ORLEN Warsaw Marathon 2014

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

1910 pisze:A co powiecie na to, że Biegnij Warszawo kosztuje już 89zł.
A co mamy powiedzieć ? Takie są prawa rynku. Jeżeli w tym roku pobiegnie znowu rekordowa liczba osób (w tamtym roku ok. 9700), to znaczy, że te ceny są dla ludzi ok. Naprawdę mam nadzieję, że frekwencja spadnie :hahaha:
Ja się wahałem, ale ta podwyżka skutecznie mnie zniechęciła do tego biegu, na pewno nie pobiegnę.

p. krunner
PKO
roberto1910
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 52:10
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jak narazie daleki jestem od myśli pobiegnijęcia w Orlenie 2014. Zapewne trasa będzie podobna jak w roku ubiegłym (więc również podobna do trasy wrześniowego maratonu) to kolejny argumenty przeciw. Marzy mi się Maraton Warszawski na Pradze (Targowa, Grochowska, Saska Kępa), Mostem Siekierkowskim. Za taką trasę zapłacił bym te pieniądze już dziś, a tak to dłuuuuuuugo będę się zastanawiał. Prawde mówiąc zaczynam rozmyślać nad Cracovia Maraton, który będzie w tym samym terminie. nawet jeśli kwota będzie podobna to przynajmniej świeża dla mnie trasa.
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:21:47

Nieprzeczytany post

Cracovia Maraton nie będzie w tym samym terminie. Tutaj informacje, że odbędzie się 18 maja - http://www.zis.krakow.pl/pl/cracovia-ma ... 2014-roku/

W połowie maja to może być kiepska pogoda do biegania. Duże prawdopodobieństwo, że przygrzeje, a w 30 stopniach to się kiepsko biega.
pawikr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

krunner pisze:
1910 pisze:A co powiecie na to, że Biegnij Warszawo kosztuje już 89zł.
A co mamy powiedzieć ? Takie są prawa rynku. Jeżeli w tym roku pobiegnie znowu rekordowa liczba osób (w tamtym roku ok. 9700), to znaczy, że te ceny są dla ludzi ok.

p. krunner
no właśnie. Smuci mnie to, bo jak już na serio wkręciłem się w bieganie, to raz że mnóstwo innych też się wkręciło, a dwa -organizatorzy zapomnieli o zasadzie "duży obrót - mały zysk (jednostkowy)" tylko prześcigają się w podnoszeniu cen.
Ma_tika
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pawikr pisze:no właśnie. Smuci mnie to, bo jak już na serio wkręciłem się w bieganie, to raz że mnóstwo innych też się wkręciło, a dwa -organizatorzy zapomnieli o zasadzie "duży obrót - mały zysk (jednostkowy)" tylko prześcigają się w podnoszeniu cen.
Nie zgodzę się. Wysokie opłaty mają tylko te wielkie imprezy, z odpowiednią "renomą" (właśnie Biegnij W-wo, czy Orlen), ewentualnie eventy biegowe, które z bieganiem (rozumianym jako rywalizacja) mało mają wspólnego, a są raczej imprezami coś tam promującymi (np. She runs the night, color run, fruit run). Wiekszość biegów w Warszawie i okolicznych miejscowościach, w których brałam udział w tym roku to opłaty rzędu 30-40 zł. Zawody dobrze zorganizowane, często z atestowaną trasą. Mówię o dystansach max. 10 km.
Obrazek
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

pawikr pisze:no właśnie. Smuci mnie to, bo jak już na serio wkręciłem się w bieganie, to raz że mnóstwo innych też się wkręciło, a dwa -organizatorzy zapomnieli o zasadzie "duży obrót - mały zysk (jednostkowy)" tylko prześcigają się w podnoszeniu cen.
Może nie zapomnieli ale znają też inną zasadę, związaną z przecinaniem się krzywej podaży i popytu. Natomiast w przypadku Orlenu to w sumie dość dziwne, bo organizacja biegu dla nich to nie jest działalność nastawiona na wypracowanie zysku z tej imprezy. Taki zysk w skali obrotów Orlenu to jakiś pryszcz na d. i w ogóle szkoda by było sobie zawracać głowę. Celem tej imprezy jest promowanie marki i "strata" na organizacji to po prostu koszt działalności marketingowej. Taki sam, jak koszt reklam telewizyjnych. Nie dziwiło więc, że ubiegłoroczna edycja była tania. Miała przyciągnąć jak największą ilość osób. Dzięki temu można było zrobić dużo pozytywnego szumu wokół firmy. Właśnie dzięki temu cel marketingowy został osiągnięty.

Obawiam się, że ten skok cenowy to strzał we własne kolano. Szczególnie drastyczny wzrost opłat za 10km, a przecież to na tym dystansie w tym roku biegło najwięcej osób. Przy takich cenach ten bieg może się okazać klapą i efekt marketingowy będzie odwrotny od zamierzonego.
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Opłata za maraton, znośna. Dlatego pewnie pobiegne.
Za dychę? pożal się Boże. Skoro inni mogą za 100, czemu nie Orlen?
Ludzie i tak pobiegną. Jest popyt, jest podaż.
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Awatar użytkownika
MEL.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:56
Życiówka w maratonie: 3:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rany, ale marudzicie...
W ubiegłym roku opłata była wyjątkowo niska, ale też i organizator nowy "na rynku", nie wiadomo było czego się spodziewać i dopiero wtedy kupowało się przysłowiowego kota w worku. Po sukcesie ubiegłorocznej imprezy już z dużo mniejszymi obawami opłacę sobie start, nawet jeśli kwota jest trochę wyższa. Nie przeszkadza mi to, że pół roku wcześniej wnoszę najniższą opłatę - jeśli nie będę w stanie pobiec, to się przejdę i też będzie git. Dopiero kiedy opłata startowa przekroczy 100 zł będę się zastanawiać, czy to nie za dużo za maraton. Za dychę tyle bym nie zapłaciła - taksówką wychodzi taniej.
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie ma możliwości przeniesienia numeru na inną osobę?
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Awatar użytkownika
ORLEN Warsaw Marathon
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Kolaj pisze:
ORLEN Warsaw Marathon pisze:Pawikr, wyższe w stosunku do poprzedniej edycji opłaty startowe to efekt nieustannych prac nad podnoszeniem poziomu organizacyjnego imprezy, planowanych dodatkowych udogodnień oraz atrakcji dla Was. Pierwsza edycja była zorganizowana na wysokim poziomie, ale teraz poprzeczka została podniesiona wyżej. Duże zainteresowanie pierwszą edycją stawia również przed nami dodatkowe wymagania związane z infrastrukturą techniczną ORLEN Warsaw Marathon.
A konkretnie? Namawiacie do jak najszybszej rejestracji, to ujawnijcie z czego ten wzrost opłaty wynika. Bo powyższe to, z całym szacuniem, takie marketingowe bajanie.

Nie chodzi mi o wyliczenia/budżety itp. to oczywiście informacje poufne. Chodzi tylko o jedno:

Co, w porównaniu z poprzednią edycją, będzie lepsze i w jaki sposób?
O poszczególnych atrakcjach będziemy informować na naszej stronie internetowej (www.orlenmarathon.pl) oraz profilu na Facebooku (https://www.facebook.com/ORLENMarathon). Mamy nadzieję, że szykowane atrakcje - choć ujawnione w późniejszym okresie - przypadną Wam do gustu ;)
Awatar użytkownika
ORLEN Warsaw Marathon
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

pawikr pisze:
ORLEN Warsaw Marathon pisze: Pawikr, wyższe w stosunku do poprzedniej edycji opłaty startowe to efekt nieustannych prac nad podnoszeniem poziomu organizacyjnego imprezy, planowanych dodatkowych udogodnień oraz atrakcji dla Was. Pierwsza edycja była zorganizowana na wysokim poziomie, ale teraz poprzeczka została podniesiona wyżej. Duże zainteresowanie pierwszą edycją stawia również przed nami dodatkowe wymagania związane z infrastrukturą techniczną ORLEN Warsaw Marathon. Mamy nadzieję, że kolejna edycja po prostu okaże się jeszcze lepsza! :)
Bardzo mnie to cieszy - bez ironii, naprawdę.
Ale jeżeli zmuszacie potencjalnych uczestników do uiszczenia (wyższej) opłaty startowej na pół roku przed biegiem, kiedy nawet termin imprezy może się zmienić ... hola hola. Kota w worku nie kupuję.
Po całkiem niezłych recenzjach z tegorocznej edycji ostrzyłem sobie zęby na udział w przyszłej. Trudno.
Pawikr, najniższa opłata startowa obowiązuje do 31.10.2013 r. Wiele kart może zostać do tego czasu odsłoniętych i mamy nadzieję, że jednak się skusisz :)
Awatar użytkownika
wypass
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 53min 56s

Nieprzeczytany post

Oby było coś więcej wiadomo do tego czasu...
emilr10
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 0:39:30
Życiówka w maratonie: 03:05:09

Nieprzeczytany post

Ja byłem na 1ej edycji i podobało mi się i nie omieszkam byc na drugiej edycji.Za wpisowe oprócz możliwości uczestnictwa biegu dostałem naprawdę fajne fanty z których często korzystam w przeciwieństwie do MW gdzie w pakiecie nie było nic(koszulka do spania :hej: )Oczywiście nie biega się dla pakietów,ale miło jest coś fajnego dostac.
Ps. mimo owych niedogodności zamierzam również wystartowac w 35MW i dac zarobic FMW :hej: :hej: :hej:
Obrazek
Awatar użytkownika
ORLEN Warsaw Marathon
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Z przyjemnością informujemy, że możliwe są już zapisy osób niepełnoletnich. Zapraszamy na stronę http://www.orlenmarathon.pl/runner/register.
Władek J
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Fajnie, jak by w końcu ktoś wymyślił ciekawą trasę. No bo ile można biegać nudną Wisłostradą? Może przez dwa lub trzy mosty? Może trochę po praskiej stronie? Niech się coś dzieje !!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ