Komentarz do artykułu Trening do Maratonu dla zaawansowanych
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 46:19
- Życiówka w maratonie: 04:04:57
Dziękuję za odpowiedź.
U mnie sprawa wygląda tak. Do tej pory robiłam długie wybiegania po 28-34 km.
W Pucharze Maratonu pobiegłam 25 km w 02:29:42. Na tej podstawie kalkulator wyliczył mi, że dam radę przebiec maraton w około 4:18, ale...
Tydzień przed MW licho mnie podkusiło na NikeGrid, gdzie utłukłam około 100 km.
Maraton "przemęczyłam" w 04:47. Straszna żenada. Myślę, że to wynika z szaleństwa wcześniejszego weekendu, bo ewidentnie czułam się nie w formie. Pierwszy kryzys miałam tuż za połową, choc na treningach bywało, że nie miałam go nawet pod koniec trzydziestki.
Tak, sądzę że proponowany przez Ciebie trening byłby dla mnie odpowiedni -w każdym razie brzmi rozsądnie, więc na razie będę testowac... może od następnego tygodnia.
Następny planowany maraton w połowie kwietnia - więc sporo czasu.
U mnie sprawa wygląda tak. Do tej pory robiłam długie wybiegania po 28-34 km.
W Pucharze Maratonu pobiegłam 25 km w 02:29:42. Na tej podstawie kalkulator wyliczył mi, że dam radę przebiec maraton w około 4:18, ale...
Tydzień przed MW licho mnie podkusiło na NikeGrid, gdzie utłukłam około 100 km.
Maraton "przemęczyłam" w 04:47. Straszna żenada. Myślę, że to wynika z szaleństwa wcześniejszego weekendu, bo ewidentnie czułam się nie w formie. Pierwszy kryzys miałam tuż za połową, choc na treningach bywało, że nie miałam go nawet pod koniec trzydziestki.
Tak, sądzę że proponowany przez Ciebie trening byłby dla mnie odpowiedni -w każdym razie brzmi rozsądnie, więc na razie będę testowac... może od następnego tygodnia.
Następny planowany maraton w połowie kwietnia - więc sporo czasu.
- marek81
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:44:32
- Życiówka w maratonie: brak
-
- Rozgrzewający Się
A w jakim tempie biegać sobotnie biegi te 10km (itp)?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
Witajcie,
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w modyfikacji planu treningowego przygotowującego do 33 maratonu warszawskiego (z biegania).
1. mam małe doświadczenie w startach, dlatego też ciężko jest mi coś pokombinować z planami, mam za sobą pierwszy start w półmaratonie warszawskim (z marca t.r) czas 2:08h
2. biegam dla przyjemności i kondycji od kilku lat ale w tym roku zdecydowałam się na udział w zawodach.
3. Wydaje mi się, ze potrzebuję modyfikacji w planie treningowym, bo 2x w tygodniu (poniedziałki i środy ) trenuję jeszcze krav maga (1,5h trening) plus czasem w piątki mam jeszcze dodatkowy trening. Nie chcę przegiąć z obciążeniem organizmu, bo pracę mam po części fizyczną.
Bardzo proszę o pomoc doświadczone koleżeństwo
Z góry dziękuję:)
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w modyfikacji planu treningowego przygotowującego do 33 maratonu warszawskiego (z biegania).
1. mam małe doświadczenie w startach, dlatego też ciężko jest mi coś pokombinować z planami, mam za sobą pierwszy start w półmaratonie warszawskim (z marca t.r) czas 2:08h
2. biegam dla przyjemności i kondycji od kilku lat ale w tym roku zdecydowałam się na udział w zawodach.
3. Wydaje mi się, ze potrzebuję modyfikacji w planie treningowym, bo 2x w tygodniu (poniedziałki i środy ) trenuję jeszcze krav maga (1,5h trening) plus czasem w piątki mam jeszcze dodatkowy trening. Nie chcę przegiąć z obciążeniem organizmu, bo pracę mam po części fizyczną.
Bardzo proszę o pomoc doświadczone koleżeństwo

"By the Force be with YOU"
-
- Zaprawiony W Bojach
może trochę nie w temacie, ale proszę o poradę czy tydzień po debiucie maratońskim mogę wystartowc na 10km ? Jaka jest szansa, że już będę stał na nogach o własnych siłach
, a może właśnie wtedy mam szansę na życiówkę na 10km ???

- marek81
- Zaprawiony W Bojach
-
- Zaprawiony W Bojach
a czy w trakcie przygotowań, np. tydzień przed jest szansa na jakiś rekordzikmarek81 pisze:Wystartować możeszhuman pisze:może trochę nie w temacie, ale proszę o poradę czy tydzień po debiucie maratońskim mogę wystartowc na 10km ? Jaka jest szansa, że już będę stał na nogach o własnych siłach, a może właśnie wtedy mam szansę na życiówkę na 10km ???
ale o biciu rekordów bym zapomniał.

- marek81
- Zaprawiony W Bojach
- bogdanos
- Wyga
- Życiówka na 10k: 00:43:50
- Życiówka w maratonie: 3:39:01
Mi tam na tydzień przed maratonem rekord na dyszkę wyszedł, ale to chyba zaklezy od poziomu wytrenowania, ja jeszcze mam potencjał to i rekordy często wychodzą, ale jak dojdę do jakiejść ściany to już pewnie będzie trudniejhuman pisze:a czy w trakcie przygotowań, np. tydzień przed jest szansa na jakiś rekordzikmarek81 pisze:Wystartować możeszhuman pisze:może trochę nie w temacie, ale proszę o poradę czy tydzień po debiucie maratońskim mogę wystartowc na 10km ? Jaka jest szansa, że już będę stał na nogach o własnych siłach, a może właśnie wtedy mam szansę na życiówkę na 10km ???
ale o biciu rekordów bym zapomniał.
na 10km czy całkowicie wybic to sobie z głowy, bo to inny cykl przygotowań ?...

-
- Rozgrzewający Się
Witam Serdecznie!!
czy mogę o sobie powiedzieć "zaawansowany" tego nie wiem. 10 km biegam poniżej 50 min i mam już na koncie swój pierwszy Maraton (4h16min). Prezentowany plan treningowy wydaje mi się bardzo ciekawy i chciałbym spróbować go zrealizować. jednak on precyzuje ostatnie tygodnie przed startem, a co do tego czasu? Jak biegać w sezonie zimowy i wczesną wiosną? Możecie coś zaproponować w jaki sposób mam trenować? Proszę o pomoc...
czy mogę o sobie powiedzieć "zaawansowany" tego nie wiem. 10 km biegam poniżej 50 min i mam już na koncie swój pierwszy Maraton (4h16min). Prezentowany plan treningowy wydaje mi się bardzo ciekawy i chciałbym spróbować go zrealizować. jednak on precyzuje ostatnie tygodnie przed startem, a co do tego czasu? Jak biegać w sezonie zimowy i wczesną wiosną? Możecie coś zaproponować w jaki sposób mam trenować? Proszę o pomoc...
- bogdanos
- Wyga
- Życiówka na 10k: 00:43:50
- Życiówka w maratonie: 3:39:01
Spróbuj trening do maratonu Skarżyńskiego, u niego zaczyna się już w listopadzie.
szymart pisze:Witam Serdecznie!!
-
- Rozgrzewający Się
Gdzie w tym planie są biegi w II zakresie?
Jeżeli niedziela jest w I zakresie, wtorek i czwartek w tempach startowych III zakres to wychodzi że środa i sobota są w II zakresie (jak kros lub bieg ciągły 60 minut)?
W dyskusji pod planem ktoś pisał że środa i sobota ma być w I zakresie, więc gdzie jest II zakres, WB2 czy jak kto zwał???
Z góry dziękuje za pomoc.
Jeżeli niedziela jest w I zakresie, wtorek i czwartek w tempach startowych III zakres to wychodzi że środa i sobota są w II zakresie (jak kros lub bieg ciągły 60 minut)?
W dyskusji pod planem ktoś pisał że środa i sobota ma być w I zakresie, więc gdzie jest II zakres, WB2 czy jak kto zwał???
Z góry dziękuje za pomoc.