Komentarz do artykułu 1 800 000 zł - budżet Maratonu Warszawskiego

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gife pisze:Dla mnie ta meta jest śmieszna bo stadion narodowy był budowany pod Jewro 2012 i koncerty, a nie finisz biegów..Biegłbym Wsiawę tylko i wyłącznie dlatego, że nigdy tam nie biegłem, a reszta zdobyta. Dlatego Wawa jest na drugim końcu listy bo Dębno całkowicie odpuszczam.
Stary, ale pocisnąłeś argumentem, że aż kolki dostałem,...
PKO
Awatar użytkownika
Affinity
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 37:50
Życiówka w maratonie: 3:08:09

Nieprzeczytany post

Martinezhyz pisze:Ja tylko jedno... cytuje "Koszt wolontariatu 60.000". Moje pytanie brzmi : to moze nie oplaca sie robic tego wolontariatu skoro tyle kosztuje wynajecie wolontariuszy, ktorzy z zasady pracuja nieodplatnie(takie rzeczy to tylko chyba w Polsce moga miec miejsce albo w Warszawie)szkoda słow?
A kto będzie Ci wodę podawał? Kto obsłuży w depozycie i wskaże drogę, kiedy zgubisz się w tłumie kilku tysięcy osób? Kto udzieli Ci pierwszej pomocy, kiedy będziesz jej potrzebował? I tak dalej, i tak dalej... W wywiadzie p. Marek mówił, że ilość wolontariuszy i liczba wykonywanych przez nich czynności jest gigantyczna. Nie sądzę, by mógłbyś ich zastąpić wydając mniej niż te 60.000 złotych :)
kisio pisze: Podtrzymuję zdanie, że MW nie można omawiać w kategoriach popytu i podaży, bo nie ma konkurencji.
Po pierwsze: sytuację monopolu można bez żadnego problemu omawiać w kategoriach popytu i podaży.

Po drugie: W Polsce odbywa się co roku ok. 2000 amatorskich imprez biegowych o różnej skali. Nie nazwałbym tego brakiem konkurencji- z pewnością możesz znaleźć coś dla siebie. Jeśli natomiast zależy Ci tylko i wyłącznie na przebiegnięciu 42 kilometrów po warszawskim asfalcie, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić kilka pętli wzdłuż Wisły. Zaoszczędzisz w ten sposób trochę pieniędzy :)

Nie mówię, że należy zawsze płacić wpisowe bez mrugnięcia okiem. Mam wątpliwości co do wysokości opłat startowych w niektórych imprezach wosir-u lub w Biegnij Warszawo (60zł..). Uważam jednak, że FMW to przykład organizacji, która skupia się nie na zysku, a raczej na przygotowaniu imprez wysokiej klasy. Dlatego każdy Maraton Warszawski jest niepowtarzalnym wydarzeniem, i jestem gotowy raz w roku wyłożyć 100 złotych, by wziąć w nim udział. Wiem, że pieniądze te zostaną wydane w rozsądny sposób i nie pójdą po prostu do czyjejś kieszeni.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Martinezhyz pisze:"Koszt wolontariatu 60.000". Moje pytanie brzmi : to moze nie oplaca sie robic tego wolontariatu skoro tyle kosztuje wynajecie wolontariuszy, ktorzy z zasady pracuja nieodplatnie(takie rzeczy to tylko chyba w Polsce moga miec miejsce albo w Warszawie)szkoda słow?
Zanim zaczniesz mówić takie rzeczy, to po prostu posłuchaj rozmowy z Markiem Troniną. Nie chodzi o płacenie wolontariuszom ale zorganizowanie ich pracy w taki sposób, aby oni zechcieli za rok znowu pracować za darmo. Przecież ich też trzeba ubrać, napoić, nakarmić.
Awatar użytkownika
Christos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dla wiecznie niezadowolonych malkontentów dla których wpisowe jest za niskie zawsze można zrobić pakiety VIP tak jak się robi w wielu innych imprezach.Postawić np. oddzielny namiot i stolik z napojami z napisem VIP :hej: i pobierać od nich np po 100 euro :hahaha: Wiele imprez tak się dodatkowo wspomaga :hej:
Obrazek
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@Christos, lub wersja "socjal", z przebieralnią i sraczem w krzakach nad Wisłą plus woda z beczkowozu na 1 i 42 km za 50 pln. :hej:
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Brzmi zupełnie jak tegoroczna Praska Dycha, tylko tam było 10zł drożej i 32km krócej ;)
cool_name
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 41:20

Nieprzeczytany post

Christos pisze:Dla wiecznie niezadowolonych malkontentów dla których wpisowe jest za niskie zawsze można zrobić pakiety VIP tak jak się robi w wielu innych imprezach.Postawić np. oddzielny namiot i stolik z napojami z napisem VIP :hej: i pobierać od nich np po 100 euro :hahaha: Wiele imprez tak się dodatkowo wspomaga :hej:
w końcu głos rozsądku.
dodałbym jeszcze:

- osobne, czyste toi-toi'ki
- start w osobnej fali - może być po elicie ale zanim wystartuje reszta ze zwykłym wpisowym
- odnowa biologiczna na mecie (mogę sobie wyobrazić vipowski basen czy jacuzzi)
- pamiątkowe zdjęcie ze zwycięzcą/ zwyciężczynią
- indywidualne porady treningowe np by Skarżyński w pakiecie (przed i po imprezie)
- nocleg w dobrym warszawskim hotelu z transferem na start i z mety (dla warszawiaków transfer z/do domu)

myślę że spokojnie zbierze się z 50 osób dla których i 1000 EUR za taką usługę nie byłoby problemem. znalazłoby się i więcej ale wtedy co to by było za vip'owanie ?
pozdrawiam.
malkontentów też.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Eeee !!! To jest pomysł dla organizatorów, naprawdę fajny pakiet !
Czy organizatorzy widzą, jakie tutaj konstruktywne propozycje padają?
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

no ej!
zapomnieliście o najważniejszym!

Obrazek

a poważniej:
obawiam się, że punkt 2 (start w osobnej fali przed regularnymi uczestnikami), mógłby wywołać, lekkie wywołać, te, no, zamieszki wywołać.
choć nie ukrywam, że pomysł bardzo mi się z tego właśnie powodu podoba.

zdrówko
mastering the art of losing. even more.
rosomak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
Martinezhyz pisze:"Koszt wolontariatu 60.000". Moje pytanie brzmi : to moze nie oplaca sie robic tego wolontariatu skoro tyle kosztuje wynajecie wolontariuszy, ktorzy z zasady pracuja nieodplatnie(takie rzeczy to tylko chyba w Polsce moga miec miejsce albo w Warszawie)szkoda słow?
Zanim zaczniesz mówić takie rzeczy, to po prostu posłuchaj rozmowy z Markiem Troniną. Nie chodzi o płacenie wolontariuszom ale zorganizowanie ich pracy w taki sposób, aby oni zechcieli za rok znowu pracować za darmo. Przecież ich też trzeba ubrać, napoić, nakarmić.
A chcą pracować w kolejnym roku za darmo ? Rozmawiałeś z wolontariuszami ? Jak to wygląda od ich strony ? To ciekawy wątek poboczny, wolontariusze to ludzie ważni a zarazem często niedostrzegani przez biegaczy.

OT:

Koledzy, nie musieliście się rzucać natychmiast do potwierdzenia że tak trafnie oceniłem Wasze poglądy. :hahaha:
To nie było wcale trudne, wystarczyło przeczytać to, co piszecie.

Zauważę tylko na marginesie dyskusji, że magiczne słowa "popyt" oraz "podaż" nie są nieodłączną częścią kapitalizmu, tylko ekonomii w ogóle. U Keynes'a też jest i popyt i podaż. W socjalizmie też jest, w PRL'u też była podaż i był popyt i miały się dobrze :hej:
Natomiast sugestia, że należy śpiewać hymny pochwalne że Maraton Warszawski jest aż tak tani bo mógłby być droższy jest po prostu cudowna. Dla mnie to tekst 2012 roku na tym forum.

Istotą kapitalizmu jest wolna konkurencja równych podmiotów, bez preferencji i bez układów. Tak naprawdę to co jest najważniejsze, bez czego nie może istnieć kapitalizm to zaufanie. Równość i uczciwość, na straży której stoją sądy wydające szybkie wyroki. W kapitalizmie nie opłaca się kraść i oszukiwać, bo choć to daje jednorazową korzyść oszustowi, to na długą metę wszyscy na tym tracą i system przestaje działać. Dlatego tam gdzie jest kapitalizm i wolny rynek tam są - bo muszą być - rychliwe i sprawiedliwe sądy.
Sami sobie odpowiedzcie na pytanie czy w Polsce mamy wolny rynek czy raczej gospodarkę etatystyczną z elementami wolnego rynku (z elementami, bo ktoś musi w końcu zarabiać na budżet).
Nazwanie psa Cezar nie robi z niego Imperatora
Awatar użytkownika
dobo93
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 40:52
Życiówka w maratonie: 3:23:24

Nieprzeczytany post

Ryszard N. pisze:@Christos, lub wersja "socjal", z przebieralnią i sraczem w krzakach nad Wisłą plus woda z beczkowozu na 1 i 42 km za 50 pln. :hej:
TAK! TAK! TAK! można byłoby także zorganizować nocleg pod tzw. "chmurką" , nr. startowe należałoby oddawać po biegu a zamiast ładnego medalu byłby tani plastikowy z TESCO :) Cena może by jeszcze trochę spadła! :bum:
Biegaj z sercem i zaangażowaniem!

10km - 40'52"
21,097km - 1h35'42"
42,195km - 3h21'25"
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na biegach cyklu Salomon Trail Running np. oddaje się numery po starcie... i co z tego? Jest bardzo wiele biegów organizowanych hmm... chałupniczo.. a jednak na bardzo wysokim poziomie.
maciejl
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

rushatek pisze:jeśli dobrze zrozumiałem to minusem mety jest brak miejsc parkingowych :hejhej: :hejhej: trochę ruchu przed biegiem nie zabije maratończyka ;) podsunę 3 rozwiązania: parking na darmowych miejscach w strefie parkowania po drugiej stronie mostu (to będzie ile? 1km spacerkiem nad wisłą? nie wiem jak z tramwajami, czy będą kursować i w jakich godzinach),
Tramwaje nie jeżdzą w al. Jerozolimskich w czasie imprez na Stadionie. Wisłostrada będzie zamknięta, więc najbliższe miejsca do parkowania będą w Centrum - to trochę więcej niż 1km, co dla osób towarzyszących ma znaczenie - szczególnie jeśli to są dzieci i będą musiały tą trasę pokonać cztery razy (na początek i koniec biegu).
rushatek pisze: przyjazd pociągiem na stację Stadion,
Z rewelacyjną częstotliowścią kursowania S3S w niedzielę - co półtorej godziny :(
rushatek pisze: parkowanie na Pradze...
Nową świecką tradycją jest zamykanie Saskiej Kępy w czasie imprez na stadionie - o parkowaniu w tej części Pragi możesz więc zapomnieć (chyba, że masz nalepkę SK). Parking w CH Wileńska jest rano w niedziele zamknięty :(

Jakoś sobie dam radę, ale ja po prostu nie lubię kombinować z parkowaniem/dojeżdżaniem itp.
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

maciejl pisze:
rushatek pisze: przyjazd pociągiem na stację Stadion,
Z rewelacyjną częstotliowścią kursowania S3S w niedzielę - co półtorej godziny :(
toż nie tylko S3S tam jeżdzi.
pociągi KM i WKD dojeżdzają tam co jakieś 5-8 minut
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
Christos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z tego co piszecie wynika tylko jedno że jeszcze mało widzieliście :hejhej: i dokładnie jak pisze "kisio " jest wiele imprez zorganizowanych tanio i na wysokim poziomie to nie zależy od kasy ale od ludzi i zaangażowania ludzi. I tak właśnie powstawały wszystkie maratony oraz inne imprezy. :ble:

Dla mnie to co jest w Warszawie za to 100 zł to są luksusy których jeszcze nie miałem okazji poznać ale jeśli chcecie wiedzieć to maraton Solidarności kosztuje 60 zł i nigdy nie niego nie narzekałem zawsze było pełno ubikacji na starcie i mecie po biegu jest kontener w prysznicami namiot z jadłodajnia punkt masażu z którego też nigdy nie korzystałem nie lubię kolejek :hej: Depozyty ,bezpłatny autobus dla wracających do Gdyni itp Wody nigdy nie zabrakło czy isotoników były tez banany i czekolada .Akurat w tym roku było biedniej ,ale mnie to nie dziwi.Wiec sam widzisz ze tak naprawdę wersje socjal która podajesz to można nawet za darmo zorganizować i też bym w nim pobiegł i nie narzekał .:) Na maratonie w Pucku w największe upały mieszkańcy z własnej inicjatywy wodę z kranu rozdawali i polewali wszystkich i to właśnie było wspaniałe wszyscy dodatkowo dziękowali.Chodzi oto że wszędzie piszą że robią biegi w celu propagowania zdrowego stylu życia itp a za 10 km wpisowe 60 zł to paranoja. Jest wiele imprez sportowych które są dotowane przez państwo trzeba mieć tylko odpowiednie układy z politykami. Przypominam że był zorganizowany bieg z naszą Minister Sportu właśnie z finiszem na stadion narodowy i wtedy nikt nie musiał płacić za jego wynajmowanie.
Ale z pakietami VIP to serio mi to by nie przeszkadzało gdyby ktoś kto ma kasę chce mieć luksusy niech płaci skoro chce. :hej:
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ