kisio pisze:Jak można rozważać tu kwestię popytu podaży i innych praw rynku skoro nie ma konkurencji tylko jest monopol?
monopol - jeden dostawca, KONTROLUJĄCY podaż i ceny, występują bariery które UNIEMOŻLIWIJAJĄ INNYM wejscie na rynek.. z tego co wiem to FMW nie stawia innym barier jeśli chodzi o organizację innych biegów..
kisio pisze:Tu nie decyduje popyt ani podać tylko brak alternatywy. (...) jeśli za rok (...) pakiet będzie kosztował nie 100zł a 160 to i tak frekwencja będzie wyższa bo biegających w stolicy (wszędzie w zasadzie) przybywa lawinowo wręcz a alternatywy nie ma.
Kisio... nie chciałbyś zarobić WIELKIEJ GÓRY KASY i wykorzystać tę lawinę biegaczy organizując alternatywę przy wpisowym po 15PLN? Myślę, że stworzyłbyś alternatywę, ale czy byłby na nią popyt (wydaje mi się że nie ma innych maratonów w Wawie bo popyt zaspokaja ten jeden i nikt nie podejmuje ryzyka organizacji innego - Fundacja MW podejmuje ryzyko i ma z tego ryzyka "premię" - ja to akceptuję)?
Panie Marku, niech Pan tego nie czyta!!!
Alternatywy istnieją (Berlin, Poznań - prawie ten sam termin) - a że są DROŻSZE (w ogólnym rozliczeniu) - hmm czyli, żeby były alternatywą dla maratonu Warszawskiego ten powinien kosztować jakieś 300-350 PLN, wtedy podróż do Poznania by się kalkulowała.
Ogólnie nie wdając się w dalsze roztrząsanie tematu, napiszę od siebie tak:
Cena nie jest niska - też tak uważam, ale akceptuję ją, bo dostaję produkt, który (przy całym moim wysiłku) w trakcie konsumpcji bardzo mi "smakuje" i mnie bawi. tyle..
pozdr