27 Bieg Niepodległości

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

No tak, bo byłeś najpierw jako M50 :)
Poprawione
PKO
afw
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 43:43
Życiówka w maratonie: 3:32:51

Nieprzeczytany post

Podejrzewam, że część biegaczek z pierwszych piątek w kategoriach wiekowych nie biegła a jedynie oddała/odsprzedała swój pakiet.
Nie mam o to do nich pretensji. Wiele osób chciało pobiec a limit pakietów się wyczerpał. Ten kto nie mógł pobiec oddawał swój pakiet innym.
Ale może w takiej sytuacji organizator powinien rozważyć zwiększenie puli pakietów w przyszłym roku albo zmieniać dane zawodników po przekazaniu pakietu.
gulogulo1970
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 48:00
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Bardzo udana impreza.Kibice dopisali ,pogoda idealna .Biegłem czwarty raz i znowu rekord.Trasa wybitnie płaska i szybka.Na mecie miła niespodzianka- ładny medal oraz folia od wiatru.Brawo organizatorzy.Za rok pobiegnę po raz piąty...
sebwaw
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42:04
Życiówka w maratonie: 3:43:24

Nieprzeczytany post

Mimo kolejnego wzrostu frekwencji, na trasie tłoku praktycznie w ogóle nie odczułem (2 strefa), a w zeszłym roku trochę narzekałem. Nie zmienia to faktu, że już chyba do końca mych dni pozostanie dla mnie niezrozumiałe co w 1 i 2 strefie biegu robią ludzie, którzy na oko biegną tempem na 1h...Organizacyjnie tip top z mojego punktu widzenia, gdyż zamieszanie koszulkowe mnie nie dotknęło, ja dostałem zupełnie normalną, bez jakichś jaj z nadrukiem. Szatnia w Arkadii dobry pomysł tylko z toaletami klapa, jedne nieczynne, do drugich monstrualne kolejki, a do innych nie wpuszczali, ale to nie wina organizatora. Wisienką na torcie kolejna życiówka :)
raszez
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:43:04

Nieprzeczytany post

Bieg jak co roku fantastyczny - cieszy atmosfera i kibice. To wspaniały sposób na świętowanie. Ja się tylko pytam gdzie podziało się te ponad 2tys.ludzi/pakietów których zabrakło na mecie? Szkoda bo przecież tylu chętnych było, a nie mogli pobiec...
Awatar użytkownika
Juannita
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

sebwaw pisze: Nie zmienia to faktu, że już chyba do końca mych dni pozostanie dla mnie niezrozumiałe co w 1 i 2 strefie biegu robią ludzie, którzy na oko biegną tempem na 1h... :)
Nie chcą zmarznąć? ;)
Jeśli moja, VI strefa, miała ruszać o 11:35, a ruszyłam ostatecznie o 11:48, to policz sobie, że od 11 stałam prawie godzinę, próbując się rozgrzewać, ale jednak. W efekcie mój mąż i 3-miesięczna córka czekali prawie 2 godziny, zanim mamusia skończy biegać, a ja od połowy biegu miałam w głowie tylko to, czy córa wytrzyma i czy w razie czego znajdą jakieś miejsce z przewijakiem. I słowo daję, że gdyby nie wrodzona uczciwość, to za rok poszłabym razem z grupą wcześniejszą, bo to jednak naprawdę marnowanie czasu. A zresztą - może i wrócę do formy, to...
łowca
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Juannita pisze: Jeśli moja, VI strefa, miała ruszać o 11:35, a ruszyłam ostatecznie o 11:48, to policz sobie, że od 11 stałam prawie godzinę, próbując się rozgrzewać, ale jednak. W efekcie mój mąż i 3-miesięczna córka czekali prawie 2 godziny, zanim mamusia skończy biegać
Dziękuję za skutecznie wyleczenie mnie z pomysłu na branie udziału w tak dziwnie organizowanych biegach. :ble:
... bo ja muszę być w ruchu, słyszeć wiatru świst w uchu ...

Obrazek
zoraw9
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 32.43

Nieprzeczytany post

Co to znaczy dziwnie zorganizowany bieg?
Strefy startowe zostały wprowadzone po to, aby ułatwić uczestnikom zawodów biegnięcie w swoim tempie. Czy wyobrażacie sobie tłok, jaki panowałby w przypadku jednego startu 13 tysięcy zawodników? Przecież przez całą trasę byłby ścisk, wszyscy by narzekali, że nie mogli w swoim tempie biec, połowa uczestników nie skorzystała by z punktu odświeżania, bo nie dało by rady napełniać kubków napojami.
Organizatorzy poinformowali o której dana strefa będzie startować i każdy mógł zrobić rozgrzewkę tak, aby stanąć w swojej strefie w momencie startu i nikt nie musiał czekać przez to od godziny 11 w swojej strefie.
12188062_541718099324011_643827442901624013_o.png
A jak ktoś narzeka, że musiał stać, to proszę wybrać się na maraton do Nowego Yorku i tam odstać niekiedy 2,3 a nawet 4 godziny, czekając grzecznie bez możliwości skorzystania z łazienki na swój start i potem narzekać na polskie realia, pamiętając oczywiście, że za maraton w Nowym Yorku opłata będzie kilkanaście razy większa, niż 50 złotych.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
łowca
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Bieg Ursynowa 2015, 2000 uczestników, bramka startowa o szerokości 5.5 metra, trasa o szerokości 7 metrów - start zmieścił się w trzech minutach z kawałkiem. Jesli dobrze liczę, to jest 10 osób na sekundę. Ustawieni byli pacemakerzy z rozrzutem co minutę, więc każdy i tak wiedział, gdzie jest 'jego' strefa. Ja startowałem w środku, znaczącego tłoku i przepychanek, które by uniemożliwiły bieg - nie odczułem.

Tutaj mamy 6 razy więcej zawodników, a ile dłuższe wypuszczanie? 12 razy? 15 razy? I bieg też odbywał się po szerszej trasie.

Przykład z Nowym Jorkiem tylko udowadnia, że od pewnego momentu nie chodzi wcale o bieganie.

Obrazek
Awatar użytkownika
MEL.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:56
Życiówka w maratonie: 3:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Juannita pisze:Jeśli moja, VI strefa, miała ruszać o 11:35, a ruszyłam ostatecznie o 11:48, to policz sobie, że od 11 stałam prawie godzinę, (...)
A po co stać w strefie startowej od 11, skoro start jest przewidziany na 11.35?
Ja przyszłam później, do szatni poszłam już po hymnie, spokojnie się przebrałam, wystałam jeszcze w kolejce do toalety i dopiero weszłam do strefy, jakieś 5 minut przed właściwym startem. Chociaż byłam dość skromnie ubrana, to nie zmarzłam.

Bardzo fajny bieg. Nie lubię spędów, ale BN biegam z przyjemnością. To był mój 11 -ty.
afw
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 43:43
Życiówka w maratonie: 3:32:51

Nieprzeczytany post

W poprzedniej wiadomości napisałam,że podejrzewam że część biegaczek z pierwszych piątek w kategoriach wiekowych nie biegła a jedynie oddała/odsprzedała swój pakiet teraz mam pewność,że tak jest.
Wiele osób wymienia się pakietami przed biegiem i nie zmienia danych biegacza u organizatorów a regulamin Biegu Niepodległości w Warszawie dopuszcza taką możliwość ( odstapienie pakietu i zamianę danych) do 3 listopada .
Konsekwencją jest to ,że w wynikach z Biegu Niepodległości w pierwszej 20 najszybszych pań jest 6 panów biegnących z numerami zarejestrowanymi na panie (30% !).
W pierwszej 10 jest jeden pan biegnący z numerem "kobiecym" ( porównałam wyniki na datasport ze zdjęciami z fotomaratonu).
Jaki sens ma w takich okolicznościach prowadzenie klasyfikacji kobiet i mężczyzn i klasyfikacji kategorii wiekowych?.
Wymieniając się pakietem pamiętajmy o zmianie danych u organizatora !
Awatar użytkownika
Juannita
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

MEL. pisze:
Juannita pisze:Jeśli moja, VI strefa, miała ruszać o 11:35, a ruszyłam ostatecznie o 11:48, to policz sobie, że od 11 stałam prawie godzinę, (...)
A po co stać w strefie startowej od 11, skoro start jest przewidziany na 11.35?
Ja przyszłam później, do szatni poszłam już po hymnie, spokojnie się przebrałam, wystałam jeszcze w kolejce do toalety i dopiero weszłam do strefy, jakieś 5 minut przed właściwym startem. Chociaż byłam dość skromnie ubrana, to nie zmarzłam.

Bardzo fajny bieg. Nie lubię spędów, ale BN biegam z przyjemnością. To był mój 11 -ty.

Bo chciałam spokojnie posłuchać hymnu. Też jeszcze postałam w kolejce do kibelka i dopiero oddałam kurtkę. I nie chodzi o czekanie, tylko o to, że byłam nastawiona tak, żeby czekać na start jakieś 15 minut, a nie 2x tyle. Przy czym - nie narzekam, ale tłumaczę, dlaczego inni wpisują wyższe strefy.
upoconejajka
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 41:40

Nieprzeczytany post

Dwie sprawy, które mi nie pasowały ze spraw organizacyjnych:
Obsuwa startu poszczególnych stref, występuje chyba w każdym biegu (wina organizatora).
Ludzie w nieodpowiednich strefach (to już nie jest wina organizatora).

A na plus:
- medale rozdawane kawałek dalej od mety - można wyhamować spokojnie.
- banany,
- folie

ToiToi niby dużo, a kolejki były. Jednak za nimi panowie radzili sobie jakoś :D
łowca
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

afw pisze: W pierwszej 10 jest jeden pan biegnący z numerem "kobiecym" ( porównałam wyniki na datasport ze zdjęciami z fotomaratonu).
Jaki sens ma w takich okolicznościach prowadzenie klasyfikacji kobiet i mężczyzn i klasyfikacji kategorii wiekowych?.
Nie ma na to w regulaminie paragrafu o nazwie 'dyskwalifikacja' ?? :orany:

Obrazek
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:21:47

Nieprzeczytany post

łowca pisze:Bieg Ursynowa 2015, 2000 uczestników, bramka startowa o szerokości 5.5 metra, trasa o szerokości 7 metrów - start zmieścił się w trzech minutach z kawałkiem. Jesli dobrze liczę, to jest 10 osób na sekundę. Ustawieni byli pacemakerzy z rozrzutem co minutę, więc każdy i tak wiedział, gdzie jest 'jego' strefa. Ja startowałem w środku, znaczącego tłoku i przepychanek, które by uniemożliwiły bieg - nie odczułem.

Tutaj mamy 6 razy więcej zawodników, a ile dłuższe wypuszczanie? 12 razy? 15 razy? I bieg też odbywał się po szerszej trasie.

Przykład z Nowym Jorkiem tylko udowadnia, że od pewnego momentu nie chodzi wcale o bieganie.
A wiesz, że przez to, że tak puścili ten bieg to na starcie biegacze podcinając w tłoku Arka Gardzielewskiego zabrali mu szansę na walkę o zwycięstwo w biegu? Ranga tamtego biegu była duża bo to były Mistrzostwa Polski w biegu ulicznym na 5k.
Ja uważam, że organizacja BN w tym roku była bardzo dobra i gdyby to ode mnie zależało to jeszcze delikatnie bym wydłużył start. W poprzednich latach przez pierwsze 3-4 km nie dało się biec. Poza tym to, że ktoś wie gdzie jest jego strefa nie oznacza, że automatycznie się do tego zastosuje. I to jest problem. Lepsza strefa jest dla tych, którzy ciężką pracą na nią po prostu zasłużyli. Uszanujmy to! Uważam, że egzekwowanie ustawienia w strefach jest akurat obowiązkiem organizatora, choć w tak dużym biegu to rzeczywiście trudne.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ