Komentarz do artykułu ORLEN Warsaw Marathon rusza w 2013 r.

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

sebcom pisze: Pewnie zaraz zaczną mnie wszyscy krytykować, bo będą punkty vitay, bo pakiety, startowe itp. Ale mam nadzieję, że ktoś na tym forum podziela moje zdanie (pewnie znaczna mniejszość).
Eee nie ma tu czego krytykować, to piękne co piszesz ale bardzo idealistyczne. Niestety Live is brutal.
sebcom pisze:Ja uważam, że powinien być w Warszawie jeden duży maraton, który będzie przyciągał obcokrajowców (ja bym na ich miejscu nie wiedział na który przyjeżdżać).
Chodzi ci o turystów czy o elitę biegaczy? Bo jak o elitę, to sorry kolego, ale elitę to się "zaprasza" kusząc dużą kasą, tu nie ma sentymentów. W ten sposób kusi się 2 góra 5 najwyższej klasy zawodników, bo na więcej nawet mocni sponsorzy nie mogą sobie pozwolić. Jedno jest pewne FMW tej kasy nie ma. Aby ją zdobyć FMW musiała by pozyskać silnego stałego sponsora, a ten będzie za swą kasę chciał mieć kontrolę nad imprezą, to trudny wybór dla kierownictwa FMW. Bez Elity na światowym poziomie maraton w Warszawie pozostanie tylko lokalnym nic nieznaczącym wydarzeniem na mapie maratonów europejskich, i tyle. Natomiast Orlen daje taką nadzieję.
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
PKO
Fisherek
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Sebcom tylko, że czytając Twój post mam wrażenie, że najbardziej boli Cie to, że MW może na tym stracić. Rozumiem te obawy i trochę je podzielam, ale moim zdaniem konkurencja wyjdzie tu wszystkim na dobre. Oczywiście, że wszystko z umiarem, ale dwa maratony w Warszawie w roku to nie jest jakoś bardzo dużo. Moim zdaniem na pewno nie "za dużo". Jasne, że wolałbym jeden duży bieg, z fajnym pakietem startowym, niską opłatą itd. Nie dogadali się, szczerze nawet nie wiem czy próbowali, ale nad tym teraz nie chce się zastanawiać bo to nic nie zmieni. Wiadomo, że jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

fajna sprawa. im więcej imprez, tym lepiej - szczególnie takich ze sponsorami (oby nie był to jednorazowy "wybryk" Orlenu).
dla mnie Orlen maraton może być imprezą, która przyciągnie w przyszłości jakichś czołowych biegaczy ze świata, a wrześniowy maraton w Warszawie typowo dla amatorów. bo niby co w tym złego?
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:21:47

Nieprzeczytany post

sebcom pisze:Poza tym mam mieszane uczucia ze względu, że są to pieniądze publiczne, których wydatkowanie nie znajduje, żadnego uzasadnienia.
Orlen jest spółka akcyjną, w której Państwo posiada około 27% udziałów więc nie generalizujmy, to nie są do końca pieniądze publiczne. Jak mamy tak dyskutować to co z KGHM Zagłębie Lubin, PGE Skra Oraz PGE GKS Bełchatów? A tak przy okazji to Państwo otrzymuje więcej dzięki Orlenowi (sprzedaż paliw - VAT i Akcyza dla Państwa) niż Orlen od Państwa :).
sebcom pisze:Jeżeli jest to takie genialne przedsięwzięcie marketingowe, to dlaczego na świecie koncerny nie zaczęły robić same maratonów. Przecież w takim Nowym Jorku to jak najbardziej można by dwa na wiosnę, trzy na jesień i jeszcze jeden na zimę by się zmieścił. Na świecie modelem jest raczej bycie sponsorem jakiś dużych maratonów, z bogatą historią.
Bo może trochę inne są bariery w zorganizowaniu maratonu na 40 tyś ludzi w mieście 10 mln. niż organizowaniu maratonu na 10 tyś w mieście 2 mln. Co do bycia sponsorem w dużych maratonach to trzeba sobie zasłużyć i być wybranym przez organizatorów. Nie mówiąc już o potężnym sypnięciu kasą.

Także nie wiem czy można było ten maraton zrobić w Krakowie, Poznaniu czy Wrocławiu. Nie wiemy czy były i jak przebiegały rozmowy pomiędzy FMW a Orlenem ale finał jest taki, że Orlen organizuje maraton i należy się z tego cieszyć. Z dużą dozą prawdopodobieństwa można stwierdzić, że ciężko byłoby Orlenowi podłączyć się do jakiegokolwiek maratonu, nie tylko w Warszawie.
Dajmy szansę tej imprezie. Nie sądzę żeby ten maraton był konkurencją dla MW bo to jednak wiosna i jesień.
Gregory
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

no i trasa bedzie z homologacja :):) ze strony orga
Trasa będzie objęta homologacją PZLA
dodatkowo
Każdy, kto zdecyduje się wystartować w ORLEN Warsaw Marathon, otrzyma profesjonalny pakiet startowy składający się ze sprzętu sportowego oraz specjalnych akcesoriów dla biegaczy.
typu koszulka + bidon :)
Lukasz89
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

dla zwyklego biegacza nowy maraton jest nowa mozliwoscia i nie powinien byc problemem. Przeciez jest duza grupa biegaczy, ktora tam pobiegnie ze wzgledow logistyczno-finansowych (bo blizej niz do np. Debna, bo punkty vitay). Nie rozumiem oburzenia, ze kasa wszystkim rzadzi, ze 2 maratony w jednym miescie itp. Przeciez kasa stoi za kazdym maratonem, wszedzie sa sponsorzy i reklamy. A wiadome jest, ze konkurencja powinna zwiekszac poziom, lub powodowac, ze strona gorsza zakonczy swoj interes. Jakby nie bylo, dla biegaczy bedzie lepiej.

Nie podoba mi sie tylko, ze dostali Mistrzostwo Polski, ale to juz inna historia.
LadyE
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

znaczy sie ze mniej jak 50 zeta bede mogla zostac bohaterka narodowego? ;)
nie wiem jak Wy ale ja sie na to pisze ;)
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

meta jest pod stadionem
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:21:47

Nieprzeczytany post

LadyE ale bohaterem narodowego możesz zostać dzień wcześniej na pasta party :). Ciekawe jak po tym będziesz biegać :).
tombzd74
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:56 min
Życiówka w maratonie: 3.15:46

Nieprzeczytany post

A ja zapraszam wszystkich chętnych do wzięcia w rywalizacji Endomondo.

http://www.endomondo.com/challenges/7813160

Każdy kto używa endomondo wie o co chodzi:), ja dzięki temu zacząłem biegać i warto.

Pozdrawiam
i zachęcam
T
TomB

HM 1:27:04
M 3:15:46
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

Zostan bohaterem narodowego pasta party!
dobre
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
janrunjan
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jak dla mnie albo rybki albo akwarium. FMW od wielu lat robi dobrą robotę i nie będę wspieral "Orlen Goliata".
optymista
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Brawo!!
Caly Swiat sie z nas smieje!! Runners World, Runner Space pisza o zjawisku, ktore zastanawia wszystkich.
Jak w 40 milionowym spoleczenstwie gdzie aktywnych biegaczy jest okolo 100.000 z czego okolo 50.000 przebieglo maraton jest organizowanych prawie 40 maratonow z czego zaden nie jest w czolowce swiatowej. A tu cos nowego, drugi maraton w tym samym miescie :) :).
To mi lekko przypomina dowcip o polakach w celi bez dachu. Osoba zwiedzajaca wiezienie zapytala sie jak to mozliwe, ze jeszcze z tej celi nikt nie uciekl. Na to naczelnik wiezienia odpowiedzial "bo to sa Polacy. Jak jeden sie wspina to drugi go ciagnie w dol za nogi"
To tylko pokazuje jak latwo mozna nas kupic. Historia kolo zatacza, kiedys byla paczka papierosow i flaszka a teraz 6 zl nizsze startowe i talon na paliwo. a wszystko to bo mamy w d... tradycje i ludzi ktorzy pracowali latami na marke imprezy.
Orlen nie potrafil sie z nikim dogadac to postanowil wysadzic wszystkich innych organizatorow z siodla. No tak ale na tym polega przeciez wolny rynek. Pieniadze nad tradycje.
Bije brawo wszystkim tym, ktorzy sie tym zachwycaja.
I zeby nie bylo nie mam nic wspolnego z zadnym z maratow, fundacj, organizacji ba nawet nigdy nie przebieglam maratonu. A moim pierwszym napewno nie bedzie ten w ktorym organizator ma tylko wypchane kieszenie i zle intencje ale ten ktory jest moze biedny ale bieganie jest jego pasja.
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

optymista pisze:Brawo!!
Caly Swiat sie z nas smieje!!
Daj spokój z tą megalomanią, tzw. "Cały Świat" (cokolwiek to znaczy) to ma nas głęboko w nosie :hahaha:
A już to kto ile lokalnych nic nieznaczących maratonów sobie gdzieś tam w dalekiej Polsce organizuje to już zupełnie go nie interesuje.
Skoro FMW nie potrafiła przez tyle lat zrobić imprezy światowego formatu, to może pora dać szansę innym. Ja tam życzę Orlenowi szczęścia, zdrowia, pomyślności... szczególnie tej ostatniej, aby nie zaliczył poważnej wpadki organizacyjnej. Ciekawe czy sobie poradzą?

A ten dowcip o więzieniu bardzo trafny, dokładnie, jak ktoś chce zrobić coś nowego to są tacy co jeszcze tego nie widzieli a już krytykują.
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
optymista
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

optymista pisze:Skoro FMW nie potrafiła przez tyle lat zrobić imprezy światowego formatu, to może pora dać szansę innym
Dowcip byl po to zeby zobrazowac nasz narodowa zawisc. Zamiast dogadac sie z organizatorem ktoregos z maratonow albo zorganizowac swoj w innym miescie postanowili olac wszystkich a szczegolnie kolesia ktory tak naprawde maraton w warszawie uratowal. Orlen nie robi nic nowego ba stosuje stare chwyty ktore biegaja na krotkich nogach. Finanse rzadza sie swoimi prawami a narzucanie warunkow ponizej oplacalnosci nazywa sie dumpingiem lupiezczym
dumping łupieżczy: celem takiej polityki jest zdobycie jakiegoś rynku i wyeliminowanie konkurencji, poprzez zaproponowanie cen niższych od kosztów wytworzenia. Konkurencyjne przedsiębiorstwa, mając mniejsze zasoby, nie mogą sprostać takiej praktyce i zostają wyeliminowane z rynku. W przypadku, gdy przedsiębiorstwo stosujące dumping łupieżczy stanie się na danym rynku monopolistą podwyższa ceny, aby realizować zysk monopolistyczny. Ten rodzaj dumpingu uznaje się za praktykę nieuczciwej konkurencji.
Ps.Zanim ocenisz organizacje maratonu przez FMW proponuje sie zaznajomic ze danymi statystycznymi jak sie maraton rozwija na przestrzeni ostatnich lat.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ