Komentarz do artykułu Trening do Maratonu dla zaawansowanych

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Ezri
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 46:19
Życiówka w maratonie: 04:04:57

Nieprzeczytany post

Dziękuję za odpowiedź.
U mnie sprawa wygląda tak. Do tej pory robiłam długie wybiegania po 28-34 km.
W Pucharze Maratonu pobiegłam 25 km w 02:29:42. Na tej podstawie kalkulator wyliczył mi, że dam radę przebiec maraton w około 4:18, ale...
Tydzień przed MW licho mnie podkusiło na NikeGrid, gdzie utłukłam około 100 km.
Maraton "przemęczyłam" w 04:47. Straszna żenada. Myślę, że to wynika z szaleństwa wcześniejszego weekendu, bo ewidentnie czułam się nie w formie. Pierwszy kryzys miałam tuż za połową, choc na treningach bywało, że nie miałam go nawet pod koniec trzydziestki.
Tak, sądzę że proponowany przez Ciebie trening byłby dla mnie odpowiedni -w każdym razie brzmi rozsądnie, więc na razie będę testowac... może od następnego tygodnia.
Następny planowany maraton w połowie kwietnia - więc sporo czasu.
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
marek81
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:32
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A tak troszkę z innej beczki. Widział ktoś tak napisany plan pod 10km?. W sensie 5x w tygodniu, wtorek interwały, czwartek biegi w stylu "tempo" i Co najważniejsze - elastyczny a nie pod dany wynik? :uuusmiech:
Obrazek
Exolten-one
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A w jakim tempie biegać sobotnie biegi te 10km (itp)?
Awatar użytkownika
marek81
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Biegasz je tak samo jak środy - czyli easy: 73-75%. Chyba, że w planie jest test, no to wtedy robisz bieg kontrolny na 5 lub 10km
Obrazek
hiroko
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie,

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w modyfikacji planu treningowego przygotowującego do 33 maratonu warszawskiego (z biegania).

1. mam małe doświadczenie w startach, dlatego też ciężko jest mi coś pokombinować z planami, mam za sobą pierwszy start w półmaratonie warszawskim (z marca t.r) czas 2:08h
2. biegam dla przyjemności i kondycji od kilku lat ale w tym roku zdecydowałam się na udział w zawodach.
3. Wydaje mi się, ze potrzebuję modyfikacji w planie treningowym, bo 2x w tygodniu (poniedziałki i środy ) trenuję jeszcze krav maga (1,5h trening) plus czasem w piątki mam jeszcze dodatkowy trening. Nie chcę przegiąć z obciążeniem organizmu, bo pracę mam po części fizyczną.

Bardzo proszę o pomoc doświadczone koleżeństwo :) Z góry dziękuję:)
"By the Force be with YOU"
human
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

może trochę nie w temacie, ale proszę o poradę czy tydzień po debiucie maratońskim mogę wystartowc na 10km ? Jaka jest szansa, że już będę stał na nogach o własnych siłach :) , a może właśnie wtedy mam szansę na życiówkę na 10km ???
Awatar użytkownika
marek81
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

human pisze:może trochę nie w temacie, ale proszę o poradę czy tydzień po debiucie maratońskim mogę wystartowc na 10km ? Jaka jest szansa, że już będę stał na nogach o własnych siłach :) , a może właśnie wtedy mam szansę na życiówkę na 10km ???
Wystartować możesz :usmiech: ale o biciu rekordów bym zapomniał. :oczko:
Obrazek
human
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marek81 pisze:
human pisze:może trochę nie w temacie, ale proszę o poradę czy tydzień po debiucie maratońskim mogę wystartowc na 10km ? Jaka jest szansa, że już będę stał na nogach o własnych siłach :) , a może właśnie wtedy mam szansę na życiówkę na 10km ???
a czy w trakcie przygotowań, np. tydzień przed jest szansa na jakiś rekordzik :) na 10km czy całkowicie wybic to sobie z głowy, bo to inny cykl przygotowań ?...
Awatar użytkownika
marek81
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tu nie chodzi o inne przygotowania co o siły i brak czasu na regeneracje :oczko: Na tydzień przed startem to ty odpoczywasz a tydzień po maratonie tą dyszkę spokojnie w ramach rozruszania się po paru dniach zasłużonego lenistwa po ukończeniu maratonu :oczko:
Obrazek
Awatar użytkownika
bogdanos
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:43:50
Życiówka w maratonie: 3:39:01

Nieprzeczytany post

human pisze:
marek81 pisze:
a czy w trakcie przygotowań, np. tydzień przed jest szansa na jakiś rekordzik :) na 10km czy całkowicie wybic to sobie z głowy, bo to inny cykl przygotowań ?...
Mi tam na tydzień przed maratonem rekord na dyszkę wyszedł, ale to chyba zaklezy od poziomu wytrenowania, ja jeszcze mam potencjał to i rekordy często wychodzą, ale jak dojdę do jakiejść ściany to już pewnie będzie trudniej :)
Obrazek
Biegam bo lubię :)
szymart
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam Serdecznie!!

czy mogę o sobie powiedzieć "zaawansowany" tego nie wiem. 10 km biegam poniżej 50 min i mam już na koncie swój pierwszy Maraton (4h16min). Prezentowany plan treningowy wydaje mi się bardzo ciekawy i chciałbym spróbować go zrealizować. jednak on precyzuje ostatnie tygodnie przed startem, a co do tego czasu? Jak biegać w sezonie zimowy i wczesną wiosną? Możecie coś zaproponować w jaki sposób mam trenować? Proszę o pomoc...
Awatar użytkownika
bogdanos
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:43:50
Życiówka w maratonie: 3:39:01

Nieprzeczytany post

Spróbuj trening do maratonu Skarżyńskiego, u niego zaczyna się już w listopadzie.

szymart pisze:Witam Serdecznie!!

czy mogę o sobie powiedzieć "zaawansowany" tego nie wiem. 10 km biegam poniżej 50 min i mam już na koncie swój pierwszy Maraton (4h16min). Prezentowany plan treningowy wydaje mi się bardzo ciekawy i chciałbym spróbować go zrealizować. jednak on precyzuje ostatnie tygodnie przed startem, a co do tego czasu? Jak biegać w sezonie zimowy i wczesną wiosną? Możecie coś zaproponować w jaki sposób mam trenować? Proszę o pomoc...
Obrazek
Biegam bo lubię :)
Barry
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a czy przerwy we wtorkowym treningu mogą być zamienione na trucht ???
wn64
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Można dostać link do tego planu?(z pierwszego postu zostaję przekierowany na imprezy)
terminus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Gdzie w tym planie są biegi w II zakresie?
Jeżeli niedziela jest w I zakresie, wtorek i czwartek w tempach startowych III zakres to wychodzi że środa i sobota są w II zakresie (jak kros lub bieg ciągły 60 minut)?
W dyskusji pod planem ktoś pisał że środa i sobota ma być w I zakresie, więc gdzie jest II zakres, WB2 czy jak kto zwał???
Z góry dziękuje za pomoc.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ