem, ale wtedy docelowy czas to 1:25.

Wg "starej" szkoły trenerskiej na dwa tygodnie przed "gwoździem" sezonu to:
wg Jurka Skarżyńskiego biega się 30km w tym OWB1 18 km + WB2 10 km, a u Peter'a Greifa to nawet 35 km z czego ostatnie 15 km na tempie maratońskim. Także jak jak widzisz będziesz biegł "za wolno" :hejhej:
Ludziowiec
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Keri pisze:1:35 w połówce na 2 tygodnie przed docelowym startem w maratonie to z pewnością nie jest jakiś przeskalowany bodzieć.

Dość powiedzieć, że "standardowo" połówkowe sprawdziany biega się na 3-4 tygodnie przed maratonem, ale wtedy docelowy czas to 1:25.
Dziesięć minut na Połówce, to naprawdę sporo. Wychodzi niemal 2,5 km...
Zastanawiam się czy zdążę podciągnąć rękawy... :hahaha:

Na chwilę obecną czas w PMW wydaje się być szybszym biegiem, skoro po ulicach (oczywiście nie po samej jezdni) dość spokojnie uzyskuję 52 min na 13 km. (ok. 4:17). Szału nie ma ale est zadowolenie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ